IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каква можеше да е Русия на президента Борис Немцов

Критиките на бившия любимец на Елцин спрямо Владимир Путин доведоха до най-ужасната си развръзка, пише в анализ Bloomberg

11:34 | 28.02.15 г. 124
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В продължение на години ръководните фактори в Москва реагираха на противопоставянето на бившия вицепремиер Борис Немцов срещу президента Владимир Путин с мълчание и игнориране. Всеки знаеше какво щеше да каже Немцов. Човекът, който Борис Елцин за малко да избере за свой наследник, се превърна в маргинализирана фигура.

Сега критиките на Немцов cпрямо Русия на Путин доведоха до най-ужасната си развръзка. В късните часове в петък опозиционният политик бе убит на няколкостотин метра от Кремъл с четири изстрела, докато пресичаше мост над река Москва.

Само няколко часа преди смъртта си Немцов призова московчани пред радио "Ехото на Москва" да се присъединят към опозицията на 1 март, неделя. Друг от организаторите на събитието, активистът в борбата с корупцията Алексей Навални, бе превантивно осъден на 15 дни затвор, което не му позволява да присъства на демонстрацията. Основният фокус беше насочен към Немцов, който трябваше да води протестите.

За пръв път срещнах Немцов през 1992 г., когато той бе управител в Нижни Новгород на река Волга, пише в анализ за Bloomberg Леонид Бершидски. Брилянтен млад физик, той се опитваше да налага либерална икономика в мрачната постсъветска епоха в индустриалния град, който дълго време бе извън маршрутите на чужденците. Спомням си моето чувство на недоверие, когато го видях за първи път: с усмивка на уста, той беше удивително по-различен от съветските функционери, които го предхождаха. Приличаше на политик от холивудски филм, пренесен с машина на времето във вътрешността на страната.

Той е популярен - неговите реформи в региона ce оказаха огромна примамка за чуждестранни инвестиции. И Елцин забеляза това. През 1997 г. президентът прави Немцов вицепремиер, отговарящ за реформата на комунални услуги и антимонополните регламенти. Въпреки това ентусиазмът на Елцин намаля с времето и през 1999 г. той избра Путин да го наследи на поста.

В интервю пред англоезичното издание The Moscow News през 2003 г. покойният президент посочи: "Изучавайки Немцов, аз осъзнах, че той не е готов да бъде президент". Елцин, ненадминатият популист, парадоксално не одобри харесвания от милиони Немцов, който предлагаше нестандартни решения, като например това държавната власт да използва само автомобили руско производство. И все пак, първият постсъветски лидер на Русия запази високо мнение за бившето си протеже. "Аз все още вярвам в Борис и имам надежди за него", каза Елцин в онова интервю.

Немцов първоначално подкрепи Путин. Той и политологът Иън Бремър написаха в анализ за The New York Times през 2000 г.: "Русия може да изпадне в още по-голяма криза, ако няма лидер с непоколебима ангажираност към националния интерес", визирайки оптимизма си във връзка с избора на Елцин.

Путин обаче отхвърли безразсъдно макар и малкото свобода, извоювана през 90-те години, и Немцов скоро се разочарова. Той стана последователен критик на корумпираната машина, основите на която положи Елцин, а Путин разви. Настоящият държавен глава отговори с презрение, обвинявайки Немцов в копнеж за "пари и власт", след като е "откраднал доста милиарди" през 90-те.

Сега Путин, чрез неговия прессекретар Дмитрий Песков, определи смъртта на Немцов като "провокация". Но кой е провокаторът? През последните месеци пропагандата на Путин енергично подбуждаше руснаците срещу "петата колона" - тези, които протестират срещу анексирането на Крим от Кремъл и последвалите действия в Източна Украйна. Немцов бе начело във всеки списък на предателите, публикувани в интернет и излъчвани по държавната телевизия. Бе споменато дори и това, че той е евреин. Създаде се силна клеветническа кампания, базирана на антисемитизма.

Немцов знаеше, че е в опасност. В скорошно интервю той заяви, къде на шега, че майка му е притеснена, че може да бъде убит. "Ако аз наистина се страхувах, нямаше да ръководя опозиционна партия", каза той. "Аз нямаше да правя това, което правя", добави той.

Аз сериозно се съмнявам, че смъртта на Немцов ще подсили антипутиновото протестно движение. То е твърде слабо, за да представлява някаква сериозна заплаха. Остава ми само да гадая каква щеше да е сега Русия, ако Елцин бе направил друг избор 1999 г.

При президента Борис Немцов Русия можеше да е страната, в която щях да остана и спокойно да живея и работя. Със смъртта му умря и нереализираното бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

114
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
http://***.epochtimes-bg.com/201501/152146940.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
113
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
Американофилите, национални предатели да обяснят това: "клякаме на САЩ за пълен достъп до финансовата ни система!Американците ни плашат със санкции, ако не се съгласим да им дадем това, което те не искат да ни предоставят....На 5 декември е подписано от българското правителство споразумение, което да бъде ратифицирано от българския парламент. То е едностранно. Само българската страна поема ангажимента да предоставя информация на САЩ. САЩ няма да предоставят информация за български инвестиции от физически и юридически лица на територията на САЩ. Нали говорим за демократичност, нали говорим за обмен на информация, нали говорим за прозрачност на прехода, нали говорим за чистота на инвестициите, които са правени от български фирми и граждани в САЩ?"..скандалът идва от това, че става дума за едностранно споразумение, в което България не е нищо повече от изпълнител. "Става дума за милиони левове разходи,"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
112
rate up comment 4 rate down comment 0
stefan-L
преди 9 години
А бе Вучев каква щеше да е америка при Мит Ромни ? Толкова ли си *** младежо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
111
rate up comment 4 rate down comment 1
Сините камъни
преди 9 години
Защо сам се тормозиш!Всеки път, като хвърляш кал по една държава, успоредно с това уточни, какво точно са правили другите Велики сили по това време.Немцов е толкова страшен за Путин, колкото Сидеров за Доган.Посочи поне една независима наша опозициоона партия, включително Атака, която да не е лизала *** на ОхлюДемокрацията.Съжалявам, че в България няма партия, която да отразява реално настроенията на хората.Затова ще се справим сами, повярвайте!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
110
rate up comment 2 rate down comment 1
Сините камъни
преди 9 години
При Немцов, щеше да е като при мормоните, .................................................. узаконено многоженството!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
109
rate up comment 10 rate down comment 4
Илко
преди 9 години
Нещо не си чел достатъчно история, наблягал си яката на БТВ и СНН, и на инструкциите на Сорос(или Иво Минджев) . Историята показва, че империи със зли амбиции като ФАЩ , са точно наказвани от Русия! Познай къв ще е изхода. Боя ще свърши във Фашингтон
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
108
rate up comment 6 rate down comment 4
Илко
преди 9 години
Затуй господарите ти , го думнаха тоя Немцов, щото тия като него и тебе, да вземете да се размърдате и да сваляте одобрението на Путин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
107
rate up comment 2 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
Ам..Румъния не са били част от Османската империя, само васали
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
106
rate up comment 11 rate down comment 3
valentin11058030
преди 9 години
при Немцов Русия щеше да представлява както след война-всичко разграбено както е България във момента-мизерия пълна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
105
rate up comment 4 rate down comment 3
valentin11058030
преди 9 години
при Немцов Русия щеше да представлява както след война-всичко разграбено както е България във момента-мизерия пълна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още