IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските индекси с минимални отклонения в началото на сесията*

Намеренията на Фед за затягане на политиката може и да не са най-доброто решение точно сега, посочва експерт

17:02 | 30.01.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Щатските индекси с минимални отклонения в началото на сесията*

Американските индекси отчитат леки отклонения в петък на фона на публикуваните по-рано през деня данни за растежа на икономиката, които разочароваха пазарните участници.

Данните на Министерството на търговията на САЩ показаха, че брутният вътрешен продукт на страната е нараснал по-слабо от очакваното през четвъртото тримесечие на 2014 г. заради свитите инвестиции на бизнеса, спада на държавните разходи и разширяващия се търговски дефицит. Икономиката на САЩ се е разширила с 2,6% на годишна база през последните три месеца на миналата година, след като през третото тримесечие отбеляза повишение от 5 на сто – най-бързият ръст от 2003 г.

Същевременно обаче потребителските разходи, които формират около 70 на сто от американската икономика, са скочили с 4,3% за периода октомври-декември 2014 г. благодарение на засилването на пазара на труда и понижението на цените на горивата.

През четвъртото тримесечие на 2014 г. инвестициите на бизнеса са забавили ръста си до 2,3% на годишна база, след като в предходното тримесечие записаха увеличение от 7,7%. Корпоративните разходи за оборудване са спаднали с приблизително 2% – най-силното понижение от второто тримесечие на 2009 г.

"Имахме леко разочарование с данните за БВП. Това е негативен сигнал. Все още се намиране в некомфортна позиция между призивите на Фед, че ще затегне политиката, и икономическите данни, които не са толкова оптимистични", заяви пред CNBC Пол Нолте, старши вицепрезидент в Kingsview Asset Management в Чикаго.

"Имаме количествени улеснения по света, с изключение на САЩ. Имаме дефлация в толкова голяма част от света, че много хора поставят под въпрос мъдростта на решението за повишаване на лихвените проценти в този момент", добави той.

На корпоративния фронт най-забележително е представянето на Chevron, която губи 0,74 на сто в началото на търговията в Ню Йорк. Производителят на петрол отчете 30% спад на тримесечната печалба.

В четвъртък американските акции се върнаха към растеж след двете поредни сесии на спадове, след като цената на петрола се покачи леко, облекчавайки опасенията на инвеститорите за възможни тежки последици върху местните добивни дружества.

* Актуално към 16:50 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:41 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 32 rate down comment 9
lyusien
преди 9 години
Това е само първата от трите ревизии на Б В П на САЩ Даните са още много сурови и със сигурност ще има нарастване Според мен да кажем около 3.3 % ръст за четвъртото тримесечие
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още