IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ЕС възнамерява да прекърши енергийната мощ на Москва

Европейската комисия иска дори и договорите на частни концерни от ЕС с "Газпром" да се съгласуват с нея

10:04 | 25.02.15 г. 41
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Шефчович описа плана като &bdquo;най-амбициозния проект от времената на създаването на общността за въглища и стомана&quot;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Шефчович описа плана като „най-амбициозния проект от времената на създаването на общността за въглища и стомана". Снимка: Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) иска членките на Европейския съюз да обединят усилията си, за да се противопоставят по-добре на Русия на енергийния пазар. Това се предвижда от концепцията за "енергиен съюз", която по-късно днес ще бъде представена от зам.-председателя на Европейската комисия и еврокомисар по въпросите на енергетиката Марош Шефчович.

Енергийният съюз ще може да предпази ЕС срещу евентуалния недостиг на доставките, предвижда проектът, с който разполага германският Süddeutsche Zeitung. С него ЕК поема координацията на енергийната политика, което се очаква да срещне съпротива в Германия. Съгласно договора за създаването на ЕС това е въпрос, който се решава самостоятелно от държавите членки.

Заместник-председателят на ЕК Шефчович описа плана като „най-амбициозния проект от времената на създаването на общността за въглища и стомана (бел. ред. - следвоенното търговско споразумение, което е в основите на ЕС). „Искаме да започнем процес на интегриране на 28 енергийни пазара в един енергиен съюз", заяви Шефчович.

Същността на плана е да се премахнат границите между 28-те национални енергийни пазари, заяви той в интервю за SZ и други европейски вестници. Целта е европейците да станат по-независими от руските енергийни доставки и да се привлекат същевременно инвеститори. Всичко това се случва на фона на конфликта между Русия и Украйна. Москва, в качеството си на най-важния енергиен доставчик за Европа, многократно използва своята пазарна мощ за политически натиск. 

В проекта се предлага всички газови договори с доставчици извън ЕС, включително двустранните договори между европейски компании и "Газпром" да бъдат съгласувани с Брюксел. Руският концерн контролира почти 70% от газовия внос на ЕС, или близо една трета от необходимия на съюза газ, и работи предимно с дългосрочни договори, последните от които изтичат през 2030 г.

По този начин ще бъдат засегнати и отношенията между частни западни компании като Wintershall и Eon с руските доставчици. Още през април обаче в германския Бундестаг  имаше дискусия по темата, при която стана ясно, че германското правителство не вижда причина по тези въпроси да се намесва и ЕК. „Германските компании са сключили с руски компании дългосрочни договори, някои от които са със срок от повече от 20 години. Федералното правителство не е страна по тези договори и не оказва влияние върху съдържанието на договорите“, стана ясно тогава.

В Унгария проектът също може да срещне сериозна съпротива. Премиерът на страната Виктор Орбан директно обяви, че е против енергиен съюз, защото това било намеса във вътрешните работи на страните членки.

Според Süddeutsche Zeitung Полша вече е предложила най-зависимите от руските доставки страни да бъдат обединени в групи и съвместно да преговарят с Русия. Идеята засяга предимно държавите от Източна Европа. "Нито една държава членка не трябва да страда от неблагоприятни договори, които са резултат единствено от слаба позиция заради географски или исторически причини“, се казва в официално становище на Полша, Чехия, Унгария и Словакия. 

Припомняме, че на 14-и януари Литва, Латвия и Естония вече подписаха декларация за обща сигурност на енергийните доставки и учредяване на регионална група за координиране на газовите доставки.

До края на мандата на комисията на Юнкер в 2019 г. нужните законови предложения трябва да бъдат гласувани, предвижда планът. Самият енергиен съюз трябва да е готов до 2030 г.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

19
rate up comment 10 rate down comment 5
doba
преди 9 години
'Същността на плана е да се премахнат границите между 28-те национални енергийни пазари''Целта е европейците да станат по-независими от руските енергийни доставки и да се привлекат същевременно инвеститори';)По-независими.Дори не се и споменава за пълна свобода.Признак на слабост и комплекси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 17 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 9 години
Заглавието няма нищо общо със съдържанието на статията, но нали знаеш, че тук се напълни с капиталисти, които не четат статиите, а пишат коментари за или против Русия. Те действат като кучето на Павлов - като светне лампата, започват да слюноотделят и да бълват... хахаха! Такива заглавия са камбанен звън в главите им! Тръба за атака! хахаха.Нищо няма да прекършат на Русия! Газпром ще докара газа до Турция, ще му сложи цена и от там нататък Шевчович ще има грижата да го достави, ако на някого му трябва. Какво ще кърши? Ако Европа си намери други, по изгодни източници, естествено, че няма да купува от Газпром. Ако не си намери, ще купува и хоро ще играе! Руснаците едва ли ще продават на загуба. Това е! Иначе, най много некой форумен русофоб да си прекърши некой пръст по клавиатурата от ентусиазъм... хахаха!И както е споменато, едва ли в тази операция ще участват Германия, Франция, ГБ и останалите от истинския ИЮ, което поставя доста питанки около успешното прекършване на Русия! хехе...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 9 rate down comment 8
bgMan
преди 9 години
Това не работи *** атакистка майм.н. но иначе е много показателно колко е нивото на купените в България русофили и можеш да продължаваш така колкото си искаш. Доведи и други простаци, защо спряхте само до 3-***?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 9 rate down comment 7
SS-23
преди 9 години
ак ЕС възнамерява да прекърши енергийната мощ на Москва===Ше прекършиш ти... "к***ра ми Янко!"Това ше го прекършиш ли ?! :))https://***.youtube.com/watch?v=2ILevUnOY_wНовият руски танк "Армата", без аналог в света! Гледайте го за първи път - на парада на 9 май тази година! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 2
fairfax
преди 9 години
Капацитетът на Северен поток е 55 милиарда м3 на година. През 2014 Германия е внесла от Русия 36 милиарда м3.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 11 rate down comment 11
stefan-L
преди 9 години
Ти Българин ли си шуменски турчин ? Има разлика между Български гражданин и българин ! Неможе *** и баща ти да са турци а ти да се правиш на Българин. Вие българските турци разбира сте против Русия иска ви се пак да колите и бесите в България
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 14 rate down comment 12
stefan-L
преди 9 години
Скоро този гей шевчович ще бъде на колене пред Путин в готовност да му направи *** за да пусне газа в Европа и Украйна ! Що за смешници неразбраха ли че няма други източници на газ освен Русия само Северен поток доставя на Германия 87 милиарда куб/м на година газ ! Някой знае ли находище наблизо около европа което да има такъв дебит? СМЕШНИЦИ ! Евро съюза се оказа една слаб съюз който вече е пред разпад
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 11 rate down comment 4
stasi666
преди 9 години
Простите и мързеливите които искат пак да са равни с умните и работливите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 12 rate down comment 7
Grosss
преди 9 години
Русия спира газа през Украйна и не е ясно кой кого ще прекърши.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 15 rate down comment 9
Моабет да става
преди 9 години
Заглавието "да прекърши енергийната мощ" предполага че Европа ще има достатъчно газ да задоволява нуждите си от други източници. Напротив от съдържанието става ясно че се стреми да се контролират всички сделки тоест цената да се уеднаквява. Да не стане така че да купуваме газ от Русия на цената на втечнения газ от Катар и Америка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още