IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Законът за земята застрашава бизнеса на публични компании, предупредиха експерти

Компаниите не могат да упражняват контрол върху това дали граждани извън ЕС придобиват техни ценни книжа

16:05 | 20.02.15 г. 4
Законът за земята застрашава бизнеса на публични компании, предупредиха експерти

Публичните компании могат да загубят бизнеса си заради последните промени в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи. Това коментира финансовият консултант Камелия Лазарова в ефира на телевизия Bulgaria On Air.

Промените предвиждат глоби за чужденци от страни извън Европейския съюз и офшорни компании, които притежават земя у нас. По-рано този месец парламентът прие промени в закона, с които се въвеждат санкции в размер на 100 лева на декар притежавана от офшорка земеделска земя от 1 май. Ако дружеството не отстрани нарушението, след три месеца се предвижда санкцията да се утрои, т. е. става 300 лева на декар.

“Промените в Закона за земеделските земи в момента касаят най-много публичните дружества, тъй като по Закона за публичното предлагане на ценни книжа акциите на публичните компании са свободно прехвърляеми, тоест компаниите не могат да упражняват контрол върху това дали граждани извън ЕС придобиват техни ценни книжа. Според новите промени обаче на тях им се вменява тази отговорност и нещо повече - те ще бъдат глобявани, а при това глобите са толкова големи, че могат да съсипят не един или два бизнеса“, обясни още Лазарова.

„Акционерните дружества със специална инвестиционна цел са едни от най-успешно развиващите се дружества на българския фондов пазар. Те съставляват много голяма част от оборота на борсата. Не става дума за някоя периферна компания или група от компании. Те са сърцето на фондовата борса“, коментира и инвестиционният брокер Илиян Скарлатов.

По думите му от промените ще бъдат засегнати и фармацевтични компании у нас, които отглеждат различни култури, за да ги използват за свои продукти.

Вижте коментара на Камелия Лазарова и Илиян Скарлатов във видео материала на Bulgaria On Air:

Още видео материали вижте в сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
grimit
преди 8 години
С 2 думи всички виждат ,че ще стане проблем, ама приятелят на чорбаджията иска да си купи евтина земя, така ли ? ;D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
orakula
преди 9 години
не мисля че депутати са наясно какво правят или имат представа за законите които гласуват....и ако е така и не се грижат за интересите на своите избиратели е време да си подадат оставката....аз съм гласувал за едно по-добро УТРЕ,а не за един по-лош ВДРУГИДЕН!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
ceneto
преди 9 години
а да викнат тоя от дпс-то каймаклиев нали той е най-на зор
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 1
Van Basten
преди 9 години
Ами то, едва ли ще успеят да намерят депутат, който да има и най-малка представа за материята....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
ceneto
преди 9 години
предложение:питайте или поканете депутати да споделят, какво мислят за закона, разбира се ако има и експерти, диалог ще бъде още по-интересен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още