IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Япония се забави за шести пореден месец през януари

Разходите на домакинствата спаднаха с над 5% през първия месец на годината

09:20 | 27.02.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Японските потребители с похарчили по-малко средства през януари. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Японските потребители с похарчили по-малко средства през януари. Снимка: Ройтерс

Ръстът на потребителските цени в Япония се забави през януари за шести пореден месец, подсилвайки очакванията, че централната банка на страната ще трябва да предприеме допълнителни мерки за стимулиране на икономиката, за да постигне целевите инфлационни нива.

Индексът на потребителските цени нарасна с 2,2% през януари на годишна база, показаха последните правителствени данни. Прогнозата на анкетираните от Ройтерс експерти бе за ускорение до 2,3% след покачването с 2,5% през декември.

Изключвайки ефектите от покачването на данъка върху продажбите, индексът се покачи с 0,2%, което остана под очакванията за ръст от 0,3 на сто и под разширението с 0,5% през декември.

Подиндексът, отчитащ покачването на цените в Токио през февруари, смятан за водещ индикатор, нарасна с 2,2% на годишна база. Темпът на ускорение остана без промяна спрямо предходния месец и бе в съответствие с очакванията.

"Японската централна банка (ЯЦБ) продължава да променя формулировката спрямо очакванията си за потребителската инфлация: тя щеше е "около 1,25%", по-късно бе преработена до "около 1%", а сега "е вероятно да се забави за известно време " с оглед на спада в цените на енергийните стоки... Той (спадът на цените на енергията – бел. ред.) има положителен ефект върху икономическия растеж, така че допълнително забавяне на индекса на потребителските цени е малко вероятно да предизвика незабавно допълнително количествено облекчаване", посочиха експертите от Standard & Poor's в анализ, преди да бъдат представени данните.

"Ние прогнозираме, че до третото тримесечие инфлацията вероятно ще се ускори отново. ЯЦБ най-вероятно ще изчака търпеливо дотогава", каза той.

Въпреки това Марсел Тиелиант, икономист за Япония в Capital Economics, смята, че допълнително облекчаване е твърде вероятно.

"Продължаващото забавяне на инфлацията увеличава натиска върху централната банка да въведе повече стимули", каза Тиелиант, като отбеляза, че очаква инфлацията да бъде отрицателна през второто тримесечие.

Други данни показаха, че разходите на домакинствата за януари са спаднали с 5,1% спрямо година по-рано в сравнение с очакванията за понижение от 4,1%. През декември отстъплението бе с 3,4%.

"Виждам спадът в потреблението на домакинствата като знак, че японското потребление е задвижвано от растежа и разходите", изтъкна Робърт Мед, съдружник в GMT Research.

Индустриалното производство нарасна с 4% на годишна база през месеца в сравнение с прогнозите за увеличение от 2,7% след повишението от 0,8% през декември.

Японските производители обаче са по-оптимистично настроени за следващия месец. Те очакват индустриалното производство да нарасне с 0,2% на месечна база през февруари, което е над предишната им прогноза за понижение с 1,8%, показват данни на Министерството на икономиката, търговията и промишлеността.

Продажбите на дребно пък намаляха с 2% през януари, свивайки се повече от прогнозираното понижение от 1,3%.

В същото време равнището на безработицата се увеличи с 3,6% от 3,4% в предходния месец. Коефициентът на заетост – съотношението между броя на заетите лица и населението на 15 и повече години, остана непроменен на ниво 1,14 – най-високото от март 1992 г. насам. 

Япония е под силен натиск, след като правителството вдигна данъка върху потреблението на 8% от 5 на сто през април миналата година в опит да намали сериозния публичен дълг на страната. Икономиката изпадна в рецесия през третото тримесечие, свивайки се с 1,6% на годишна база след пропадането с годишния темп от 7,3% през второто тримесечие.

Още видеа гледайте на сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 12 rate down comment 0
Hahoto
преди 9 години
Това което става в Япония, ще се мултиплицира и в Европа. Явно количествените улеснения на японската банка, обезценяването на йената, за да може японските стоки да станат по-конкурентни, в крайна сметка не са дали никакъв сериозен резултат. Потреблението пада, безработицата се вдига, дефлацията пълзи, скрита зад допълнителните данъчни тежести.Но ще гледаме какво ще излезе накрая!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още