IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За два месеца SOFIX изтри всичко спечелено през 2014 г.

Гърция, Украйна и Словакия са най-добре представящите се пазари в региона на Централна и Източна Европа през февруари

08:12 | 05.03.15 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
За два месеца SOFIX изтри всичко спечелено през 2014 г.

Водещият индекс на българския капиталов пазар – SOFIX, на практика изтри всичко спечелено през 2014 г. Това се случва, след като от началото на 2015 г. до края на февруари бенчмаркът записа спад от близо 6,6%. Само през миналия месец индексът се потопи с още 2,6%.

Така SOFIX попада в дъното на своеобразната класация за най-добре представящите се индекси в региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ), които Investor.bg следи. Припомняме, че индексът започна изминалата 2014 г. в абсолютно противоположна посока.

Според Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници основните причини за негативното представяне на капиталовия пазар са новоприетият Закон за собствеността и ползването на земеделските земи, предложените промените в пенсионното законодателство и фалитът на Корпоративна търговска банка.

Заради несигурността относно инвестиционната среда българският капиталов пазар губи доверие. Стартът на отчетния сезон на Българска фондова борса, новините, че за повече от година все пак се намери една компания, която реши да стане публична, и намеренията за приватизация на борсовия оператор би трябвало да влияят в положителна посока на родната борса.

И докато пазарни участници и потенциалните инвеститори очакват развръзката по всички тези развития, обхванатите от кризи Гърция, Украйна и Русия съумяват да постигнат завидно представяне през февруари, а и от началото на годината.

Първи по ръст в региона на ЦИЕ през втория месец от 2015 г. е основният индекс на борсата в Атина. След като управляващите постигнаха споразумение за 4-месечно удължаване на текущата спасителна програма, бенчмаркът ASE се извиси над всички с месечно покачване от 22%. Индексът записва скок от 6,6% от началото на годината, с което се нарежда на шесто място в своеобразната класация.

Повишението на водещият борсов измерител в Украйна – PFTS, е провокирано от по-слабата местна валута, но се случва на фона на преговорите за мир, проведени през месеца. Бенчмаркът се покачи с 16,5% през февруари и е напреднал с 15% през годината. Това се случва на фона на рекордно високата основна лихва, растящата инфлация и продължаващите проблеми в източните райони на страната.

През февруари трети по ръст е водещият индекс на борсата в Словакия, който изпрати месеца с ръст от 13,5%. От началото на годината той е добавил 16% към стойността си, което му отрежда второто място по най-добро представяне от началото на 2015 г. след Русия.

Именно единият от водещите индекси на Московската фондова борса – MICEX, регистрира най-силният ръст от края на 2014 г. до днес – цели 26%. Само през февруари борсовият показател нарасна с близо 7 на сто. Това се случва в навечерието на годишнината от анексирането на Крим от Русия. Поради това САЩ удължиха срока на наложените санкции с още 12 месеца.

Като цяло 11 индекса изпратиха февруари на положителна територия, а останалите 8 – на отрицателна. В дъното на класацията компания на SOFIX правят македонският MIB 10 и турският ISE 100. Те се понижават съответно с 1,7% и с 5,4%. В края на февруари Централната банка на Турция намали и трите си ключови лихвени ставки, позовавайки се на забавянето на инфлацията. По-ниските лихвени проценти следва да окажат подкрепа за икономическата активност.

От началото на годината пък най-много е изгубил водещият индекс в Kaзахстан. КАSЕ изтрива 12,3%, като SOFIX е след него.

Ето и цялостната подредба на водещите индекси в региона на ЦИЕ:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 10:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 18 rate down comment 0
dakl
преди 9 години
И това е само началото.Спомнете си хала на който беше капиталовия ни пазар през всичките години на властването на Б.Б.,.до като всички останали европейски стрени чупят историческите си рекорди на индексите на фондовите си пазари, то ние сме на 75.% под равнището от края на 2007 година!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 5
TomaNeverni
преди 9 години
Какво се тщхкате за тая пирамида наречена борса.Украйна и като икономика и като държава е в ***, ама борсатаааа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 21 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
ми това значи просто, че герб са некадърници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
приемам критиката, но то по принцип ляво и дясно са само условни:) Той се е заявил като десен...но аз отделно познавам поне 15 човека, които имат ляв начин на мислене, но понеже не е модерно/понеже не са достатъчно чели и бъркат кое какво е се заявяват като десни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 9
Aldebaran de Tauro
преди 9 години
Ръст и спад на SOFIX не означава почти нищо. Само това че няКОЙ леко е напомпал цената и после е успял да продаде на едни трейдъри, които пък от своя страна са платили едни комисионни на едни дружества. Май?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 9
Aldebaran de Tauro
преди 9 години
Естествено, че SOFIX не е показателен за това какво се случва в икономиката на страната. Никаква ликвидност, малък фрее-флоут, "напудрени" финансови отчети и договорки "на маса". Една поръчка за покупка или проджба може да промени цената с повече от 2% за ден. Няма големи чуждестранни инвеститори влезли на пазара, защото не знаят как ще излязат. Или се бъркам нещо??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 12
Repoman
преди 9 години
Защо да се шегувам?Отричаш ли фактите които съм споменал? Не можеш, защото така си беше и така си остава. При БСП растем, а при ГЕРБ падаме. И тази тенденция е от 10г., не е от един ден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 38 rate down comment 1
strol
преди 9 години
Ами Вие какво очаквахте с Бойко тиквата за премиер и пълен *** за финансов министър
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 25 rate down comment 3
kalendar
преди 9 години
надявам се, че си го написал иронично това. Именно при дясно управляващи трябва да расте фондовият пазар, а при леви да пада, защото се предполага, че левите излъчват нестабилност. Друг въпрос е, че при Мутрата няма как да има доверие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 27
Repoman
преди 9 години
Нормално е да има спад на фондовия пазар, все пак в момента имаме дясно управление на широка коалиционна основа. Като дойдат на власт след време пак левите, тогава ще растем. Справка, при тройната коалиция растяхме, после при Бойко сринахме, после при Орешарски пак качихме, сега пак сриваме при Горанов. Дясно управление не се вързва с фондов пазар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още