IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch прогнозира 2,9% ръст на световната икономика през 2015 г.

По-ниските цени на петрола ще имат положително въздействие върху глобалния икономически растеж, посочва рейтинговата агенция

16:37 | 29.01.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Fitch прогнозира 2,9% ръст на световната икономика през 2015 г.

Fitch очаква глобалният растеж през 2015 г. да се ускори спрямо предходната година, посочи в прессъобщение международната рейтингова агенция.

Според прогнозите световният брутен вътрешен продукт (БВП) ще нарасне с 2,9 на сто при ръст от 2,5% през 2014 г., предава ТАСС.

Прогнозата за световния икономически растеж през 2015 г. е леко намалена в сравнение с предишните очаквания, които Fitch публикува през септември 2014 г. Тогава агенцията прогнозира глобален ръст на БВП през 2015 г. в размер на 3%.

Низходящата ревизия отразява отслабването на развиващите се пазари и дефлационната тенденция в еврозоната. Според Fitch глобалният растеж на БВП ще се дължи главно на оживлението на американската икономика, което ще компенсира отслабването в еврозоната, Япония, както и на много големи развиващи се страни, като Бразилия, Китай и Русия.

В същото време Fitch отбелязва, че по-ниските цени на петрола в крайна сметка ще имат положително въздействие върху глобалния икономически растеж, тъй като по-достъпните пазарни стойности ще съживят потреблението на „черно злато“ в страните вносители на суровината.

По-рано този месец Световната банка (СБ) също намали прогнозата си за растежа на глобалната икономика, като предупреди, че икономическата среда остава прекалено зависима от един "двигател" на възстановяването – САЩ. В своя шестмесечен доклад за перспективите институцията прогнозира ръст на глобалния брутен вътрешен продукт (БВП) с 3 на сто през тази година и с 3,3 на сто през 2016 г. През юни 2014 г. икономистите на банката прогнозираха глобалния растеж през тази и следващата година да бъде съответно 3,4 на сто и 3,5 на сто.

Институцията обяви, че очаква по-ниските цени на петрола да дадат тласък на глобалната активност. Въпреки това експертите предупредиха за известни "насрещни ветрове", които вероятно ще смекчат ефекта на спадащите цени на суровината. В списъка попадат слабото доверие сред потребителите и бизнеса и неспособността на големите централни банки да намалят лихвените проценти под настоящите рекордно ниски нива, за да дадат тласък на инфлационните очаквания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
hevito666
преди 9 години
уааууууу... ..и така смело напред ........... - до април 2015 г/ Титаник никога няма да потъне .Той е най - големия , модерния,луксозния и сигурен лайнер на света .../.....само да ви припомня *** , че сблъсъка с айсберга вече се случи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още