IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трябва ли в средните училища да има финансово обучение?

Bulgaria ON AIR, Investor.bg и Bloomberg продължават дебата за качеството на образованието в България

12:34 | 18.02.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Трябва ли в средните училища да има финансово обучение?

Да бъде ли въведено финансово образование в средните училища? Да бъде ли финансовото образование по-широко застъпено в университетските програми? Какъв е опитът на Европа и света? Ще помогне ли това за по-устойчива икономика? Какво печелят обществото и пазара на труда от финансово подготвени кадри?

Това са само някои от основните въпроси, които ще дискутират представители на  държавните институции, средните училища и университетите, неправителствения сектор, браншови организации и бизнеса по време на втората конференция “Образование и бизнес”. Конкретната тема на форума, който ще се проведе през май в София, е „Финансовото образование за устойчива икономика“. Организатори на конференцията за втора поредна година са Медийна група Bulgaria ON AIR, Investor.bg и телевизия Bloomberg. 

Участниците в събитието ще търсят и пътища за качествената реализация на младите специалисти в България.

Модератор на на двата дискусионни панела ще бъде отново известен журналист от Bloomberg TV Лондон.

Медийна група  Bulgaria ON AIR и Investor.bg ще направят проучване за необходимостта от финансово образование в училищата и университетите, резултатите от което ще бъдат представени по време на конференцията.

Националната телевизия  Bulgaria ON AIR започва поредица от предавания по темата Финансовото образование за устойчива икономика. Домакин на дебатите ще бъде Ивайло Лаков в предаването „Клуб Инвестор”.

В първото издание на поредицата гостуваха Явор Джонев, съосновател и председател на Института за прогресивно образование, Росица Вартоник - основател на Фондация "Инициатива за финансова грамотност” и Анастасия Грозева, психолог, от фондация "Дом с крила" за ранно детско развитие и автор на анализ за финландското образование.

Според Росица Вартоник най-добрата инвестиция е в образованието. Тя смята, че училището не поставя равенство, а успехите или неуспехите  на децата  се определят основно от социалната им среда. Анастасия Грозева от своя страна смята, че е необходимо  да се разкрият силните и слабите страни на учениците , а не да бъдат слагани те в калъп.

Явор Джонев пък е убеден,че обществото не осъзнава, че имаме глобален проблем в образованието и решението за реформи трябва да бъде приоритет за цялата ни нация.

Цялото издание на предаването можете да видите тук

Първото издание на конференцията „Образование и бизнес – на един език ли говорят теорията и практиката“, която се проведе през март, 2014 година, предизвика сериозен обществен интерес. Тя постави на дневен ред въпросите, които днес обсъжда цялото ни общество – за професионалното образование, за  реализацията на младите специалисти, за  нуждите на бизнеса и необходимостта от спешни реформи в образованието и кономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
динамо
преди 8 години
Много хубава инициатива. Трябва да има такова обучение. Младите трябва да се научат как се управляват финанси. Говора по принцип. Елементарна ,начална подготовка примерно: /колко печелиш, колко харчиш, ивестиции и възвращаемост и т.н./
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Сините камъни
преди 9 години
Финансовите акули бързат да изучават населението в техните правила, да им промият мозъците, че без кредит живот няма!Да го приемат за нещо естествено и никога и да не се досетят, че има и друг начин, освен кредитното робство!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още