IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Адванс Терафонд: Няма да допуснем разпродажба на активите и плащане на санкции

Депутатите сигурно са полудели, пише в блога си Bigbear по повод влезлите в сила законови промени за земеделската земя

09:37 | 23.02.15 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Адванс Терафонд: Няма да допуснем разпродажба на активите и плащане на санкции

"Заявяваме своята категорична позиция, че мениджмънтът на Адванс Терафонд АДСИЦ няма да допусне разпродажба на активи на дружеството, както и заплащане на имуществени санкции. С цел защита интересите на своите акционери, сме предприели необходимите действия за решаване на изложения проблем", се казва в изявление на ръководството на Адванс Терафонд АДСИЦ, разпространено в уеб страницата на дружеството.

Изявлението е по повод влезлите в сила изменения на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи с обнародване в брой 14 от 20 февруари 2014 г. Изявлението в уеб страницата на Адванс Терафонд АДСИЦ е именно с дата 20 февруари 2014 г. 

В резултат на промените за Адванс Терафонд АДСИЦ възниква непреодолим проблем, произтичащ от ограниченията, въведени за акционерите на дружеството, с разпоредбите на чл.3, ал. 7, т.1 и т.2 от ЗСПЗЗ, както и от предвидените в чл. 40а глоби за лицата, нарушили цитираните разпоредби, се казва в изявлението.

Приетите промени в ЗСПЗЗ са в безспорно противоречие със Закона за публично предлагане на ценни книжа (ЗППЦК) и предвиждат сериозни санкции за най-прозрачната част от българския бизнес - публичните компании.

С така приетите промени в закона, се изисква от Адванс Терафонд АДСИЦ и от всяко публично дружество да контролира своята акционерна структура.

Свободното прехвърляне на акциите на публични дружества, по силата на ЗППЦК, е залегнало и в европейското законодателство като задължителна предпоставка за съществуване на капиталов пазар.

Адванс Терафонд АДСИЦ подкрепя писмото, което беше подписано на 16.02.2015 г. от БФБ-София, Асоциация на индустриалния капитал в България, Конфедерация на работодателите и индустриалците в България, Българска асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване, Българска асоциация на лицензираните инвестиционни посредници, Българска асоциация на дружествата със специална инвестиционна цел и Българска асоциация на управляващите дружества, изпратено до всички политически институции, парламентарно представени партии, съответните министри и председатели на парламентарни комисии, в което аргументирано се предлага да се измени ЗСПЗЗ като се допуснат изключения от ограниченията по чл.3, ал. 7, т.1 и т.2, които да се отнасят само за публичните дружества.

Българският капиталов пазар и до сега едвам съществуваше, изпаднал в кротка летаргия, докато тия дни не бе ударен и от “боговете” на законите, коментира BigBear в блога си под заглавие "Депутатите сигурно са полудели". 

Явно изпаднали в състояние на временно умопомрачение, българските депутати приеха закон, следствията на който вероятно ще доведат до ликвидиране на една цяла група борсово търгувани компании и ще породят редица негативни последици след това, смята блогърът.

Приета е една проста санкция, глобяваща всяка българска компания, която притежава българска земеделска земя и имаща за собственици лица, които не са граждани на ЕС, или дружества, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим. Глобата е в размер на сто лева на декар при влизането на Закона в сила и 300 лева три месеца по късно, ако все още нежеланите собственици са акционери или съдружници.

Мнозинството от депутати, приело този закон, вероятно има раздвоение на личността. Защото в нито една от програмите на техните партии няма заложено:
-          Ограничаване на инвестициите;
-          Ограничаване на притока от капитали от страни извън ЕС;
-          Увеличаване на административните разходи на българските компании;
-          Частична национализация на български компании притежаващи земя.

Нека да си представим, че правилото е влязло в сила и се спазва реално. Всички борсово търгувани компании, притежаващи земеделска земя, ще трябва да я продадат, или да плащат разоряващи глоби на всеки три месеца, защото те нямат контрол над акционерите си, които могат да се сменят всеки ден. Компаниите ще трябва и да доказват на проверяващите органи поне две неща:

-          Че земята, върху която са построени техни сгради и заводи, или която притежават, не е земеделска, а това се доказва със справки и документи, които са разход и нова административна тежест;

-          Всеки ден ще трябва да взимат справка от Централен депозитар за своите акционери, да идентифицират всеки един от тях като гражданин на страна от ЕС и също така да доказват, че фирмите акционери не са дружества, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим. Достатъчно е да съществува един акционер с една акция, отговарящ на условията, за да влезе в сила глобата. Следователно ще трябва всеки ден наново да се проверяват всички акционери. Справката от Централен депозитар има цена, която зависи от броя на акционерите, а колко ще струва проверката на всеки един акционер е практически трудно да се определи. А това са още административни разходи.

За специализираните компании за инвестиране в земеделска земя това е частична национализация. Ако вземем най-големия фонд, търгуван на борсата, то той още на третия месец ще дължи на държавата половината от настоящата си борсова оценка. От тук следствието е ограничаване на инвестициите, защото тази година има частична национализация, а догодина - пълна. За тези компании изходът ще е един - ликвидация.

Така че прилагането на горното правило ще доведе до допълнително ограничаване на инвестициите в българската икономика чрез БФБ, намаляване на борсово търгуваните компании и увеличаване на административната тежест на всички компании, защото те вероятно ще трябва да подават справки, дори да не притежават земя.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа! Авторът притежава 1 акция в дружеството.

Свързани компании:

Адванс Терафонд АДСИЦ(ATER)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 13 rate down comment 2
Спящият бик
преди 9 години
ГЕРБ - убиецът на БФБ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
Императорът
преди 9 години
Марияне - стига с тая една акция: купи си още. :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още