IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството на Ципрас готви законодателни промени

Гърция ще започне преговори за колективните трудови договори и минималната заплата, обяви война на ол-инклузив офертите

10:45 | 29.01.15 г. 25
<p>
	Ол-инклузив офертите в гръцките хотели може да останат в миналото. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ол-инклузив офертите в гръцките хотели може да останат в миналото. Снимка: Ройтерс

Новият министър на труда на Гърция Панос Скурлетис обяви в сряда, че ще възстанови преговорния процес за колективните трудови договори, пише WBP Online.

Скурлетис, който зае поста на министър на труда в правителството на Алексис Ципрас, обеща веднага да възобнови преговорния процес за колективните трудови договори за държавните служители. Другата му неотложна цел ще бъде да възстанови минималната работна заплата от 751 евро, след като тя бе намалена като част от усилията за спасяването на икономиката на страната.

Скурлетис заяви, че възстановяването на минималната работна заплата е ключова цел за министерството му. Нейното въвеждане ще бъде комбинирано със серия от други трудови мерки. Сред тях са засилена държавна политика по отношение дейността на различни видове бизнес и помощ за тяхната стабилност, което ще включва преструктуриране на дълговете им към данъчните власти и социалните фондове.

Новият министър обясни, че тези политики ще бъдат напълно различни от водените от неговия предшественик, които бяха наложени от условията за спасяване на Гърция от международните ѝ кредитори. Предложенията срещат сериозна съпротива сред бизнеса, особено от малките и средни предприятия.

Първата промяна от страна на новия финансов министър на Гърция Янис Варуфакис пък  бе съкращаването на „скъпите консултанти“ и връщането на работа на уволнените близо 600 чистачки от министерството, съобщи британският вестник The Guardian. Те протестираха на палатков лагер през последните близо 10 месеца и посрещнаха новината с радостни възгласи.

Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас обяви война на ол-инклузив офертите в гръцките хотели, пише друг британски вестник - The Daily Mail.

Шведските маси и неограничените напитки в южната ни съседка са под заплаха, въпреки че туристическият сектор носи 1,5 млрд. евро всяка година в гръцката икономика. Голям брой българи предпочитат да отидат на почивка в Гърция донякъде и заради добрите условия и ол-инклузив офертите.

Ципрас вярва, че тези оферти „отдалечават туристите от местната икономика“, като ги задържат в хотелите и далеч от малкия бизнес. Той обеща да ограничи типа масов туризъм, който Гърция развива през последните години. Сделките за продажба на земя за големи курорти може да бъдат забранени, а правилата за ДДС може да бъдат променени и данъкът да бъде увеличен за съществуващите комплекси.

„Не искаме да продължим с настоящия вкиснал се модел на интензивна експлоатация на туризма“, заяви Ципрас.

Новото правителство заяви, че не подкрепя пълна забрана, но иска да окуражи движение от хотелите с ол-инклузив оферти към традиционния вид почивка, при която посетителите използват местни барове, ресторанти и атракции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 3 rate down comment 0
Kaoru
преди 9 години
Как Германия и Швеция да ни уважават като нация и защо да защитават интересите ни, след като самите ние не просто не защитаваме интересите на ЕС, ние не защитаваме нашите интереси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 0
Kaoru
преди 9 години
michaelis напълно съм съгласен с теб. На 100% си прав. Има едно НО, което за жалост не зависи само от мен и теб. Въпросните държави, които споменах и които според мен трябва да ни служат за образец на развитие ни възприемат точно като гърците и дръгите "чалга " нации, защото самите ние се поставяме в това положение. Виж например повечето от съфоеумниците ни коментирали тук. Те се радват, че Ципрас няма да върне дълга на европейските данакоплатци. Отделно от това България въпреки, че е в ЕС е външната ни политика е истински дейна само, когато трябва да ни субсидират и обезщетяват. Въпреки че сме в ЕС мнозинството от нашите политици гледат на изток към Русия. С това не се обявявам против РФ, напротив те са важен партньор, но е важно преди всичко координацията и интеграцията ни в ЕС. И не на последно място отделно от горното - на какво ниво е производителността ни на труда съвкупно като нация?Е сега как Германия и Швеция?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
мда...пътник е Ципрас...и Путин и той...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
Какво се случи в Кипър? Русия си купи втора военноморска база извън своята територия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 6 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
Kaoru ти хубаво си го написал да им се радваме на Германия и Швеция, ама колкото и да им се радваме, което всъщност е така, те на нас не ни се радват, там е ключа от бараката. ЕС решила, че в България цените на млечните продукти не са паднали и няма субсидиране за нашите производители заради руските санцкии, е да ама за всички тея на които им се радваш има субсидии, а цените не са паднали на запад защото съм там и ги виждам цените .... Така, че едно да да им се радваме и да ги следваме, а съвсем друго е ТЕ дали ти се радват и дали те приемат .... Вече бях го писал и в Коментарите, че за запада сме *** държава и така си остава .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 3
Kaoru
преди 9 години
Mavi ти някакъв университетски преподавател по история или матекатика ли си. Коментирал съм темата. Не съм коментирал твоята "измерност" в много други твои коментари по различни теми, въпреки че бих ги определил като плосък комунизъм. Тук не се различават много. Като не ти харесва да следиш развитието на старите европейски народи, както сам ти каза, ами гледай си развитието на източните "социалистически" републики. Твоя воля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 14 rate down comment 7
draifuss
преди 9 години
Ципрас е пътник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 17 rate down comment 3
data
преди 9 години
А иначе според някой Ципрас ще преметне световния банково-финансов монопол ? Смятам че подобно вярване е доста наивно колеги :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 9 години
хааахахаха.... ! Е нема вечно щастие! И с капитализма е така - един умира, друг му го навира! хахахаха...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 14 rate down comment 5
data
преди 9 години
11:) +++++++++++ Така си е и не че не може да се промени но трябва много бачкане и учене а това по нашите географски ширини не е на почит и никога не е било
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още