IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Времето пред Гърция свършва

Страната трябва да върне до края на годината около 21,3 млрд. евро на своите кредитори

12:24 | 30.01.15 г. 51
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Новият финансов министър на Гърция Янис Варуфакис. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Новият финансов министър на Гърция Янис Варуфакис. Снимка: Ройтерс

Първите стъпки на гръцкото правителство са обезкуражаващи. Само четири дни след встъпването си на власт новият кабинет под ръководството на Алексис Ципрас повдигна толкова много въпроси в страната си, но и в целия ЕС. Единна позиция на съюза срещу Русия – почти, но не съвсем. Започнатите с мъка структурни реформи – отменени.

А това политическо говорене отклонява темата от по-важните въпроси – Ципрас и финансовият му министър Янис Варуфакис трябва да се занимават по-скоро с бюджетните теми и въпроси. През тази година гръцкото правителство трябва да се разплати с някои кредитори. При това става дума за голяма суми пари - и това може да вкара малката страна в сериозни неприятности, пише Financial Times. 

Само на Европейската централна банка (ЕЦБ) Гърция трябва да изплати 6,7 милиарда евро през юли и август. ЕЦБ прие под ръководството на своя бивш президент Жан-Клод Трише гръцки държавни облигации като обезпечение. Сега те имат падеж.

Централната банка ще настоява за плащането - в противен случай тя ще трябва да се примири с обвинението за публично финансиране, а това е забранено от европейските договори. Дори и за удължаване на срока не може да става дума, заяви членът на управителния съвет Беноа Кьоре по-рано тази седмица пред Corriere della Sera.

Гръцките банки също са зависими от ЕЦБ. Централната банка приема гръцки държавни облигации като обезпечение за банките. Финансовите институции могат да депозират книжата си в ЕЦБ и да получат в замяна свеж капитал. Централната банка има свои собствени правила за действие. Преди кризата тя не приемаше книжа, които са напът да бъдат понижени до неинвестиционен рейтинг.

Тази сделка с ЕЦБ ще се прилага обаче само докато Гърция прилага реформите на Тройката. „Облигациите без тази програма не могат да се приемат от ЕЦБ", повтаря постоянно германският министър на финансите Волфганг Шойбле. "И аз се надявам, че тези, които са отговорни фактори в Атина, разбират това добре“.

Но и във Вашингтон чакат трансфери от Атина. Международният валутен фонд трябва да получи през тази година малко под 9,1 милиарда евро от Гърция. И Европейската инвестиционна банка иска 800 милиона евро. Ако всички тези ангажименти, както към публични, така и към частни кредитори, включително и лихвените плащания, се съберат, излиза, че Гърция има нужда от 21,3 милиарда евро. И то само през тази година, пресмята германският Die Zeit.

Откъде обаче може да дойдат парите, ако Гърция не иска да взема вече абсолютно никакви нови заеми от ЕС? Засега има малко достоверни данни за това как изглежда текущата бюджетна ситуация в Гърция. Особено след като се очаква данъчните приходи през януари и през декември миналата година да отчетат спад. „Като цяло правителството твърди, че има резерви от 4 милиарда евро“, казва икономистът Манос Гиакумис, анализатор в гръцкия мозъчен тръст MacroPolis. Тази сума би могла да помогне на Гърция само през първите няколко месеца, но не и след това.

Една от възможностите е да се издадат още краткосрочни държавни облигации, познати като съкровищни бонове. Но това е идея, която самият Алексис Ципрас вече спомена. Само че това не може да се случи лесно. Тройката вече е задала таван на общите облигации. И в момента Атина със съкровищни бонове за 15 милиарда евро е близко до горната граница. А в действителност Ципрас възнамерява да изгони Тройката от страната и въобще да не пита експертите за разрешение за издаването на допълнителни облигации.

Общо 11 млрд. евро се съхраняват в банков фонд. Hellenic Financial Stability Fund (HFSF) бе създаден по време на кризата със средства от ЕС с цел рекапитализиране на гръцките банки. Но парите не бяха изхарчени напълно. Неочаквани пари? Вероятно не. „Тези средства не могат да бъдат използвани за финансиране на гръцката държава", каза икономистът Гиакумис.

