IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата ще отпусне средства за ремонт на пътя Варна-Златни пясъци

Варна започва да строи блок със социални жилища за 40 семейства в кв. "Аспарухово" за над 3,5 млн. лв.

16:32 | 01.02.15 г. 3
<p>
	Лиляна Павлова е във Варна за информационната кампания за безплатното саниране на многофамилните жилища. <em>Снимка: БТА</em></p>

Лиляна Павлова е във Варна за информационната кампания за безплатното саниране на многофамилните жилища. Снимка: БТА

Държавата ще отпусне средства за ремонт на пътя Варна-Златни пясъци, каза днес във Варна министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, цитирана от БТА. Тя уточни, че по проекта ще се работи заедно с общината в крайморския град, която настоява да се направи трета лента на един от натоварените участъци на пътя.

Павлова каза още, че държавата ще помогне и за проектирането на ремонта на Аспарухов мост във Варна, а през следващата година общината може да кандидатства за финансирането на проекта. Павлова уточни, че ако след зимата има нужда от рехабилитация на настилката на моста, държавата може да отпусне средства, за да се осигури безопасността на движението.

Изграждането на автомагистрала "Хемус" е приоритет и през тази година трябва да приключи отсечката Шумен-Белокопитово, каза още министърът. Предсрочно е обявена тръжната процедура за избор на изпълнител на отсечката от Ябланица до разклона за Ловеч, която е с дължина 30 км, припомни тя. Според Павлова има шанс изпълнителят да бъде определен до лятото. По думите й през настоящата година може да приключи и проектирането на магистралата от Ловеч до Шумен.

Министър Павлова допълни, че Варна започва реализацията на проект за построяване на социални жилища на стойност над 3,5 милиона лева. Новият блок ще бъде в квартал "Аспарухово" и ще е за 40 семейства. В него ще бъдат настанени хора в неравностойно положение, включително пострадали от катастрофалните наводнения през юни 2014 г.

Във Варна министър Павлова участва в среща с обществеността, посветена на кампанията за саниране на многофамилните сгради в страната. Тя посочи, че е крайно време да спрат спекулациите, че хората ще плащат някакви суми, за да се направи саниране на блоковете.

Павлова каза, че търговете за избор на изпълнителите на отделните проекти ще бъдат ангажимент на общините. По думите й ще има наложени ограничения една фирма да може да кандидатства само за една обособена позиция. Тя ще може да кандидаства за друг обект, след като приключи окончателно с първия или, ако докаже, че разполага с достатъчно хора и техника. На въпрос дали санирането ще доведе до повишаване на данък сгради министърът посочи, че тези решения зависят от общинските съвети по места.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 2
T.A.D.
преди 9 години
За 3,5 млн. могат да построят 5 блока за 200 семейства!? Ще им подаряват апартаментите и земята ли на тези 40?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
pecan
преди 9 години
и как ще лапат ако ги купят от пазара?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още