IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Словакия намери начин да намали зависимостта на Балканите от руски газ

Газовият оператор Eustream подготвя проект за до 1,2 млрд. евро, който ще докара газ от европейските хранилища до България и Румъния

13:12 | 29.01.15 г. 30
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Словакия намери начин да намали зависимостта на Балканите от руски газ

До две седмици словашкият газов оператор Eustream ще подпише Меморандум за разбирателство с България и Румъния, който ще намали зависимостта на Балканите от Русия при доставките на природен газ, съобщи директорът на компанията Томас Маречек, цитиран от Ройтерс.

Проектът предвижда на базата на вече изградената реверсивна връзка с Украйна да бъдат доставяни количества газ, ако Русия прекрати транзита през Украйна. При това положение Словакия ще доставя суровината от газовите хъбове в Западна Европа.

Според сметките на словашката компания необходимите удължения на съществуващата мрежа биха стрували между 750 млн. евро и 1,2 млрд. евро в зависимост от избраното трасе. Eustream ще търси съвместни сътрудничества с чужди компании за реализацията на такъв проект. Капацитетът на новото съоръжение ще бъде 20 млрд. куб. метра газ на година.

Русия е прекъсвала транзита на газ през Украйна на три пъти в последното десетилетие, припомня агенцията. За някои държави на Балканите, сред които и България, обаче тръбата е единствената възможност да получат газ.

В средата на януари ръководителят на „Газпром“ Алексей Милер пък уведоми европейския комисар по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович, че компанията планира да спре изцяло транзита през Украйна, когато бъде готов „Турски поток“.

Преди броени дни Русия и Турция разчертаха маршрута на новия газопровод по дъното на Черно море. Първите количества газ по него ще потекат в края на 2016 година, но те ще бъдат изцяло за турския пазар, посочиха от руския газов гигант.

Плановете са през „Турски поток“, който се явява наследник на „Южен поток“ да бъдат пренасяни 63 млрд. куб. метра природен газ годишно. Тръбите ще минават по дъното на Черно море, през територията на Турция и до газов хъб, който ще бъде изграден в близост до гръцко-турската граница. От там европейските клиенти ще могат да получават природен газ, са разчетите на Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

30
rate up comment 0 rate down comment 0
ivankarag12
преди 9 години
Обикновено, като чета ей такива ашурета, ми призлява. Вземете калема и смятайте, моля! А-а, не можете да смятате!? Е, тогава да ви го обясня: в момента няма по-евтина оферта от тази на руснаците. Приказките за това, че Русия е ненадежден доставчик са пълна глупост - транзитьора )Украйна) издиша или по-точно краде. След като бъде заобиколен, ще се променят и перспективите. А който иска нека купува втечнен американски...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 4 rate down comment 1
Моабет да става
преди 9 години
Бях задал подобен въпрос в една по-ранна статия.Словаците и германците транзитират норвежка газ до Украйна. Това добре.А кой го плаща? Щото украинците взимат заеми да си платят стари задължения към Газпром.И втори въпрос: норвежката газ толкова ли е ефтина че след добавяне транзитни такси през три държави излиза по-евтино от руската която се копува директно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 13 rate down comment 2
stanislavr
преди 9 години
Сегашните находища в Северно море са на изчерпване, я изкарат до 2022, я не. Норвежците правят съкращения по платформите и замразяват разработването на нови находища, защото са бая солени. Та тия руски 30% след 2022-2025 може да станат и 50-60%. В Полша се видя, че има шисти, ама газът не става. Ей затова е цялата патаклама с Украйна, за да не стане Европа почти изцяло зависима от Русия, а да внася от САЩ с танкери - поредната американска мечта. Дали ще стане, надали, ама затова ще си говорим след 10 години, може би. Израел и Кипър са дупнали по 2-3 сонди, газът е бая надълбочко и тепърва ще се карат кое в кои води е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 13 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 9 години
..."след като Словакия прави реверс на газ към Украйна то от къде ще го вземе - само не казвайте пак руски газ защото 2/3 не е. Хайде чакам умни отговори. "Ето Глупи, отговарям:http://***.iea.org/countries/membercountries/slovakrepublic/Ако не се справяш с езици, ето така започва профила на Словакия в сайта на International Energy Agency:"The Slovak Republic imports virtually all of its natural gas and crude oil from a single supplier, the Russian Federation."Още помощ нужна ли ти е? Има специални заведения като за вас с другия мозък ЕмЗетката, коне, юрстки, супертрейдъри и пр. ***... хехе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 10 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
MZтка те хуу купуват от Норвегия, ама от там не е ли по-дебело? Май в Норвегията средната заплата беше по-голяма от Русия, стандарта на Норвегията където шише ракия ти струва 130лв. и кутия цигари е 20лв. и ти мислиш, че една делва бензин ше струва 2.50 кинта ли нешо не мога да те разбера ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 16 rate down comment 3
4i4o_Pay
преди 9 години
Браво на Словакия, загрижила се е за нас! Да живей! Вече няма да сме зависими от Русия!... От кого ли ще сме зависими обаче?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 6 rate down comment 13
Ironhorse
преди 9 години
Гледам за платените *** от Г***зпром, са наскачали да защитават фашистка русия и опитите и да изнудва Европа с доставките на газ.Е, ще минат две три години и ще видим кой кого.Да не стане само както със Северна Корея...През 2010 С. Корея е поставила условие за да преговаря да и се изплатят 10 милиарда омразни долара кеш, и около 1 милион тона храни.На там върви фашистка русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 9
needtoknowmore
преди 9 години
Тук руските фенове пак го дават като ощипани г-ци, та след като след като Русия внася около 1/3 от газа за ЕС от къде идват другите 2/3 газ, след като Словакия прави реверс на газ към Украйна то от къде ще го вземе - само не казвайте пак руски газ защото 2/3 не е. Хайде чакам умни отговори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 10 rate down comment 3
многодобре
преди 9 години
Европа ще е силна,кога може свободно да търгува.Прав си ,че е зависима.(Перушината на белоглавият орел и влиза в очите и постоянно се спъва.)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 8
MZ/X
преди 9 години
Европа ще е слаба, когато е зависима! Ако искаме силна Европа трябва да диверзифицираме търговските взаимоотношени, да развиваме на максимум ВЕИ и нито един доставчик или купувач на енергия или други стоки да не може да ни шантажира!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още