IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Московиси: Ще направим всичко, за да остане Гърция в еврозоната

Особено важно за стабилността на валутния съюз и за надеждността на еврото е няма „Grexit", смята европейският комисар

13:03 | 31.01.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Московиси: Ще направим всичко, за да остане Гърция в еврозоната

Гърция принадлежи към еврозоната и общата валута зависи от това да няма т. нар. "Grexit" (излизане на Гърция от зоната, б. ред.).  Това заяви европейският комисар за икономически и финансови въпроси Пиер Московиси в предаването Hardtalk на британската телевизия BBC.

Той каза, че „ще направя всичко, за да предотвратя излизането на Гърция от еврозоната“, но същевременно заяви, че гръцкото правителство трябва да спазва предишните договорки. 

„Вярваме, че мястото на Гърция е в еврозоната, еврото се нуждае от Гърция и Гърция се нуждае от него и иска да бъде в еврозоната“, каза еврокомисарят, който и е бивш министър на финансите на Франция.

„Смятаме, че е особено важно за стабилността на валутния съюз и за надеждността на еврото и кредитоспособността да няма „Grexit“. Затова ще направим всичко, което е нужно, за да го избегнем“.

Същевременно комисарят заяви, че макар Европа да уважава волята на гръцкия народ след парламентарните избори в неделя, ангажиментите, поети от предишното гръцко правителство, също трябва да бъдат спазени.

„Трябва да разрешим тези въпроси по тих, мирен и спокоен начин. Това (ново) правителство трябва да заяви точно какви са намеренията му“, каза още Московиси.

Междувременно след срещата си с лидера на еврогрупата, неформалната организация на финансовите министри от еврозоната, Йерун Диселблум, финансовият министър на Гърция Янис Варуфакис заяви, че новото правителство на Гърция няма да продължи да си сътрудничи с Тройката – ЕС, Европейската комисия (ЕК) и Международния валутен фонд (МВФ), които са основните кредитори на страната, и няма да търси удължаване на програмите за отпускане на заеми за Гърция. Варуфакис нарече Тройката „Комитет, изграден върху гнили основи". Варуфакис заяви, че очаква "плодотворни преговори" с отделни членове на Тройката и страни членки на ЕС.

"Не сме готови да продължим да се преструваме, опитвайки се да наложим неприложима програма, която в продължение на пет години твърдо отказа да произведе никакви осезаеми ползи“, заяви Варуфакис пред Newsnight на BBC. По думите му кризата в Гърция сега е предизвикана от факта, че „проблемът на несъстоятелността от  пет години насам се разглежда като проблем на ликвидността".

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 2
dr.5rov
преди 9 години
Естествено, че европейските държатели на гръцки дълг се нуждаят от длъжника си. Как иначе ще си го приберат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
ПИЧ
преди 9 години
"Вярваме, че мястото на Гърция е в еврозоната, еврото се нуждае от Гърция .....", казал Московиси.Е как еврото ще се нуждае от Гърция, като тя само тежи на еврото като воденичен камък ?!?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 9 години
" комисарят заяви, че ... ангажиментите, поети от предишното гръцко правителство, също трябва да бъдат спазени."Трябва да разрешим тези въпроси по тих, мирен и спокоен начин."Е за какви въпроси говори този бюрократ - нали е казал твърдо, че нищо не може да се промени. Тези въпроси да не са извън ангажиментите ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още