IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хампарцумян: Идеята за новия дълг не е лоша, но не беше обяснена добре

Гръцките банки у нас са достатъчно изолирани от случващото се в Гърция, коментира ръководителят на УниКредит Булбанк

12:54 | 23.02.15 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Хампарцумян: Идеята за новия дълг не е лоша, но не беше обяснена добре

Идеята за поемането на нов дълг не е толкова лоша, но не беше обяснена както трябва. Това заяви главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк и председател на Управителния съвет на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян в предаването „Boom & Bust“ по ТВ Bulgaria On Air.

„През 2015 г. банките ще бъдат сериозен купувач на този дълг“, коментира той и добави, че в дълга за 8 млрд. евро са предвиждат малко повече буфери и рефинансиране на стари и по-скъпи задължения при очаквани по-ниски нива на лихвените проценти.

Според банкера социален диалог между държавата, работодателите и синдикатите не липсва, но е важно съдържанието, което участниците влагат.

„При положение, че математиката показва, че пенсионната система е неустойчива, очевидно трябва да се направи нещо, за да стане устойчива. Намаляването на пенсиите не е опция понеже няма накъде. Остава увеличаването на данъци, което е доста трудно, за когото и да било. Нещо относително по-лесно, поради това, че продължителността на живот нараства, е едно увеличаване на пенсионната възраст. И разбира се – прекратяване на злоупотребите с права, което е национален спорт у нас“, коментира той случващото се в социалната система.

Хампарцумян е на мнение, че ниските данъци са необходимo, но недостатъчно условие за привличане на чуждестранните инвеститори.

„В България имаме ниски данъци на хартия, но за всички публични услуги, които ползваме, ние плащаме по още веднъж, ако искаме да бъде качествено и на ниво,“ каза той.

Случаят КТБ Хампарцумян сравни с „арогантен пример на отказали имунни системи на държавата“. Той коментира, че не бива да се забравя от кой се носи вината, а именно - от екипа на банката и неговото ръководство. Според него е имало доста голяма публична подкрепа и административна небрежност в лицето на регулаторите – финансови и данъчни.

Хампарцумян посочи и важните стъпки, които сега трябва да направим, като избор на ръководител на управление „Банков надзор“ на Българска народна банка, но и да се мисли в посока за влизане в еврозоната и Единния банков надзор. Това изисква стабилен и избран с колкото се може по-голяма подкрепа кандидат за „Банков надзор“.

„Гръцките банки у нас са достатъчно изолирани от незабавно влияние от това, което се случва в Гърция“, коментира банкерът въздействието на кризата в Гърция върху банковия сектор. Той добави, че гръцките банки попадат под родните регулации, въпреки че капиталът им е гръцки.

Изпълнителният директор на УниКредит Булбанк е скептичен относно идеята на финансовия министър Владислав Горанов за създаване на единен регистър на сметките на българските граждани от чисто техническа гледна точка.

„Технологичното предизвикателство е по-сериозно“, каза Левон Хампарцумян. „Системите за контрол трябва да бъдат ефективни. Създаването на една администрация не решава проблема с неефективно работещите системи.“

Цялото участие на Левон Хампарцумян в предаването „Boom & Bust“ може да видите във видеото

Още видеа гледайте на сайта на ТВ Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
tonitov
преди 9 години
Нещо рутинно, как тряба да се обяснява на тези които са виновни за задлъжнялоста ни и, че се заяждат не ги прави по-малко виновни. Когато са на власт ни обират, а когато са в опозиция мислели "само за народа" и че не те, а други са ни виновни. Дори и Европа вече ни била крива, а не, че червената им ракета е много крадлива и париците ни от банките обират, защото евро париците им блокират, а жачо дори държавицата ни унищожи. И защо не като продължават да ги избират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 1
Сините камъни
преди 9 години
ГлаДният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк и председател на Управителния съвет на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян, не е ли този, който даде съвет на ГЕРБ, как да води политиката си, но не успя да им я обясни, щото хем иска да ни хване за ......, кой каквото има, хем трябва да се изкара благодетел!Да им ............... на баба им хвърчилата!Дали от този заем ще има пари за охрана на паметника на Шипка?А?Аа?Ааа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 2
Kaoru
преди 9 години
И Хампарцумян, и който и да е друг, що годе нормален икономист, ще подкрепи идеята за новия дулг, поради простия факт, че настоящото правителство още от първия си мандат в комплект с антракта на Орешарски, водят парична политика на дефицити. Дали това е правилно е един друг въпрос. Лично менение - не е, но пък така по-лесно се печелят избори, които в последствие излизат през носа на избирателя, т. е. обикновения гражданин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 2
redcretin
преди 9 години
*** как да е лоша, кат ХъмпиБанк беше една от четирите избрани да прилапват комисионите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 0
aldy
преди 9 години
Кога ли изпосталялият народец ще почне да "обяснява неразбрано" на коравите главища с гьостерицата по кратуната какво е искал и какво не е разбрал наглият крадец?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 4
korker
преди 9 години
Прав е г-н Хамаруцян, той има много повече опит от младежа който ни е минфин. Жаба се вари на лек огън. Трябва полека да се стопля водата, да може жабата да си мисли че
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
jorkata_investor
преди 9 години
i ti li be Levone. Kakvo ti obeshtaha na teb?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още