В края на краищата може би всичко зависи от желанието на еврозоната да запази Гърция в блока на всяка цена. И съответно да допусне някакви отстъпки в преговорите с Ципрас и Варуфакис. Носителят на Нобелова награда Пол Кругман се съмнява, че ЕЦБ е готова да ескалира ситуацията, ако е необходимо.

А Атина дава вид, че е готова на преговори. След като Гърция първоначално намекна, че може да спре санкциите срещу Русия, по време на първото заседание на кабинета в сряда имаше по-умерен тон. Разговорът с шефът на Еврогрупата Йерун Диселблум в петък се очаква да бъде "продуктивен". Правителството ще се стреми към балансиран бюджет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

51
rate up comment 1 rate down comment 0
edimi
преди 9 години
Да, но сигналите за "преосмисляне" на ролята на Тройката, "надеждите" за действията и, от страна на Обама, говорят и за по-дебел край на тоягата...Написаното за "по-сериозни ядове" може да е в правилна посока.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 1 rate down comment 2
ПИЧ
преди 9 години
ЕЦБ, сега тръгват да наливат по 50 млрд ? месечно в еврозоната, а какво са 6,7 млрд ? вземане от Гърция. Ще ги отпишат с кеф. Мисля че няма да подскачат толкова, ЕЦБ е емитент на еврото, тя не е някакъв частен кредитор, който наистина може да претърпи загуби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 9 rate down comment 11
Сините камъни
преди 9 години
Нали банкерите знаят много добре, че лихвата е убиец по природа, и то сложната демократична лихва?МВФ, СБ, ЕЦБ са създадени за просперитета на малък брой двуноги, другите, дето им работят по цели денонощия са само за камуфлаж, а идеята е тотално демократично обезличаване на човека и обожествяване на въпросните двуноги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 15 rate down comment 2
SSIW
преди 9 години
".. да не се окаже Ципрас детонатор за по-сериозни ядове за ЕС"..................Прав си, че играе и на тази струна :"В тази обстановка, дефицитът на надеждата се ускори неконтролируемо и преди да се усетим резултатът бе - неонацисти патрулиращи нашите квартали, разпространявайки своето послание на омраза." - цитат от отвореното му писмо до германските граждани (по-надолу имаше постнат линк към пълния текст).Въпросителната е колко сериозен капацитет се формира зад евро-песимистичната вълна (не само като електорална и гражданска подкрепа, а също и от различни фрагменти на европейския елит) и в каква степен това ще притисне евро-върхушката да прави отстъпки пред Ципрас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 5 rate down comment 2
data
преди 9 години
е нали за това ЕЦБ ги сюкиритизира :) просто и трябваше време
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 22 rate down comment 3
misanthrope
преди 9 години
Aми това се нарича фалит на държавата. И аз се чудех що не оставят Гърция да фалира. Обаче някъде прочетох, че гръцките еврооблигации, понеже са ЕВРООблигации са гарантирани от останалите членки на еврозоната (или пък в някакъв момент от кризата са ги гарантирали) От там ако гърците кажат АРЕ У ЛЕВО, МВФ и Щатските кредитори ще си търсят парите от останалите от ЕЗ. Това моментално ще повиши дълговете на Италия и Испания до невъзможни нива (тъй като реално ще поемат гръцки дълг) и... ЛЕЛЕ МАМАЛЕВ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 10 rate down comment 4
data
преди 9 години
мдаааааа , но спор няма - много е нетипичен за грък :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 9 rate down comment 5
michaelis
преди 9 години
па после аз съм бил рубладжията и надничаря а те наще си се перат за парици ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 7 rate down comment 5
data
преди 9 години
хахахха , добре че сте вие :) :) умниците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 9 rate down comment 6
michaelis
преди 9 години
и колко богати хора познаваш 7млн. ??? Защото България е толкова .... Ако не съм богат кво, няаам право да пиша тука ли кво ?? Ако тая страница е свърталище за богатите то ВИЕ богатите сте *** ***, поне от тва което до сега съм видял ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още