IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новотни: Отстраняването на Русия от SWIFT ще подкопае доверието в системата

Централният банкер повтори, че австрийските банки нямат намерение да напускат страната

08:40 | 27.02.15 г. 24
Автор - снимка
Създател
Новотни: Отстраняването на Русия от SWIFT ще подкопае доверието в системата

Членът на Управителния съвет на Европейската централна банка и гуверньор на Централната банка на Австрия Евалд Новотни предупреждава за последиците от отстраняването на руските банки от платежната система SWIFT – решение, което може да бъде част от евентуални нови и по-стриктни санкции срещу Москва, пише Ройтерс.

Подобен ход „ще се окаже много проблематичен, защото най-вероятно ще подкопае доверието в тази система“, заявява пред журналисти в Брюксел централният банкер след срещата си с еврокомисаря по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси.

Русия издаде проект на закон, чрез който възнамерява да създаде свой еквивалент на SWIFT в отговор на опасенията, че базираната в Белгия най-голяма електронна платежна система може да бъде част от нови западни санкции срещу Москва.

През 2012 г. SWIFT отстрани ирански банки, които бяха обект на европейските санкции, наложени заради ядрената програма на страната. Това решение на практика отне възможността на Иран да прави бизнес с останалия свят.

Според Новотни, цитиран от австрийски медии, Австрия няма да бъде засегната незабавно, ако руските банки бъдат изключени от SWIFT. Но той се опасява, че Русия може да отвърне, като това ще засегне всички компании, които правят бизнес там.

Централният банкер повтори, че австрийските банки нямат намерение да напускат Русия, защото са доказали, че са важен елемент на стабилността по време на последната икономическа криза. Австрийските Raiffeisen Bank International и Bank Austria осъществяват активна дейност в Русия.

При обявяването на междинните си финансови резултати ръководството на RBI заяви, че ще намали експозициите си към Украйна и Русия и ще преструктурира бизнеса си в Унгария, но и че ще напусне Полша и Словения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 20 rate down comment 5
ivan4o555
преди 9 години
vstoykov,Можеш да пишеш и да мислиш каквото си искаш, но това само показва колко си компетентен по дадена тема и говори лошо за теб!За теб и за некои дрогаре трябва да е ясно.- SWIFT е кръвоносната система на световният бизнес!Не пишете за неща които не разбирате !Копайте си картофите и си мечтайте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 21 rate down comment 4
vstoykov
преди 9 години
Между другото в ЕС има алтернатива на SWIFT. Казва се SEPA.Във всяка една държава (или повечето) плащанията между банки в национална валута минават през алтернативна система (и цената на преводите за крайните клиенти е ниска или никаква).Чудя се обаче, защо в България само преводите в лева се извършват през българската система (БИСЕРА)? Защо не минават от там и преводите в други валути и се налага да се плащат такси за SWIFT?Ако българските банки решат да си прекарват доларовите преводи през локална система (место през SWIFT) ще им отрежат ли достъпа до SWIFT (заради 'домашен тероризъм' - вършат тероризъм у дома, като не се подчиняват на господарите)? А преводите в евро? Защо плащаме абсурдни такси за превод в евро или долари между банки, които се намират на 10 метра една от друга - на отсрещната страна на улицата или даже имат общи стени (да, има такъв абсурд - например Райфайзен банк и БАКБ във Варна имат обща стена - в една сграда са).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 18 rate down comment 3
vstoykov
преди 9 години
Допълнение към предишния коментар:Да, чрез криптовалутите могат да се прехвърлят декретни валути - евро, долари и т.н. Как става ли? Купувате криптовалута с декретна валута и после продавате криптовалутата с доставка на друго място. Много хора така спестяват таксите за Western Union и банковите такси за SWIFT превод.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 22 rate down comment 4
vstoykov
преди 9 години
Системата SWIFT е една голяма глупост.Напълно е възможно да се създаде нова система и нямам представа как е възможно до сега да не е създадена такава.Не би трябвало да има проблем няколко банки да се договорят помежду си да ползват своя система за плащания помежду си за да избегнат старата система SWIFT. Ако обаче се налага натиск над тези банки (заплашват ги, че ще им отрежат достъпа до SWIFT, ако ползват алтернативна система) - това вече не мирише, ами направо смърди на картел.Напомням, че съществуват и алтернативни (небанкови) доставчици на платежни услуги. Има и криптовалути. За сега криптовалутите не позволяват да се прехвърлят големи суми декретна валута (пазарът много ще се разклати - няма достатъчно ликвидност). Но за преводи от порядъка на няколко хиляди валутни единици стават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 23 rate down comment 7
dr.5rov
преди 9 години
Мислех, че само на мен ми се върти тази мисъл в главата. От всичко случило се за една година виждам трима губещи: Украйна, Русия и ЕС. Безусловният печеливш до сега са САЩ. Удивлява ме безпомощността и на трите губещи да овладеят положението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 35 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 9 години
Хаха! Доверието в системата! Е.и и майката на системата! Как ще си плаща газа Европа без SWIFT? И как ще си прибира парите от Русия? Как ще си плащат руснаците 600-те млрд. външни заеми? Или няма да ги плащат?Е.и им майката и на тикви като оня по-долу, дето се е изонодел с процентите!Отрежат ли ги от SWIFT, това значи наистина война! С какво ще ги плашат повече? С какво ще ги спрат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 20 rate down comment 16
redcretin
преди 9 години
Гледам нови вицове са пуснали - серия "Руски компютри" и друга "Руски СУИФТ" :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 33 rate down comment 3
dakl
преди 9 години
Съвсем очевадна става целта на организаторите на украинската криза: едновременен удар по Русия и ЕС , като оснвият акцент се поставя на унищожаването на главния икономически конкурент- ЕС! Стратегически и този опит е обречен , независимо че могат да се порадват на временни изгоди!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 33 rate down comment 3
deant
преди 9 години
А хакерите им са едни от най-добрите. Запада не би издържал на кибер атаките, на които са способни тея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 35 rate down comment 3
valentino29
преди 9 години
Русия прави компютри и комп.системи"http://***.mcst.ru/vosmiyadernyj-mikroprocessor-s-arkhitekturoj-elbrus"имат и собствена ос на базата на linux,машините са разработени за държавната администрация и военните ,имат вградена в чиповете защита и са на практика неуязвими,освен това както казва Путин,Руските програмисти са най добрите програмисти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още