IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хиляди протестиращи отново изпълниха улиците на Хонконг

Демонстрантите настояват за всеобщо избирателно право на изборите за глава на местното правителство през 2017 г.

18:15 | 01.02.15 г. 19
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Хиляди привърженици на демокрацията излязоха днес отново по улиците на Хонконг, където се състоя първата голяма демонстрация след мащабните протести, разтърсили бившата британска колония в края на миналата година, предаде Ройтерс.

В ръка с жълти чадъри, станали символ на продемократичната кампания, участниците дефилираха бавно из градския център, "настоявайки за истински всеобщо избирателно право" на изборите за глава на местното правителство през 2017 г., посочва Франс прес.

През 1997 г. Хонконг се върна под управлението на Китай и се ползва с големи граждански свободи съгласно принципа "една страна - две системи". Пекин разреши избори за следващ ръководител на изпълнителната власт в Хонконг, но иска първо да "пресее" кандидатите, припомня Ройтерс.

Хонконгското правителство заяви неотдавна, че запазва ангажимента си към изготвения от Пекин план, според който кандидатите ще бъдат селектирани от комисия. Според протестиращите тя ще действа в полза на правителството в Пекин.

"Надявам се, че хората разбират: ако приемем това днес, така ще си остане завинаги", предупреди един от най-известните студентски лидери и водачи на продемократичното движение в Хонконг Джошуа Уон, цитиран от АФП.

Организаторите съобщиха за 13 000 демонстранти, доста по-малко от заявените 50 000. В началото на акцията полицията преброи 6 000 участници в шествието.

Близо 2 000 полицаи обградиха участниците, които преминаха през луксозни търговски и финансови райони. Властите целяха да предотвратят повторение на ситуацията от миналата година, когато демонстранти блокираха ключови улици за над два месеца. Нито едно продемократично сдружение обаче не показа подобни намерения, отбелязва АФП.

"Демонстрацията не е толкова мащабна, колкото се очакваше, но това съвсем не значи, че жителите на Хонконг са отстъпили пред една фалшива демокрация", заяви Дейзи Чан от организационния комитет на акцията. Движението не успя да издейства отстъпки нито от местните власти, нито от Пекин, посочва агенцията.

"Знаем, че не можем да направим кой знае какво, но ако си замълчим, нищо няма да се промени", обясни Рони Чан, близо 40-годишен демонстрант.

В периферията на протестното шествие се забелязваха групички противници на демокрацията, но не се чу за сблъсъци - полицията отстраняваше възможните нарушители на реда, посочва Ройтерс.

Каръл Люн, 34-годишна домакиня, заяви пред "Саут Чайна морнинг пост", че се е включила в протеста, за да брани бъдещето на своя осемгодишен син, съобщи ДПА.

Не искам той да израсне в град, където може да излезе навън и да бъде пребит от полицията. Страх ме е Хонконг да не заприлича на (континентален, бел. на ДПА) Китай. Карам го да заляга в учението, за да може да учи в чужбина, щом порасне, каза тя. (БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

19
rate up comment 4 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
хората не ядат застраховки на коли и не се обличат с кафе в заведвние. Не може заплатата в Германия и Австрия да е 10 пъти по-голяма и цените при нас да са същите, дори и по-скъпи ..... както и лихви на банки etc. да не се повтарям и изброявам .... че и цените на жилищата бяха стигнали паритет през 2007, добре, че беше кризата малко да ги свали наще на земята, че те не познават парите явно ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
Едно кафе във Виена е 3 евро...---------------------Еми аз съм именно ей там. говоря ти за магазините бре, не за заведенията и за разходите не си ли чел, телефон, газ, ток, прясно мляко и т.н. бензин даже ако щеш, същите даже в България са и по-скъпи някои ..... В Лондон също някои хранителни продукти са по-евтини от България. За цените на лекарствата същото ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 3
sssaaa
преди 9 години
МZ/X дай някое "компетентно", мнение за цените на златото, че скоро не сме се смяли с другите колеги притежатели на този "товар".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 8
alligator_29
преди 9 години
Май не си ходил скоро из Европа, че да им видиш цените. Едно кафе във Виена е 3 евро, в Лондон е 3 паунда. Наем на 2-стаен ап-т в покрайнините на Лондон е 1200 паунда, в Мюнхен 1200 евро. Карта за транспорт Лондон(широк център) 150 паунда, Мюнхен - 60 евро. Застраховка на кола: Вел.Британия - 1500 паунда на год., Германия 1800 Евро на год. Нали не мислиш, че всички на запад ринат пари със лопата?! България си е много даже евтина държава за стандарта си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 17 rate down comment 5
michaelis
преди 9 години
ше взеем и ние по едни *** чадъри и да махнем Доган и Местан от парламента и оше куп *** да видим дали и тука ше успеем ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 16 rate down comment 8
michaelis
преди 9 години
харесва ли ти нашето правителство какво прави в момента, харесват ли ти лихвите в Банките, че са 5 пъти по-скъпи от Европа, харесват ли ти цените в Аптеките, че са по-скъпи от Европа. Айде организирай една яка революция аз ше дойда там, да видим колко ше успеем......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 9
MZ/X
преди 9 години
Участвал съм последните 25 години като съорганизатор в най-различни протести организирани в нета и извън него и до сега никой не е взимал абсолютно никакви мерки спрямо мен!Според теб явно няма и такова нещо като свободно мнение в коментарите и всички са на надница някъде :) Ако ти плащат взимай си надницата и се радвай :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 12 rate down comment 9
michaelis
преди 9 години
MZтка най елементарния пример ше ти дам. Много пъти ТУКА В ТАЯ МИРИЗЛИВА СТРАНИЦА ТРИЯТ КОМЕНТАРИ ВЕ, като не им харесат нещо и са много АНТИАМЕРИКАНСКИ. Ето ти един *** пример съвсем елементарен и колегите ше го потвърдят сааа мама му стара. Даже и тоя коментар може да го махнат...... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 14 rate down comment 10
michaelis
преди 9 години
MZтка верно на колко си години мама му стара. Протест във фейбук щял да се организира и службите не го гледат тва, само ми кажи толко ли си наивен ?? Всичко се следи бе ей за разни такива подстрекавания на смяна на режими в нета, веднага се взимат мерки. Сега ги гледах по "западните новини" една китайка дрънка глупости с един жълт чадър и останалите вървят без идея и не знаят самите защо са там. И след Китай, че са тирани, веднага Русия, няккав шушляк на улицата ааа уу цените се вдигат, после камерата беше в няккав магазин - пращи от стока и стоките бяха от Чили Китай, Индия, Бразилия и камерата побарза да смени кадъра веднага, айде стига с тая найвност и с тая "демокрация". В наше време НЕ СЪЩЕСТВУВА ТАКОВА НЕЩО. Абсолютно никъде, без да ми изреждаш Швейцария и Норвегия там е съвсем друг филма .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 12
MZ/X
преди 9 години
За да организираш днешно време един протест по фейсбук, не трябват никакви пари, а просто една силна кауза! За да правиш правиш професионална политика обаче безспорно трябват пари! Разликата между диктатурата и демокрацията е, че в диктатурата само един участник има право да прави професионална политика, докато в демокрацията може да има двама или трима участника, като населението има право на реален избор между различни кандидати!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още