IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разширяването на пътя между Бургас и Слънчев бряг се отлага

Няма проектна готовност за продължаване на строителните дейности през тази година

13:39 | 30.01.15 г. 1
Разширяването на пътя между Бургас и Слънчев бряг се отлага

Разширяването на пътя между Бургас и Слънчев бряг се отлага за неопределено време. Строителни дейности по отсечката през тази година няма да се осъществяват заради недовършения подробен устройствен план, както и парцеларен план, неосъществените отчуждителни процедури, липсата на екологична оценка и на финансиране.

Това стана ясно от пресконференция на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в Бургас, съобщава агенция „Фокус“.

Изграждането на четирилентовия път между Бургас и курорта стартира през 2012 г., по времето на първия мандат на Бойко Борисов. Министър Павлова обвини кабинета на Пламен Орешарски за „замразяването“ на работата по трасето.

По думите на Павлова най-критичните участъци от пътя са обходите на Ахелой и Поморие, където има и защитена зона в обхвата на европейската екомрежа НАТУРА.

Правителството е стартирало процедурата за екооценка на този участък. Чак след това ще може да се стартират отчуждителните процедури, за които по първоначални оценки са необходими около 17 млн. лева. Отделно строителството на пътя ще струва около 87 млн. лева.

Павлова обясни, че приоритет на кабинета е да подготви парцеларен план и екооценка на отсечката, както и да проведе отчуждителните процедури през тази година. „Ще се опитаме да подготвим паралелно и тръжните документи. За този сезон няма да можем да имаме строителни дейности", коментира тя.

Лиляна Павлова допълни, че изграждането на пътя Бургас – Слънчев бряг ще се осъществява със средства от бюджета и от заеми, тъй като той не е включен за финансиране от европейските програми.

Предшественикът на Павлова – Десислава Терзиева, планираше да включи отсечката в програмата „Транзитни пътища“ VІ, която се финансира със заем от Европейската инвестиционна банка. Правителството обаче, при дискусиите за бюджет 2015 г., на практика блокира програмата, тъй като спря държавните гаранции по заемни споразумения, с изключение на това за строителството на газовата връзка с Гърция и за санирането.

Междувременно след края на зимата ще започнат ремонти по критичните участъци по трасето.

В Бургас Павлова съобщи още, че стартира процедура за проектиране на дейностите по укрепване на свлачището по пътя за Малко Търново. За финансиране ще се кандидатства пред фонда за бедствия и аварии.

Министърът допълни, че са необходими още 1,4 млн. лева за довършването на пътя до Малко Търново. Недостроената отсечка е с дължина около 3 км.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 2
Arr
преди 9 години
хахаха то няма и за какво, без това руснаците не могат да идват с колите си както преди ( да минат през Украйна) , а украйинците тая година са по бедни на валута
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още