IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С над 8% са нараснали офис наемите в София през втората половина на 2014 г.

Дъблин е пазарът с най-силен ръст на наемите за полугодието, сочат данни на Colliers International

08:43 | 24.02.15 г. 1
С над 8% са нараснали офис наемите в София през втората половина на 2014 г.

С 8,3% на годишна база са се увеличили наемните нива на първокласните офиси в София през второто полугодие на 2014 г., сочат данните на консултантската компания Colliers International. Наемите достигат 13 евро за кв. м.

Въпреки увеличението обаче столицата ни е ней-евтина в Европа за наемане на офис. Най-скъпи са офис пространствата в Стокхолм и Осло, както и в Уест Енд в Лондон, Женева, Дъблин, Амстердам, Ротердам и други зрели пазари в Западна Европа.

Същевременно се задържа тенденцията на плавен спад на доходността от инвестициите в офиси. През втората половина на миналата година показателят е спаднал с още 50 базисни точки до 9%.

Като цяло през втората половина на миналата година пазарът на офис площи напълно е отразявал неравномерното възстановяване на икономиките в Европа. Заради това компанията разделя пазарите на четири групи.

Първата от тях е „пазари под натиск“. В нея попадат части от Южна Европа, Русия и Украйна. Несигурността и икономическата нестабилност доведоха до ръст на свободните площи, който вероятно ще продължи и през 2015 г., прогнозират от компанията.

Втората група е на „възстановяващите се пазари“, в която влизат ключови офис локации в Испания, Ирландия и Холандия, които се възползват от икономическия възход и подобрените нагласи на пазара.

„Стабилните пазари“ са градовете от Германската шесторка, Париж, части на Скандинавия и Централна и Източна Европа. В Германия наемите се повишиха през 2014 г. и достигнаха своя цикличен връх. Въпреки тревожното състояние на френската икономика наемните нива на качествени офис локации в Париж останаха непроменени през последното полугодие, но натискът в посока намаляване на наемите се запази в сила за останалата част от пазара. В повечето случаи, включително в Париж и за Германия, наемите се очаква да останат стабилни и тази година или поне през първото полугодие на 2015 г.

В групата на „изпреварващите пазари“ попадат пазари най-вече от Великобритания с признаци на ръст в наемите. Тази група става все по-широкообхватна и навлиза в повече райони на Европа. Базирайки се на нарастващото доверие на бизнеса, прогнозите са, че тези градове ще запазят възходящ тренд на наемите за следващите 12 месеца.

Най-видима през втората половина на миналата година е тенденцията за възстановяване на пазара на офис площи в Дъблин. В столицата на Ирландия е отчетен ръст от 14,3% в наемните нива, а основното предизвикателство е свързано с предоставянето на достатъчен обем нови площи за града. Повишения на наемните равнище се регистрират също в Милано и Рим въпреки икономическите проблеми на Италия, както и в Барселона и Амстердам.

Консултантите предупреждават обаче, че 2014 г. е оставила и някои неразрешени проблеми, сред които възобновените опасения за единството на еврозоната и излизането на Гърция от еврозоната. Това поставя въпроса и за необратимостта на еврото.

Заплахата от продължителна дефлация в еврозоната също поставя редица въпросителни пред пазарите, както и ефектите от спукване на имотния балон в Китай върху глобалната икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:08 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
tony1975
преди 9 години
Добре при нас е 13Е/вк.м, а колко е из Европа? Проучете малко стиа превеждахте, като папагали!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още