IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пациентите ще влизат в болница само след представяне на лични документи

Регистрационната система ще работи от 1 април и ще позволи прозрачност и повишен контрол

12:32 | 23.03.15 г. 3
Пациентите ще влизат в болница само след представяне на лични документи

От 1 април хоспитализациите и дехоспитализациите на всички здравноосигурени граждани ще бъдат в единна регистрационна система, съобщават от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

За целта при приема и напускането на лечебното заведение пациентите ще трябва да представят на регистратурата свой български личен документ. За такъв документ ще се зачита както лична карта, така и временни удостоверения, издадени от МВР при загуба на лична карта, паспорт, моряшки паспорт, удостоверение за пребиваване на граждани на ЕС, карта за постоянно пребиваващ в България чужденец, разрешение за пребиваване, личен /зелен/ паспорт от стар тип.

Деца под 14-годишна възраст ще се приемат в лечебните заведения с документ на придружител/настойник, като данните им се вписват ръчно в Регистрационната система.

Медицинските дейности, отчетени за пациенти, за които няма записи в регистрационната система, няма да бъдат заплащани от здравния фонд.

Регистрационната система ще позволи прозрачност и повишен контрол върху целесъобразното използване на средствата от здравноосигурителните вноски на всеки гражданин, допълват от Здравната каса.

Системата е разработена по поръчка на НЗОК. Въвеждането й е договорено между Националната здравноосигурителна каса и Българския лекарски съюз (БЛС) с Националния рамков договор (НРД) 2015 за медицински дейности.

Целта е да бъде повишен контролът над хоспитализациите и да се избегнат злоупотреби. Контролът при прием и изписване на пациенти в болниците ще бъде отчитан едновременно, както в болничното заведение, така и в НЗОК във времето, когато те реално се случват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 2
Сините камъни
преди 9 години
Нали искахме да настигнем американците, е, честито!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
misanthrope
преди 9 години
Абе Москов бе, спри са излагаш! Значи като докарат някого на части в Пирогов, първо дава личната карта и после постъпва. А иначе злоупотреби .. те апендикса си го махат, ако че нема нужда. Така че с тая система ше им фанеш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
misanthrope
преди 9 години
Абе Москов бе, спри са излагаш! Зна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още