IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Economist: Задлъжнелите нововъзникващи пазари ги чака неприятен доларов махмурлук

Евентуалният колапс на страна с нововъзникваща пазарна икономика ще означава загуба на много работни места в засегнатите фирми

17:48 | 22.03.15 г. 11
Economist: Задлъжнелите нововъзникващи пазари ги чака неприятен доларов махмурлук

В света на икономиката един ръководител се извисява над всички останали. Президентът на централната банка на САЩ г-жа Джанет Йелън властва над една икономика за 17 трилиона долара. Империята на нейния най-близък конкурент, Марио Драги, е оценявана на сравнително невзрачните 10 трилиона долара. На всичкото отгоре глобалният възход на долара означава, че Йелън има голямо влияние в чужбина, като оказва въздействие на кредитите в щатската валута в размер от над 9 трилиона долара, отпуснати от нефинансови компании извън САЩ - повече от достатъчна сума, за да бъдат купени всички фирми, листвани на борсите в Шанхай и Токио. Със засилването на долара, в резултат както на по-солидния икономически растеж на САЩ, така и на очакванията, че Управлението за федерален резерв (УФР) се готви да повиши лихвените проценти, това бреме става по-трудно за носене, пише списание Economist.

Кредити в долари се взимат навсякъде. Най-голям растеж обаче бе регистриран на нововъзникващите пазари. Между 2009 и 2014 г. деноминираните в долари дългове в развиващите се страни, под формата на банкови заеми и облигации, се увеличиха над два пъти, от около 2 трилиона на приблизително 4,5 трилиона долара, по данни на Банката за международни разплащания. Държави като Бразилия, Южна Африка и Турция, чийто износ е далеч по-малък от вноса, финансират дупките по текущата си сметка, трупайки дългове към чужденци.

Дори страни без търговски дефицит взимат големи кредити. При условие, че лихвите по американските активи са толкова постни - доходността на държавните облигации с падеж след 5 години е едва 1,5% - онези, които имат долари за инвестиране, потърсиха по-печеливши варианти. Това се отнася по-конкретно за фирми от страни с нововъзникваща пазарна икономика. Някои от тях са големи имена: държавни енергийни гиганти като руската Газпром и бразилската Petrobras емитираха долари облигации чрез филиали, регистрирани в Люксембург и на Каймановите острови.

Други са по-малки. През последните месеци Lodha group, индийска строителна компания, Eskom, южноафрикански производител на електроенергия, и Yasar, турска фирма за полуфабрикати, пласираха на пазара деноминирани в щатската валута дългови книжа. Като взимат кредити в долари при лихви с няколко процента
по-ниски от лихвите в съответната национална валута, главните изпълнителни директори на тези компании увеличават своите печалби в краткосрочен план.

Светът на финансите обаче рядко дава безплатен обяд. Опасенията са, че главоломно спадащите цени на енергоносителите означават, че фирми като Газпром и Petrobras сега имат много по-ниски доходи в долари, отколкото са очаквали, когато са взимали дълговете. Други, като Lodha, Eskom и Yasar, имат малко печалби в долари. Взимането на дълг точно преди промяна в обменните курсове може да се окаже болезнено. През 2010 г. турска фирма, набрала 10 милиона долара чрез 10-годишни облигации с 5% доходност, е можела да очаква, че ще плати 22,5 милиона лири (15 милиона долара). Турската национална валута обаче поевтиня оттогава с 43% спрямо щатската; сега задълженията си за над 39 милиона лири.

Когато бъде теглена чертата на чуждестранните дългове и печалби, има малко основания за безпокойство. Дълговете на азиатските фирми в чуждестранна валута са се утроили от 700 милиарда до 2,1 трилиона долара през периода 2008 - 2014 година, като делът им се е повишил от 7,9% до 12,3% от регионалния брутен вътрешен продукт (БВП), според икономисти от банка Morgan Stanley. За да разберат дали този рязък растеж е бил поносим, те прегледали сметките на 762 фирми в цяла Азия. Направените от икономистите констатации били успокоителни: средно 22% от дълговете на тези фирми са деноминирани в долари, но това важи и за 21% от печалбите. Въпреки че азиатските компании са основни участници в кредитния гуляй на нововъзникващите пазари, те като цяло изглеждат в добра позиция да се справят с поскъпването на щатската валута.

 

Последна актуализация: 07:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 9
Сините камъни
преди 9 години
Никой нищо ли не е чел, за Руската централна банка, че Путин е отрязал пипалцата на щатите и я е сложил засега като начало под индиректен контрол?Питам, че не смея да се зарадвам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 15
nobel
преди 9 години
Ако тези, които са задлъжнели в долари ги чака "доларов махмурлук", какво ли ги чака Щатите? Техните дългове на бяха ли в долари?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 0
pecan
преди 9 години
и една неточност според еуростат БВП на ЕЗ е 12 750 млрд usd за последния период
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 0
pecan
преди 9 години
и една неточност според еуростат БВП на ЕЗ е 12 750 млрд usd за последния период
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 28 rate down comment 19
michaelis
преди 9 години
ми не баш, с две думи ей ви тея пари - ама не искам, ама нема не искаш, иначе ше има грозни преврати и ше дое некой, който ше вземе и та взимате тея пари и ни ги дължите с лихвата, а кво ше прайте с тях си е ваша раота
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 14
pecan
преди 9 години
да опрели са им пистолет в слеоочието на турците и им казват ще строите нови заводи,квартали и т.н. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 33 rate down comment 12
0pk
преди 9 години
Еми да, всъщност ги карат. Просто не им се оставят други варианти. В това е цялата игра. Дългова Понци схема :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 24
novak li sam
преди 9 години
Добре че Милен Велчев превалутира нашите заеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 2
mick
преди 9 години
Някой да ги е карал да теглят заеми в долари?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още