IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Законовите промени за прехвърлянето на парите за втора пенсия не са задействани

Все пак в Министерството на финансите работят по наредбите за прехвърлянето на парите, въпреки дебатите за пенсионната реформа, каза министър Горанов

18:27 | 05.03.15 г. 11
Законовите промени за прехвърлянето на парите за втора пенсия не са задействани

Промените в Кодекса за социално осигуряване (КСО), предложени през декември миналата година, не са произвели абсолютно никакво действие спрямо съществуващите правила за осигуряване до момента. Няма случаи вноски за втора пенсия, събирани от универсалните пенсионни фондове (УПФ), да са задържани някъде и да не са част от активите на пенсионните фондове.

Това каза финансовият министър Владислав Горанов по време на изслушване във временната комисия в Народното събрание за пенсионните фондове и предприетите действия по предлаганите промени в Кодекса.

Съзнателно не е приета наредба за това заради критиките, адресирани към промените, категоричен бе Горанов.

Целта е да се даде време до края на март и да се потърси по-добро решение, което да дава право на избор на всички лица, родени след 31 декември 1959 година, къде да отиват вноските им за втора пенсия. Тези лица продължават да се осигуряват и в УПФ, както и преди предлагането на промените, подчерта Горанов и допълни, че нито стотинка не е отишла другаде.

Министърът обясни, че до края на март ще бъде предложена съгласувана законодателна инициатива за изменение в КСО, която да включва всички решения за промяна на някои несъвършенства на съществуващия в момента инструмент за инвестиране и натрупване на вноски.

Горанов заяви пред журналисти, че се надява да бъдат спазени поставените срокове, като визира края на този месец. „Ще дадем време в работната група към вицепремиера Калфин да се проведе дебат с краен срок края на март, така че всички страни да дискутират и излязат с устойчиво решение“. Единствено важно е възможността за избор да доведе до адекватна пенсия за лицата, допълни той.

Горанов каза пред депутатите обаче, че Министерството на финансите работи по подзаконови актове, свързани с прехвърлянето на парите за втора пенсия. Корнелия Нинова видя противоречие в това, че се подготвят такива наредби, а от друга страна се дискутират промени в пенсионната система и при вицепремиера Ивайло Калфин.

Няма противоречие, защото сме длъжни да се подготвим за всякакво законодателно решение, каза Горанов. Има различни стратегии и варианти, така че след решение на Народното събрание да се изградят наредбите, така че КСО да се изпълнява. Работи се по различни сценарии, за да произведе действие законът, което е целенасочено. С усилия може да се справим в срок, повтори той.

Финансова обосновка на предложените промени ще има, но трябва първо да се направи преценка за намеренията на осигурените лица, като няма да се харчат пари за допълнителна социология. Правото да избираш е добро особено като се има предвид ниското доверие в сегашния модел сега, допълни той.

Промяна на тристълбовия модел на пенсионното осигуряване не стои като въпрос и никога не е стояла такава тема, няма цел да се закрива втория стълб, допълни той.

Горанов посочи, че стои зад предложението за реверсивност на вноските лицето реши да прави избор многократно.

При евентуално прехвърляне на вноски от УПФ в НОИ нито лев от натрупаните средства в УПФ няма да отива в ДОО, заяви Горанов. Натрупаните средства там ще са с нулева доходност, без изменение и ще са в Сребърния фонд и на името на лицето, което е избрало да се осигурява в ДОО. По-скоро няма да има индивидуални партиди в Сребърния фонд, те ще стоят непроменени и ще може същата сума да се върне в УПФ, каза още той.

Докато парите са в Сребърния фонд, не се предвижда средствата да се унаследяват. „Не твърдя, че е най-доброто решение, но ще е стимул хората да продължат осигуряването си в УПФ“, каза Горанов.

Мислили сме да не наказваме добросъвестни осигурени заради недобросъвестни действия на осигурителите. Това не бива да е проблем на лицата, посочи още финансовият министър.

Корнелия Нинова отбеляза, че ако вноски се събират в Сребърния фонд, това ще повиши целевата част на фискалния резерв и така ще повлияе на макрорамката, повишавайки резерва и параметрите на държавния бюджет като цяло. Горанов не се съгласи с това твърдение, като посочи, че парите са неприкосновени дългосрочно.

Сребърният фонд не може самоцелно да търси доходност, защото неговата цел не е такава, каза още Горанов.

По отношение на предложените от КФН промени в пенсионното осигуряване Горанов посочи, че не е сигурен, че идеята за мултифонодавете е правилното решение като начин за формиране на резерви, за да се гарантира номинална положителна доходност.

Промени за инвестициите в свързани лица трябва да има, защото е известно, че сега има отклонения от нормата и предпоставки някой да се изкуши да прави такива инвестиции, каза още Горанов.

Относно предложението за намаление на таксите той посочи, че и фондовете смятат че им е дошло времето за това.

Гаранционен механизъм трябва да има, защото сегашният механизъм ням как да гарантира размера на активите при отрицателна номинална доходност. Трябва ни механизъм, така че номиналния размер на натрупаните вноски да не е по-малък от активите, които се водят на сметката на лицето. По сега действащия закон няма такива гаранции, каза финансовият министър.

Дебатите за пенсионната реформа можете да проследите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:26 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 0
vankel
преди 9 години
Този е по-*** и от Дянков .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 28 rate down comment 4
poketl
преди 9 години
С по-посен и откровено глуповат финансов министър България надали някога е "ощастливявана" в историята си. Само едно ми е въпросчето към гробарчетата за пореден път пуснали черна пелена над държавата ни - след като "давате" право на избор, защо аджеба не ми дадете право да си махна всички вноски от НОИ и да си ги прехвърля в частен фонд - нали ми говорите за свобода на избора??? А и в тоя ред на мисли, защо след като се знае, чe за самоосигуряващ се вървят по около 90лв месечно в НОИ, ако аз хипотетично си прехвърля 10х от частен фонд в НОИ вие гробарчета не ми признаете тия парички за десет години трудов стаж - така би било честно и почтенно за всички ни, нали ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 5
fortiss
преди 9 години
Много слаба компетентност от настоящия министър !!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 26 rate down comment 4
fortiss
преди 9 години
Много слаба компетентност от настоящия министър !!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 3
Mario Teran
преди 9 години
ЧУКУНДУРООООООООООВ, ПРЕЦАКА ЦЕЛИЯ ПАЗАР ЗА НИЩО!!!!!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 2
993
преди 9 години
Горанов е нагло плевенско ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 3
misanthrope
преди 9 години
Владо Горанов *** чукундуууур Владо Горанов *** чукундуууур Е за какво ги приехте бе лейко недопълнена, като не ги прилагате а искате цялостно нам си кво? За да създавате скандали и да закопате софикса, тамън на рали отиваше и му Б**те мамата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още