IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин: Всеки трябва да направи компромис за пенсионната реформа

Целта е системата да стане максимално независима от бюджета и предсказуема и справедлива за хората, заяви вицепремиерът

16:12 | 20.03.15 г. 6
Калфин: Всеки трябва да направи компромис за пенсионната реформа

Всички страни трябва да направят компромиси, след като бъде предложен цялостният пакет по пенсионната реформа. Това е заявил министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин по време на среща за обсъждане на предложенията за усъвършенстване на пенсионния модел с представители на пенсионерски организации, членове на Обществения съвет към НОИ, съобщиха от социалното ведомство.

„Всеки трябва да направи компромиси, когато в края на месеца внеса целия пакет по пенсионната реформа за обсъждане. Вероятно ще има всякакви коментари по него, но всички трябва да имаме предвид, че целта е да се подобри системата, така че да може да е максимално независима от бюджета и максимално предсказуема и справедлива за хората“, е посочил министърът.

По думите му Министерството на труда и социалната политика търси възможности за подобряване на размера на пенсиите на всички пенсионери - на настоящите и на бъдещите.

Основната забележка на пенсионерите към някои от водещите предложения, е била свързана с това, че голямата част от тях са насочени към бъдещите пенсионери. „Търсим варианти за справедливо повишение на пенсиите на всички пенсионери – и настоящите, и бъдещите такива“, уверил министърът.

Общественият съвет е консултативен орган на Националния осигурителен институт.

Едни от най-спорните въпроси по пенсионната реформа са за увеличаването на възрастта и стажа за пенсиониране и стъпката, с която да нарастват, за въвеждането на пенсионна възраст за работещите в специалните ведомства, за промяна на индивидуалния коефициент в пенсионната формула, въвеждането на 10% данък върху пенсията на работещите пенсионери, за възможността за прехвърляне на вноските за втора пенсия от универсалните пенсионни фондове в държавното обществено осигуряване.

Темата за пенсионната реформа може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
бай Промо
преди 8 години
Отн.: Не пенсионерите пречат на младите да си намерят работни места, а лошият инвестиционен климат, който не позволява да се създават нови работни места!Да,бе,да. Повечето пенсионери, които 'работят' са абсолютни 'пазачи на фара'-тотално неграмотни и неквалифицирани за съвременните реалности.Освен това, какви са тези пенсионери, които работят на трудов договор, вземат редовна пенсия, вземат инвалидна пенсия, работят и по граждански договори и получават приходи от наеми на имоти -няма ли кой да ги измете поне от трудовия договор и от редовната пенсия.После, непрекъснато плачат, че им били малки пенсиите -че ние работещите в момента и такива няма да вземаме.Тези хора никога не са вземали 12 000 евро заплата, никога не са се осигурявали върху такава заплата за да очакват пенсия от 1500 евро ..и болшинството от работещите в момента не могат да имат такива доходи, че да осигуряват на 2.5 млн перманентни тунеядци пенсии от по 1500 евро, даже и да разграбват пенсионния фонд на 100 проц.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 0
Императорът
преди 9 години
Контузена тимберицо, проблемът на работещият Българин не е капиталистът, който му е дал работа и хлаб, но ромовият ***, който живее на негов гръб, че на всичко отгоре го краде и тероризира !!! Всяко Българско семейство в активна възраст на практика е принудено да храни един ***, вместо да отгледа свое дете !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
Зайо Байо
преди 9 години
Забравил си да добавиш и да сложат минималната пенсия 1000 лева :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 5
kane
преди 9 години
пенсионната система в рб е супер, само трябва да се премахнат частните пенсионни фондове и да се премахне шапката за максимален пенсионен облагаем доход
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 5
kane
преди 9 години
те така искат да си мислите, че *** са ви проблема, а не капитализма при който всеки бачка като вол, докато да умре безмислено на браздата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 1
ABBA
преди 9 години
Само бай *** няма да прави компромиси! Ще се размножава за сметка на бюджета и всякакви социални системи.... и никой продажен политик няма да си накриви капата да спасява остатъците от народа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 0
Lucifer
преди 9 години
че то нали от компромиси е докарана системата до катастрофа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още