IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

LIC33 придобива дялове в БТК, "Дунарит", "Авионамс", НУРТС и др.

Предвижда се "Виваком" и НУРТС да се обединят, а инвеститорът няма да прави съкращения

12:18 | 24.03.15 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
LIC33 придобива дялове в БТК, "Дунарит", "Авионамс", НУРТС и др.

Създадената специално инвестиционна компания LIC33 ще придобие дял от 43% в БТК (известна с марката си „Виваком“), както и дяловете на банкера Цветан Василев във военните заводи "Дунарит" и "Авионамс", НУРТС, пийпълметричната агенция "Гарб" и втория цифров мултиплекс „Фърст диджитал", който разпространява само сигнала на БНТ.

Това стана ясно от изявление на директора на компанията Пиер Луврие по време на пресконференция в София.

Припомняме, че преди седмица от LIC33 вече обявиха, че компанията ще поеме дългове на стойност 900 млн. евро на редица компании, като имената им не бяха изрично споменати. Годишната печалба на дружествата възлиза на около 180-200 млн. евро. 900-те млн. евро ще дойдат от инвестиционни банки и фондове, а не директно от LIC33, стана ясно още днес.

В БТК ще бъдат придобити 43 на сто от акциите, а в "Дунарит" и "Авионамс" - по около 91 процента. Освен това се предвижда "Виваком" и НУРТС да се обединят. Цената за всички придобивани компании е 1 евро (и поемане на дълговете).

„Първата причина да дойдем в страната е, че имаме опит в развиващи се пазари, включително в Източна Европа. Инвеститорите показват интерес за страната и са оптимистично настроени", коментира Луврие. Той се позова на последните изледвания, според които България е третата най-привлекателна страна в света за аутсорсинг.

„Първо ще направим оценка на дълговете, а след това ще проведем разговор как точно ще бъдат изплатени те“, добави Луврие. "Ще преструктурираме компаниите и ще ги оздравим", заяви още той. Според него 900 милиона евро ще покрият всички дългове на "блокирания предишен инвеститор“, а „тези фирми ще станат европейски лидери".

„Финансовата ситуация във Виваком е добра, проблемите са другаде. Финансовите резултати на компанията са добри, а мениджмънтът е добре също. И петте компании са свършили добра работа и ние вярваме на техния мениджмънт“, заяви Брус Бауър, управляващ директор на компанията  инвеститор. По думите му  LIC33 не планира съкращения и ще инвестира само собствени средства с цел развитие.

„Инвестираме собствени средства, а като се справим със задълженията на тези дружества и постигнем предсказуемо състояние, ще мислим за реинвестииции в тях“, допълни той. По думите на Луврие новите собственици няма да правят съкращения сред общо 4500-те служители на всички компании.

Според него основната цел е да се постигне стабилност, като компанията ще се съобрази с всички регулаторни изисквания.

„За нас е важно всички заинтересовани страни, всички банки, да знаят, че структурата и стратегията ни са ясни“ заяви Луврие. В  LIC33 единствен акционер е той, като няма външни инвестиции и каквито и да е външни акционери. Самият  Луврие е категоричен, че влага собствени средства.

Луврие твърди, че е независим участник на пазара и не е свързан с местни или други групи. Засега не се е появявал в медиите, защото бизнесът му не го е изисквал, но сега го прави, защото става дума за публични компании. 

Запознал се е с Цветан Василев благодарение на това, че съпругата на банкера учи в университет в Барселона, в който тя и Луврие имат общи познати. Василев и Луврие са се срещнали за първи път в началото на тази година.

„Не работим с Цветан Василев, просто купихме компанията от него“, добави той. „Не мога да коментирам случая с него, това е негов проблем. Обвиненията срещу него не са моя работа“.

Луврие твърди, че е свързан с Русия благодарение на факта, че съпругата и дъщеря му са рускини. Като всеки нормален инвеститор и той е влагал пари и в Русия, но не е партньор с никого и работи сам. Това му помагало да прави каквото реши за добре, напълно прозрачно. 

От изявленията стана ясно, че досега инвеститорът не е водил разговори с представители на правителството, каквато е била обичайната практика на тези инвеститори. Все пак обаче Луврие вярва, че интересите на компанията съвпадат с интересите на кабинета - запазване на работните места, изплащане на задълженията и защита на частната собственост по европейските правила. 

