IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

22 договора за безвъзмездно саниране са сключени досега

Поне още толкова сгради чакат сключването на договори с ББР за финансиране, съобщи регионалният министър

16:23 | 23.02.15 г. 3
22 договора за безвъзмездно саниране са сключени досега

Общо 22 договора са сключени с Българската банка за развитие (ББР) за финансиране на ремонтни дейности на големи блокове по линия на новата национална програма за развитие. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на среща в НДК по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради, предаде БТА.

Припомняме, че в края на миналата година правителството одобри държавна гаранция за 1 млрд. лева и даде „зелена светлина“ на ББР да потърси заемен ресурс, за да финансира специална програма за безвъзмездно саниране на жилищните блокове, строени по индустриален способ. Първоначално в обхвата на програмата попадат само сградите с над 36 апартамента, а впоследствие се предвижда тя да бъде разширена и да покрива и по-малки сгради.

Павлова съобщи, че за поне още толкова сгради предстои сключването на договори за финансиране.

Регионалният министър отчете и ръст на регистрираните сдружения на собствениците. Регистрираните сдружения са около 750, като 300 от тях са заради програмата, финансирана с пари от оперативната програма „Регионално развитие" (2007-2014 г.).

Лиляна Павлова припомни, че жилищата, строени по индустриален способ, са над 1,2 млн. В такива сгради живеят над 3 млн. души. 98% от собствеността на панелните сгради е частна и това прави предизвикателството още по-голямо - частните собственици да се обединят и да управляват тази собственост, коментира още тя, цитирана от агенция „Фокус“.

Най-важната цел е да направим сградите конструктивно устойчиви, допълни Павлова.

Кметът на София Йорданка Фандъкова посочи, че над 2 800 сгради в столицата могат да се включат в Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

„Към момента са сформирани 110 сдружения на граждани, 18 подадени заявления в районите Изгрев, Витоша, Слатина, Подуене, Искър, Кремиковци и Люлин. Има вече обявени процедури. Създадохме координационен екип начело с архитект Влади Калинов. Създадохме организация за децентрализиране на процеса“, информира кметът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
slavipr
преди 9 години
Какво ще стане със сграда на която на която не и издадат паспорт, ако нещо не и е в ред.Някой дали знае.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
Напротив. Идеята е добра. Ще раздвижи пазара на имоти в средносрочен план. Ноооо ..........по добре е да НЕ си сред избраните " щастливци" за "саниране" ! :))))) Проблемите с парното ще им се сторят детска игра! ;) Така си мисля де.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
hanabishi
преди 9 години
Поредният пример за глупаво похарчени пари. Не, всъщност поредната възможност за кражба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още