IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пет бизнес асоциации предлагат приватизация на енергийни компании през борсата

АИКБ, КРИБ, БАДДПО, БАЛИП и БАУД предлагат и финансиране на инфраструктурни проекти чрез капиталовия пазар

09:35 | 29.01.15 г. 1
Пет бизнес асоциации предлагат приватизация на енергийни компании през борсата

Пет бизнес асоциации предлагат мерки за намаляване на бюджетния дефицит и привличане на свеж паричен ресурс във финансовата сметка на държавата чрез борсова приватизация на миноритарни дялове от държавни предприятия, както и с финансиране на инфраструктурни проекти през Българска фондова борса. Писмото до премиера Бойко Борисов е подписано от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Конфедерацията на работодателите и индустриалците (КРИБ), Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БДДПО), Българска фондова борса (БФБ), Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП) и Българската асоциация на управляващите дружества (БАУД)

Идеята на асоциациите е да се мобилизират вътрешни ресурси, съсредоточени в местния бизнес, и да се привлекат чуждестранни инвеститори.

Първата предложена мярка - борсова приватизация на миноритарни дялове от държавни предприятия, е успешно приложена в Полша и Румъния, които чрез успешна продажба през борсата на дялове от държавни предприятия са предизвикали силен международен интерес и са привлекли сериозен финансов ресурс.

По преценка на експерти от асоциациите процедурата може да бъде организирана и осъществена и средствата от продажба на дяловете да постъпят в държавния бюджет в рамките на 6 месеца от взимането на политическо решение, като при това държавата ще запази стратегическия контрол във всяко от дружествата.

Предприятия, които биха предизвикали силен инвеститорски интерес, са Български енергиен холдинг ЕАД, Булгартрансгаз ЕАД, Електроенергиен системен оператор ЕАД, АЕЦ Козлодуй ЕАД, ТЕЦ Марица изток 2 ЕАД, Българска банка за развитие АД, Летище София ЕАД, Агенция дипломатически имоти в страната ЕООД, смятат от асоциациите.

Другият подход включа финансиране на инфраструктурни проекти през Българска фондова борса, като се привлича частен капитал чрез публичното предлагане на акции или облигации.  В тази категория попадат проекти като строителство на магистралите „Хемус“ и „Черно море“ и тунела „Шипка“.

Механизмът за осъществяване на тази инвестиция е регистрация на държавно акционерно дружество с минимален капитал, предлагат асоциациите. Новото дружество сключва концесионен договор, по силата на който се задължава да изпълни проекта, срещу което получава правото да го управлява и поддържа, като събира приходите от експлоатацията на обекта за определен период от време чрез тол такси. Дружеството набира ресурс чрез увеличение на капитала през Българска фондова борса, където имат възможност да участват банки, пенсионни фондове, застрахователи, управляващи дружества и чуждестранни инвеститори.

Писмото е изпратено още до вицепремиерите Томислав Дончев и Ивайло Калфин, както и до министрите Владислав Горанов, Лиляна Павлова, Теменужка Петрова и Божидар Лукарски. Освен от петте асоциации, то е подписано и от БФБ-София АД.

Асоциациите посочват и ползите от осъществяването на предложените мерки като бързо покриване на бюджетния дефицит, реализация на инфраструктурни проекти от стратегическо значение за България и региона, набиране на значителен ресурс при запазване на държавния контрол върху компаниите, допълнителна професионална експертиза за увеличаване на ефективността, привличане на вниманието на международната инвестиционна общност и на портфейлни и стратегически инвеститори.

По данни на Комисията за финансов надзор (КФН) за деветмесечието на 2014 г. в местните институционални инвеститори (без банките) са акумулирани активи на приблизителна обща стойност 11 млрд. лева, като този ресурс може да бъде използван за инвестиране в българската икономика, вместо да се пласира в чужбина. Тези данни показват, че финансовата система е свръхликвидна, за което свидетелства и повишеният интерес от страна на институционалните инвеститори към аукционите на ДЦК.

В заключение се посочва, че приватизацията на дялове от капитала на държавни компании и публичното набиране на средства за големи инфраструктурни проекти привличат силен инвеститорски интерес и ако бъдат реализирани, България ще стане атрактивна дестинация за инвестиции и ще насочи сериозен ресурс към бюджета и икономиката си.

Браншовите бизнес асоциации изразяват готовност за активно участие в работни групи по намирането на конкретни решения за справянето с дефицита и намирането на нови източници за финансиране на държавния бюджет в дългосрочен план.

В миналото чрез БФБ-София АД и на търгове от масовата приватизация са продадени държавни акции в редица компании като Булгартабак холдинг АД, БТК АД, Софарма АД, Монбат, Проучване и добив на нефт и газ АД, М+С Хидравлик АД, ЧЕЗ Разпределение България, Енерго-Про Мрежи, ЕВН Електроразпределение АД и други.

Свързани компании:

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Батя
преди 9 години
Дано, дано, дано... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още