IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правосъдният министър предложи дисциплинарно уволнение на Владимира Янева

Христо Иванов се позовава на дадените разрешения за ползване на СРС при разработката „Червеи“

13:23 | 06.03.15 г. 1
Правосъдният министър предложи дисциплинарно уволнение на Владимира Янева

Министърът на правосъдието Христо Иванов внесе във Висшия съдебен съвет (ВСС) предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу съдията от Софийския градски съд Владимира Янева, съобщи пресцентърът на правосъдното министерство.

Предложението се позовава на резултатите от проверка, извършена от Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (НБКСРС) в Дирекция „Сигурност на МВР“ и Специализирана дирекция „Технически операции“ към ДАНС. Ръководителят на Националното бюро Бойко Рашков е изпратил на 18 февруари писмо с резултатите от проверката в Министерството на правосъдието.

Припомняме, че на 19 февруари ВСС единодушно реши да отстрани Янева като председател на Софийския градски съд, докато приключи досъдебното производство срещу нея за подписване на разрешенията за СРС по разработката "Червеи". Тя бе обвинена, че е разрешила противозаконно използване на специални разузнавателни средства (СРС).

При разработката „Червеи” е следена информационната система на МВР в продължение на 300 дни, въпреки че по закон максималният възможен срок за прилагане на СРС е 6 месеца.

Днес в писмо на Христо Иванов до ВВС се коментират резултатите от проверката. Там се казва, че Националното бюро е проверило четири искания за използване на специални разузнавателни средства. В писмото се посочва, че според Националното бюро внесените в съда искания не са изготвени в съответствие със закона и не е следвало да бъдат удовлетворени с разрешение за прилагане на СРС. Според министъра се е стигнало умишлено до пълна безконтролност на органите на МВР и ДАНС в конкретния случай, а съдът им е дал фиктивно правно основание, каквото не е съществувало.

Христо Иванов се ангажира да предложи на Висшия съдебен съвет да бъде проведена дискусия дали дейността на председателите на съдилища, които разрешават ползването на СРС, да подлежи на периодична атестация.

Министърът предлага да бъде извършена разяснителна кампания за тази форма на съдебен контрол, за да може тя действително да постигне дисциплиниране на службите, които използват тайни оперативни способи и технически средства за събиране на доказателства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:26 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Спящият бик
преди 9 години
Дисциплинарно уволнение или дисциплинарно производство? Има известна разлика :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още