IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът вече не вярва, че Дания може да отвърже курса на кроната спрямо еврото

Централните банкери в Копенхаген най-вероятно няма да последват колегите си в Швейцария, смятат спекуланти

13:58 | 26.02.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Пазарът вече не вярва, че Дания може да отвърже курса на кроната спрямо еврото

Спекулантите вече не вярват, че Датската централна банка може да отвърже курса на кроната спрямо еврото, предава Ройтерс. Новината е малко изненадваща, тъй като в петък представители на институцията говориха за възможността за въвеждане на ограничения върху движението на капитали.

За това спомена ръководителят на Икономическия съвет на Дания Ханс Йорген Якобсен-Вит. Думите му прозвучаха много убедително и датската крона отчете в края на деня най-значителния си спад от 1999 г. насам. До този момент спекулантите сякаш вярваха, че датските централни банкери могат и да капитулират, последвайки примера на швейцарските им колеги и да се откажат от обвързания валутен курс към еврото. Но сега изглежда, че това желание е изчезнало. 

Дания бе една от страните, които бе подложена на най-значителен натиск вследствие на значителния спад на еврото спрямо останалите водещи валути по света. За малката страна стана прекалено скъпо да изкупува все по-големи количества евро, за да поддържа обменния курс.

Анализаторите обръщат внимание на факта, че обемът на банковите депозити в централната банка е намалял за първи път от 15 януари. Той достигна 369,10 млрд. крони спрямо 370,5 млрд. крони ден по-рано.

По време на следобедната търговията на Стария континент в четвъртък 1 евро се разменя за 7,4677 датски крони без изменение на дневна база.

Въпреки това да бъде обявено приключване, че Дания слага край на валутните войни е все още твърде рано. Експертите са убедени, че са нужни повече сигнали за отлив на капитали, като само тогава ще може да бъде обявена истинска промяна в тенденцията.

От началото на 2015 г. датската крона и централната банка на няколко пъти бяха споменавани от информационните агенции по различни поводи. Но през последната седмица движението на валутата бе повече от съществено. В петък кроната отчете най-силния си спад спрямо еврото от 2001 г. насам. Досега централната банка многократно намаляваше лихвения процент по депозитите, като дори предприе спиране на емитирането на нови облигации. Казано по-просто, направи всичко, за да укрепи своята валута.

През 1999 г. Дания отказа да се присъедини към създадената тогава еврозона и реши да прикрепи курса на собствената си валута при 7,46 крони за евро. Позволените двустранни колебания на датската валута спрямо европейската са в рамките на 2,5%.

Около средата на миналата година пазарните участници започнаха да залагат на засилване на короната спрямо еврото и натискът постепенно се увеличаваше. Кулминацията дойде, след като Европейската централна банка обяви старта на програмата на количествени улеснения. От началото на 2015 г. Датската централна банка четири пъти намали лихвения си процент по депозитите, като сега той достига -0,75%. Въпреки това някои все още усещат "миризмата на кръв" и продължават да залагат на провала на Датската централна банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:46 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 13 rate down comment 1
eboyanov
преди 9 години
а защо да е провал за ЦБ? неразбирам някои банкери, какво лошо има една валута да е силна, нали тогава щяло да има прилив на капитали, лихвите ще паднат и инвестициите ще растат??? или май само в учебниците е така :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още