IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Московски: Услугата на Uber не отговаря на българските закони

Не водя война с конкурента на таксиметровите компании, подчерта министърът на транспорта

13:10 | 28.02.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
Московски: Услугата на Uber не отговаря на българските закони

Услугата, предоставяна от Uber, не отговаря на българските закони, заяви пред Дарик радио министърът на транспорта Ивайло Московски.

Думите му дойдоха след неофициалната информация, че Националната aгенция по приходите, вътрешното и транспортното министерство организират съвместна акция и скоро ще тръгнат на масови проверки срещу българския клон на услугата за споделено пътуване, която се явява и пряк конкурент на всички таксиметрови компании.

Според информацията залавянето на "алтернативните таксита" щяло да става чрез тайни клиенти. Наказанието за нарушителите е 1500 лева глоба, отнемане номерата на колата и конфискуване за 6 месеца. До 6000 лева скача глобата при многократно нарушение, а "арестът" на автомобила става година.

Запитан не е ли крайно време законите ни да започнат да отговарят на новите технологии, министър Московски подчерта, че война с такъв тип услуги, които навлизат на пазара, нито иска, нито ще води.

"Проблемът с колите на Uber е по какъв начин ще гарантират безопасността и сигурността на пътниците, наемайки едно такова такси. Ако случайно автомобил, изпълняващ услугата на Uber, извърши някакви криминално деяние, по какъв начин може човек да се оплаче на някого или да бъде контролирано това", изтъкна министърът.

Според него ангажимент на компанията, която предоставя този тип услуги, е да предприеме действия, с които да регламентира дейността си, като добавят допълнителна сигурност и безопасност към пътниците, за които предоставят тази услуга.

Коментирайки темата за връщането на мобилните камери на пътя, министър Ивайло Московски коментира, че докато те са функционирали и превенцията е била по-добра, и катастрофите са били по-малко.

"При отмяната на мобилните камери драстично се увеличиха катастрофите", заяви министърът.

Той изрази надежда, че след връщането им на пътя катастрофите отново ще намалеят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 1
redcretin
преди 9 години
Искам да видя как точно ще мине поправка в закона да глобят шофьор на частна кола че вози някого в нея? Тоя *** съвсем се оля, ченгетата не стават за нищо вече!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
hex
преди 9 години
Такситата в България са направо "социални" по сравнение с тези на Запад. Там битката наистина е на монополни компании с дългосрочни позиции в бранша срещу нещо, което излиза от досегашните регулации. Българската държава, съпротивлявайки се на новата платформа в случая не защитава никого, особено при толкова нелегални таксита.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 2
ASTIN
преди 9 години
ЮБЕР е удар срещу таксиметровата и автомобилна мафия. Затова в БГ не може, а в други държави може. По-добре народа да плаща санкциите на ЕС отколкото да се спре нелегалния бизнес с нелегалните шофьорски книжки нали? Променете си законите, тогава. Така ще борите корупцията, като станете част от нея... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 4
abdul
преди 9 години
Идват избори, ***. Uber е интернет информационна платформа, която дори не е българска, чрез която се свързвам с приятелите ми да си споделяме разходите по пътуването.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още