IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лявата „Подемос“ събра над 100 000 души на митинг в Мадрид

Вятърът на промените задуха над Европа, заяви лидерът ѝ Пабло Иглесиас

20:39 | 31.01.15 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Десетки хиляди поддръжници на испанската лява партия „Подемос“ се събраха по улиците на Мадрид, за да да протестират срещу политиката на строги икономии. „Да, това е възможно“, викаха протестиращите по време на „Марша за промяна" в центъра на испанската столица, предаде Ройтерс.

Основаната едва преди година лява популистка партия възнамерява да имитира изборния успех на гръцката СИРИЗА по време на парламентарните избори през ноември и да вземе властта в страната. Протестиращите носеха банери с лозунги като „Безусловен базов доход" и "Тик-так, тик-так, часът на промените дойде".

"Много хора са съгласни, че имаме нужда от промяна. Писна ни от кражби и от това, че корумпираните взимат всичко и ние не можем да направим нищо по въпроса", заяви 23-годишният безработен учител Дори Санчес, който е пътувал за демонстрацията от югоизточната част  на страната. 



Според „Подемос“ са били наети 260 автобуса, за да доведат фенове на движението до Мадрид. Стотици жители на столицата са изявили желание да приютят през нощта демонстрантите от страната. Лидерът на партията Пабло Иглесиас пледира за драстична промяна на курса на испанската политика. По време на кампанията в Гърция 36-годишният доцент по политически науки поддържаше лидера на СИРИЗА Алексис Ципрас.

„Вятърът на промяната задуха над Европа", заяви днес Иглесиас пред многохилядния митинг на мадридския площад "Пуерта дел сол".  Според полицията в шествието са участвали над 100 000 души, дошли от всички краища на Испания.

Участниците в митинга днес вееха гръцки знамена и знамена на испанската левица.

„Подемос“ бе основана през януари 2014 г.  от протеста на "indignados" (възмутените) и едва в средата на ноември официално бе регистрирана като партия. Точно както и СИРИЗА, „Подемос“ отхвърля мерките за строги икономии и върхушката, обвинявана в корупция, "кастата", довела народа до унижение и обедняване. И двете формации отхвърлят тройката международни кредитори (Европейската централна банка, Европейската комисия и Международни валутен фонд), призовават да се сложи край на международната финансова империя, забравила човечността, и поставят въпроса за преструктуриране на дълга.

По време на изборите за Европейски парламент през май 1,2 милиона испанци дадоха гласа си за партията, която вкара петима представители в Европейския парламент. Междувременно в някои анкети за общите избори през ноември „Подемос“ води срещу управляващата консервативна Народна партия на премиера Мариано Рахой и опозиционната Социалистическа партия.

Междувременно премиерът Рахой предупреди сънародниците си да не играят „на руска рулетка“, като гласуват за „Подемос“, която им обещава „звездите от небето“, но не може да изпълни обещанията си. 

Вижте снимки от шествието в галерията!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

15
rate up comment 1 rate down comment 2
rover
преди 9 години
Тогава не ми остава нищо друго, освен да похарча всичко, което имам. После ще чакам да ме поканят на масата. Но ако не стане така както ти казваш, да знаеш - ти ще си виновен и от теб ще търся лична отговорност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 1
SS-23
преди 9 години
И аз се чудя, кога ще бъде предявена сметката - кой и как ще я плати.----Сметката винаги се плаща от този, който .... има пари!! :))) Независимо кой е ял...плаща този, който е с парите! Ако някой чака - сметката да бъде платена от този, дето няма пари ... няма да дочака... да не са го канили на масата! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 4
rover
преди 9 години
Относно "подемът на левицата" по света и не у нас, моето мнение е (колкото и еретично и елементарно да звучи), че много хора по света навикнаха да живеят с висок жизнен стандарт, без да могат реално да си го позволят. И затова натрупаха дългове. Като държави и като индивиди. Това се обяснява от някои като нормално състояние на нещата. Други не ги приемат и търсят виновници за това - богатите и т.н. А трети, които досега са яли само зелето, гледат отстрани и се чудят. И аз се чудя, кога ще бъде предявена сметката - кой и как ще я плати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 4
rover
преди 9 години
и това е само началото!хората са умни не са *** като нас============================================================Е, ако "хората" сме ние, а "нас" сте вие - напълно съм съгласен с теб. Не желая по соцобразец да ме слагаш в "колектив" с теб и когото и да било. Крайно време е форумните *** да спрат да поставят всички в един кюп с тях.Социалистическа демокрация, а? Ама не на икономическата база на фалиралия социализъм, а на база конфискация, национализация и ограбване на натрупаното от друг обществен строй. Ами било е вече и това. Стига за малък период от време. И за по продължителен стига, ама там вече диктатура трябва - смърт на капитализма, свобода на народа и т.н. Свобода, в която си вързан за някакво мизерно работно място, селищна система и не те допускат да припариш на 30 километра от границата. Нагледахме се на социализъм, наживяхме се...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 4
SS-23
преди 9 години
1944-а лозунга беше: "Смърт на фашизма, свобода на народа!"2015-а лозунга е: "Смърт на кредита, свобода на народа!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 12 rate down comment 13
kane
преди 9 години
.. и това е само началото!хората са умни не са *** като нассоциалистическа демокрация трябва, а не капиталистически феодал фашизъм Силни прогресивни данъци до 90% за най-високите доходи, за да може не държавите да робуват на олигарсите, а олигарсите да робуват на държавитеРейгън и Тачър са мъртви ! Урааааааааааааааааааааааа!Да погребем и с тях "течащата надолу" измислена икономика, където наливат на олигарсите а те вместо да "развиват" трупат в острови, диаманти, злато и швейцарски банки, а до нас нищо не стига, ако стига е за сметките ниСмърт на фашизмаСвобода за народа - социализма е нашето бъдеще
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 1
pecan
преди 9 години
ами ше почакам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 4
ops
преди 9 години
Хмм... много популистки и националистически партии взеха да се надигат. Почвам да се притеснявам от пореден General Reset който за жалост историята е показала че минава през военни конфликти. Монетаризма рано или късно ще умре ама е добре преди това да видим как ще се организираме след него ... а не първо да рушим.Дано не се стига до там , дано да сме си научили урока от историята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 3
Ango
преди 9 години
Почакай за паритета на еврото още малко и ще го видиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 28 rate down comment 11
michaelis
преди 9 години
Оппаа още едни недоволни, ееееми разни банкерчета от ЕЦБ мецб разни *** Парибас Сосиете Женеральл, май настъпва разпад на тоя олигофренски съюз. Ееми то кво го мислеха да стане, то кво стана - уж беше зона за свободна търговия, а Германия раздава правосъдие на тоя на оня, Англията иска само печалби да прибира не ще да плаща загуби. България да прибира само цирийци другите държави не ..... САшш заповядва директно при зелките, ама са ше им се наложи при всеки един отделно да ходят и да се разпраат май съвсем скоро щаб квартирата няма да е Брюксел .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още