IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин не подкрепя данък от 10% върху пенсиите на работещите пенсионери

Ще нося отговорност, когато внеса пакет от предложения за промени на системата в Народното събрание, каза вицепремиерът

13:55 | 06.03.15 г. 2
Калфин не подкрепя данък от 10% върху пенсиите на работещите пенсионери

Въвеждането на 10% данък върху пенсията на работещите пенсионери не е моя идея и не я подкрепям. Това каза в рамките на днешния парламентарен контрол вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин в отговор на питане на депутата от БСП Мая Манолова.

„Не поддържам идеята доходите на хората с ниски пенсии и ниски заплати да бъдат облагани с данък“, каза Калфин.

Въвеждането на 10% данък върху пенсията на работещите пенсионери бе предложено от Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) преди две седмици на Съвета по пенсионната реформа към социалния министър.

"Предложението не е мое. Не мисля, че хората с ниски пенсии и заплати трябва да се облагат допълнително", повтори той.

По думите на вицепремиера това, че има предложение на един от участниците в дискусията по промените на пенсионната система, не означава, че то ще бъде прието. „Моя ще е отговорността тогава, когато внеса пакет от предложения в Народното събрание", коментира социалният министър.

Той уточни, че е хубаво, че има дискусии по различни предложения, които ще се изгладят до края на месеца.

Калфин коментира още, че в момента пенсионната система е такава, че гарантира ниски пенсии, и призова Манолова от левицата да дават предложения в тази посока.

В коментар на гласувания от парламента нов заем от 8 милиарда евро, отново в отговор на питане на Манолова, Калфин посочи, че решението е взето още със закона за държавния бюджет за тази година. Той повтори, че половината от тези пари ще отидат за покриване на стари задължения, от които над 2 милиарда лева са наследени от кабинета на Пламен Орешарски.

От своя страна, Мая Манолова каза, че дългът удря всички пенсионери и български граждани, и е абсурдно, че социалният министър е подкрепил това обременяване на държавата.

Част от този дълг сега е натрупан от вас, каза Калфин, обръщайки се към Манолова и визирайки управлението на левицата по времето на Орешарски. „Откъде да се покрие дългът, който сте оставили в наследство“, попита той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
baudolino
преди 9 години
"Предложението не е мое. Не мисля, че хората с ниски пенсии и заплати трябва да се облагат допълнително"А за милиционерите, одобряваш ли? Щото те май не вземат ниски пенсии и заплати
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 6
Монти
преди 9 години
Като не подкрепяш ,какво правиш в това министерство.Ренегат си беше и ренегет си остана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още