IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо перспективите пред световната икономика изглеждат по-светли

Икономисти вече не виждат като заплахи финансовата криза в Европа или жилищния пазар в САЩ

21:21 | 04.03.15 г. 4
Защо перспективите пред световната икономика изглеждат по-светли

От САЩ до Азия и Европа - световната икономика, която мнозина се опасяваха, че е разклатена, изглежда се готви за съживяване на фона на евтиния петрол и спадащите лихвени проценти. Това е оптимистичната оценка на икономисти, анкетирани от AP.

Участниците в проучването вече не виждат като заплахи финансовата криза в Европа, жилищния пазар в САЩ или "задънената улица" в Конгреса.

Американските потребители се чувстват по-уверени благодарение на ниските цени на бензина, активното наемане на персонал и дългоочакваното, макар и умерено, увеличение на заплатите на мнозина. Очаква се харченето да даде тласък на икономическия растеж тази година в САЩ и чужбина.

По-светлата перспектива бележи обрат спрямо миналата есен, когато надвисналата война в Украйна, възходът на терористичната групировка "Ислямска държава" и нежеланието на Европейската централна банка да разшири стимулите накараха анализаторите да понижат оценката си за световната икономика.

Освен това по-слабият растеж в Китай ощети страните износителки от Латинска Америка и Австралия, които дълго време печелеха от китайския апетит към земеделски продукти, мед, желязна руда и други суровини. Миналата година растежът на Китай се забави до най-слабия темп от четвърт век, припомня AP.

Повечето икономисти обаче очакват Китай да избегне по-нататъшно забавяне. Миналия уикенд централната банка на страната за втори път от три месеца понижи лихвените проценти в опит да стимулира растежа.

AP е анкетирала малко над 30 корпоративни, борсови и университетски икономисти между 19 и 25 февруари. Повечето са на мнение, че затруднените икономики в Европа и Япония ще извлекат полза от по-евтината енергия и свръхниските лихви по кредитите.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Grosss
преди 9 години
Проблемите се замазват с печатане на пари,докога ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Точно.Време е да се появи някоя нова голяма заплаха пред световната икономика, която да се използва като оправдание пред маймунките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 9 години
... нема, нема, па некой току кажена магарето "чуш!"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още