IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът поиска от LIC33 информация за произхода на средствата за сделките

Кабинетът иска да гарантира, че инвестиции в страна членка на ЕС се реализират само със средства от законна стопанска дейност

15:05 | 24.03.15 г. 12
Автор - снимка
Създател
Кабинетът поиска от LIC33 информация за произхода на средствата за сделките

Кабинетът на премиера Бойко Борисов поиска инвестиционната група LIC33, която придобива контролираните от Цветан Василев дялове в стратегически бизнеси като БТК, НУРТС и "Фърст Диджитъл", "Дунарит", "Авионамс" и пийпълметричната компания ГАРБ, да предостави информация за произхода на средствата, с които реализират придобиванията на дялове от юридически лица, осъществяващи дейност на територията на страната.

Едва след като се анализа предоставената информация, правителството ще прецени дали да влиза в контакт с групата, става ясно от официална позиция на кабинета по повод на днешната пресконференция на представители на дружеството LIC33.

Българското правителство наблюдава с подчертано внимание всички големи сделки с активи, за които се предполага, че имат връзка с Корпоративна търговска банка (КТБ) и обвиняемия Цветан Василев, се казва още в позицията на кабинета.

„Основната ни задача, преди да формираме отношението си към обявилите се за инвеститори, е да проучим произхода на средствата, с които са реализирани тези инвестиции“, посочват от правителството и уверяват, че на това се държи много, за да се гарантира, че инвестиции в страна членка на Европейския съюз се реализират само със средства, придобити от законна стопанска дейност.

По време на своята пресконференция по-рано днес LIC33 ясно се разграничи от досегашния собственик на дяловете Цветан Василев. Директорът на компанията Пиер Луврие твърди, че е независим участник на пазара и не е свързан с местни или други групи. Засега не се е появявал в медиите, защото бизнесът му не го е изисквал, но сега го прави, защото става дума за публични компании.

По време на пресконференцията от LIC33 заявиха, че размерът на признатите от компанията задължения, които придобиваните дружества имат към кредиторите (КТБ и други), е 900 млн. евро, а цената на сделката е символична – в размер на 1 евро. 900-те млн. евро ще дойдат от инвестиционни банки и фондове, а не директно от LIC33, стана ясно още днес.

Припомняме, че преди седмица от LIC33 вече обявиха, че компанията ще поеме дългове на стойност 900 млн. евро на редица компании, като имената им не бяха изрично споменати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 4 rate down comment 0
prectical
преди 9 години
В LIC33 нещата направо "смърдят". Това са поствани хора, някакви европейци вероятно безработни купени от Делянчо Пеевски. Някой от вас да не очаква,че въпросните дългове от 900 милиона ще бъдат върнати. Фалита на КТБ не беше случаен,а целеше имено заграбване на дяловете в военните заводи. Въпросът сега е за какво са им военните заводи на делянчо и доганчо? Тук вече не става дума за пари,а за това кой ще е главният кукловод в България и ще има цялата власт
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 1
Asolin
преди 9 години
И аз имам едно евро и ако някой ми предложи предприятие ще го купя. Малката разлика е, че немам 900 млн. за дълговете. Да не говорим, че предпочитам тоя да ги плати вместо аз и наследниците ми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 2
puntina
преди 9 години
Едното евро от къде го взе, от закуска или?! То Пеевски и Борисов направо се изядоха от яд, сякаш и включиха всичките си медии да сеят раздори и съмнения сред българското общество. На место да се радваме затова, че някой най-накрая ще ни опрости заемите и глупостите на Василев, ние се оптиваме да го откажем от сделката на века. СРАМ! Никога няма да се оправим по този начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 1
2012
преди 9 години
Пълен смях са нашите политици и заради невежеството си стават за мезе толкова лесно, че ми става тъжно. Новите кандидат-собственици обявяват, че купуват дадени активи за 1 евро, а Буда иска да му докажат, че това 1 евро е законно и какъв му е произхода. Новите кандидат-собственици обявяват, че поемат задължение към КТБ което за около 900 млн.евро като ще търсят средства от от инвестиционни банки и фондове, а не директно от LIC33..."По време на пресконференцията от LIC33 заявиха, че размерът на признатите от компанията задължения, които придобиваните дружества имат към кредиторите (КТБ и други), е 900 млн. евро, а цената на сделката е символична в размер на 1 евро. 900-те млн. евро ще дойдат от инвестиционни банки и фондове, а не директно от LIC33"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 1
stasi666
преди 9 години
Ами да пита Пеевски направо и готово
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 1
aldy
преди 9 години
Такова искане за офшорките на Бебчо и Бочката не се отнася, щото да не ги обиждат с такова недоверие...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 5
ceneto
преди 9 години
боко ще разплете мистерията спокойно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 26 rate down comment 2
evtimvz
преди 9 години
Каква стана тя! Оказа се, че активите на КТБ са много повече от тези 18% добри кредити - около 1.2 млрд. Само от тази сделка са 1.8 млрд. Останалите в банаката окол 300 млн. Ами то се събраха почти 4 млрд. Как стана така, че искров я обяви в несъстоятелност. Сега като оздравят тези фирми и ги продадат за 5-6 млрд.??? Е, това си е Бай ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 11
fras
преди 9 години
Да, бесни са, че не можаха да окрадат активите на Цв. Василев.Какъв произход на средства бе, Боко?Акциите са купени за 1 евро!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 13
Ironhorse
преди 9 години
Най-после реакция и то не лоша.Сега въпросът е, ще се докаже ли връзката на парите с Путин или не.САЩ и ЕС са особено чувствителни към пране на пари.Струва ми се, че тази сделка няма да я бъде, а опитът на Цветан Василев да кешира заложени активи в КТБ, няма да мине.Та стойността на придобитите имоти и фирми за 1 евро са много повече от 900 милиона евро, колкото е дълга на компаниите към КТБ. Така се нарушава масата на несъстоятелността.Да видим
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още