Свързани компании:

БТК АД (отписана)(5BT)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 10 rate down comment 4
bgMan
преди 9 години
Което си беше руска собственост пак си остава руска собственост. Сменена е единствено главната руска пешка на българската политическа сцена - Цветан Василев.Сичко останало са фантазии и големи опашати русофилски лъжи.Сигурно сте разбрали, че подобна схема като с КТБ била подготвена и с "Дунарит"? Още минус 1-2 милиарда лева за българския бюджет. НаздоровьЕ за "славянското братство" и за традиционно добрите българо-руски взаимоотношения а тъпанарите дгд!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 4
lisav
преди 9 години
КТБ бе източена не от наши политици, а от русия, през фирми бушони. това бе военен удар с финансови средства срещу България.С тези кредити сега изкупуват предприятия на националната ни сигурност - което е втори военен удар и пълно завладяване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 3
крас
преди 9 години
"Цената за всички придобивани компании е 1 евро (и поемане на дълговете)"А КОЛКО СА ДЪЛГОВЕТЕ КОИТО ХОРАТА НА МУРГАВЕЛКОТО ЩЕ ТРЯБВА ДА ПЛАТЯТ ЗА СЕДЕМНАДЕСЕТ СТРУКТУРООПРЕДЕЛЯЩИ ЗА БЪЛГАРСКИЯ БИЗНЕС КОМПАНИИ?!Според тези "мили" хора дълговите били САМО 900 мил. ?!!!Те най вероятно са ги смятали по цени получени след извършената от КВЕСТОРИТЕ ПРЕОЦЕНКА НА АКТИВИТЕ НА КТБ където се стопиха някакви си 4,5 милиарда и пазарната цена бе превърната в 17% от стойността на ИПОТЕКАТА .За тези НАГЛЕЦИ това не е ДЪЛГ С ЛИХВИ И УТЕЖНЕНИЯ, а ИНВЕСТИЦИЯ!!А КАКВО СТАВА С ПЛАТЕНИТЕ ОТ ДЪРЖАВАТА НАД ЧЕТИРИ МИЛИАРДА БЕ?!ЗАЩО СЛЕД ТОВА ПЛАЩАНЕ ДЪРЖАВАТА НЕ ПРИДОБИЕ СОБСТВЕНОСТТА НАД КТБ И НЕ НАПРАВИ НЕЗАБАВНО ИЗИСКУЕМО ВЗЕМАНЕТО?!!Защото ние сме едни добри САМАРЯНИ продали не само Кремиковци, но и цялата БЪЛГАРСКА ИКОНОМИКА за едно ? !!БРАВО МАФИОТИ! БРАВИСИМО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 1
Натрий
преди 9 години
Този свят не може да продължава така...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 9
Asolin
преди 9 години
Мили хора, минаха годините, когата големите предприятия бяха български и държавата ги издържаше (за справка 1945-1989г.). Вече всичко в разграбените държавици, за да работи трябва да е с инвеститори. Кое е по-добре да има работещи фирми и икономика или да има разквартировани предпрития?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 1
redcretin
преди 9 години
България - страната на безкрайните виц-паради :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 15 rate down comment 2
1984
преди 9 години
От такива "инвеститори"-матрьошки сме на това положение,пунтина.И политиците са съучастници,естествено-ще проверяват произхода на 1евро:(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 24
puntina
преди 9 години
Не мога да повярвам за каква простотия българска става въпрос в случая. За първи път в България дойде инвеститор, при това на крака. Направи човекът пресконференция и накрая какво?! Започнаха и *** и журналисти (знае се на кого платени), да пускат слухове по него. Хем искаме да привлечем нови инвеститори, хем прогонваме всеки новодошъл човек. За какво?! Вие луди ли сте?! Е затова, заради простотията българска ще сме на това дередже!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 17 rate down comment 2
honaniga
преди 9 години
Ако това се беше случило в Румъния, прокуратурата им щеше да има работа за целият китайски народ.Какви превратности на съдбата. Барселона, български студентки и ударът на живота. Няма начин да не е станала заверата на студентски купон. Сега това е прогресивният бизнес модел.От тази история по-бяло не може да стане. Аз не съм овца и т. нар. овчари не могат да се е####т с мен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 24 rate down comment 1
dr.5rov
преди 9 години
Ех, Barcelona, Barcelona. Що се не познавах аз с ученолюбивата съпруга на Василев. Сега можеше за 1 евро да ги имам всичките тези компании. Както казва господинът от него не се ика нищо друго освен да намери инвестиционни банки и фондове и чрез тях да оправи нещата. А бе другари и другарки сега не сме 90-тях на миналия век, когато подобни простотии минаваха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още