IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската подкрепа за членство в ЕС е на рекордно ниво

Подобряването на икономичесткото състояние повишава подкрепата за съюза преди ключовите парламентарни избори през май

10:57 | 26.02.15 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Подкрепата за членството на Великобритания в Европейския съюз достигна най-високото си ниво от повече от четири години насам, показа проучване на YouGov, цитирано от WBP online.

Новото изследване на общественото мнение от YouGov показа, че 45% от възрастните във Великобритания биха гласували за оставане на страната в ЕС, спрямо 35%, които биха предпочели напускане.

„Подкрепата за оставане в ЕС се е повишила до 45% спрямо дъното от 28% през май 2012 г., когато „излизането“ водеше с 23%“, заяви YouGov.

В проучването са участвали 1 772 възрастни, а изследването е проведено между 22 и 23 февруари.

Припомняме, че британският премиер Дейвид Камерън обеща, че ще проведе референдум за оставане на страната в съюза преди края на 2017 г., ако още е на власт.

Опозиционната Лейбъристка партия заяви, че тя би предложила референдум само ако установи, че има сериозно бъдещо прехвърляне на политическа сила от Лондон към Брюксел.

Подкрепата за британското членство се повиши значително от дъното на дълговата криза в еврозоната през 2011 г. Ръстът съвпада и с повишението на икономическата увереност.

„Точно както множество от спадове в общественото мнение за ЕС съвпаднаха с критични моменти от кризата в еврозоната и голямата рецесия, подкрепата за съюза се повиши заедно с повишаващата се икономическа увереност“, заяви Уилям Джонсън от YouGov. “Едно възможно обяснение за движението към „оставане“ е, че гласоподавателите се интересуват по-малко от нарушашане на статуквото, тъй като все повече усещат ползите от него”.

На 7 май във Великобритания предстоят парламентарни избори. Управляващите консерватори на премиера Камерън биха искали да управляват самостоятелно, без подкрепата на сегашния си коалиционен партньор – Либералдемократическата партия на Ник Клег. Лейбъристите от своя страна се надяват да свалят правителството и да дойдат на власт. А може би най-големият фактор е партията United Kingdom Independence Party – UKIP на Найджъл Фараж, който е настроен силно против Европейския съюз и имиграцията. 


Още видеа гледайте на сайта на ТВ Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:31 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
eboyanov
преди 9 години
т.нар. Консерватори в ЮКей са си типични либерали всъщност - подкрепа за еднополови бракове, деца от трима родители, финансов феодализъм и тн. самият Камерън с *** определил като либерален -консерватор, каквото и да значи това. пък и Камерън ако си го гледал в ония клип с едни музикални хлапета ще се чудиш как този е станал премиер на ЮКей.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 6
крас
преди 9 години
В деня на изборите 07 май над Дейвид Камеран ще бъде ДАВИДОВАТА ЗВЕЗДА !!УСПУХ ДЕЙВИД!СТИГА С ТЕЗИ ЛИБЕРАЛИ !СТИГА С ТЯХНАТА СКАПАНА СИСТЕМА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още