IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Георгиева: Необходими са по-агресивни политики за отнемане на незаконно имущество

Новата европейска директива за конфискация, която трябва да бъде приложена до октомври 2016 г., дава нови възможности на държавите от ЕС

21:36 | 24.03.15 г. 8
К. Георгиева: Необходими са по-агресивни политики за отнемане на незаконно имущество

Заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева призова за по-агресивни национални политики за отнемане на незаконно придобито имущество, съобщава БНР.

Темата беше обект на дискусии в Брюксел между политици и представители на неправителствени организации от различни страни, като от „Прозрачност без граници“ сравниха различните национални практики и представиха свой модел за конфискация, който да подобри ефективността на процеса.

Кристалина Георгиева беше сред участниците в проявата, чийто домакин беше евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев.

Действащите в Европейския съюз над 3 600 организирани престъпни групи продължават да генерират огромни печалби и лишават обществото от милиарди евро приходи. Това не е само проблем на икономиката и правосъдието, а засяга жизнеспособността на съюза, който е основан на ценности, заяви комисар Кристалина Георгиева.

Затова, по думите й, са нужни агресивни политики за конфискация.

“Огън се гаси с огън. И щом определящото за съществуването на тези престъпни групи е трупането на печалби, най-ефективната контрамярка е да ги лишим от печалбите им”, посочи тя.

Кристалина Георгиева подчерта още, че новата европейска директива за конфискация, която трябва да бъде приложена до октомври 2016 г., дава нови възможности на отделните страни. Част от тях позволяват отнемане на имущество, което не е свързано с конкретно престъпление, но е ясно, че е придобито по престъпен начин. Други улесняват конфискацията на активи, превантивно прехвърлени на името на трети лица.

Засилени са и възможностите са сътрудничество и обмен на информация между държавите членки в Европейския съюз, което, по думите на Георгиева, вече дава резултати. Според нея отделните страни трябва да приложат и препоръките на комисията как отнетата собственост да се използва за приоритетни за обществото цели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 0
serafima
преди 8 години
Мисля, че стигаме критичната точка на търпимост спрямо нашите алчни, некадърни, нагли управници, които са загубили всякаква мярка кое е допустимо и кое не. Вместо това денонощно ни поучават от екрана или други медии. Всички, без изключение. А за криСталинка не ми се говори. Имам някакво чувство за лична хигиена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
tonitov
преди 8 години
Закони има, няма съдии. Всички са преди на Десе, а сега на библиотекарите маши.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
vstoykov
преди 9 години
Подобни закони се ползват главно с цел рекет от страна на бюрократите на по-заможни хора (тези с над 150 000 лева, ако не ме лъже паметта - т.е. всеки с апартамент в голям град).Няма шанс тези закони да бъдат приложени за истинските престъпници. Те могат да се защитят - имат пари за адвокати. А на бедняка с един стар апартамент в центъра на голям град - от къде за адвокат? Не можеш и да си продадеш апартамента за да си наемеш адвокат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
vstoykov
преди 9 години
Не само, че няма да се отмени, а ще става по-лошо.Виж в САЩ какво безумие е - караш си колата (мотора) по магистралата, спира те ченге (истинско, не магистрален обирджия, маскиран като ченге) и ти взима парите. Не ги краде - конфискува ги. Разликата е само в думата, която се ползва. Конфискация е политически коректния вариант.Ченгето не трябва да доказва, че тези пари са от престъпна дейност. Достатъчно е да му изглеждаш подозрително или кучето да излае (защото подушило кокаин на банкнотите - в САЩ практически всички банкноти са замърсени с кокаин).По темата: Highway robbery? Texas police seize black motorists' cash, carsPolice won't charge you, but they'll grab your moneyPolice Can Just Take Your Money, Car and Other Property and Good Luck Getting It BackСрам за САЩ. Нещо се счупи!* * http://***.gatchev.info/blog/?p=1142
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 0
ПИЧ
преди 9 години
Този закон - за отнемане на незаконно придобито имущество и създадената Комисия "Кушлев" (по името на първия и председател) служат единствено за натиск и за рекет на държавата срещу гражданите, особено по-богатите граждани. Всеки на който му се повдигне обвинение дори за нещо безобидно например за каране с над 1.2 промила алкохол в кръвта или ако си откраднал 2 вафли в някой магазин) и комисията започва тайно проверка, после ти запорира имотите, Нап започва проверки, всички служби се изсипват на главата ти (имат законово основание да го направят). В крайна сметка човека фалира.Това е рекетьорско законодателство, което трябва да се отмени. То по нищо не се отличава от едно-времешните мутри. Сега се прави официално от държавни органи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 1
van05
преди 9 години
Само продажни дебилни лелки ли имаме за политици ?? Сталинката и тя с пренаписана автобиография.И като цяло добре осребрява продаването на БГ интересите !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 0
gabarduk
преди 9 години
каквото и да правят пак същото ще остане т.е НИЩО. На колко хора досега са отнели имущество? ще гризнат дръвцето някои дребни с няколко хилядарки да се замаже положението и да има показност и това ще е . с милионите си още никой не се е разделил
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 6
Stefan--L
преди 9 години
Интересно какво е имуществото и спестяванията на баба Кристалина ! Дали и нейното имущество което се равнява на няколко милиона евро е придобито с честен труд ? А имуществото на нейният вожд Бойко как е придобито ? А на *** неолигарха който го освободили румнците и финланците от турско робство в Руско-турската освободителна война Плевнелиев дали имуществото му като хотела му в Гърция, хотелите му между Баня и Банско, хотелът му в Черноморец са придобити законно с честен труд? А забравих той Плевнелиев не бил олигарх а бил честен предприемач с офшорни сметки ! Изинявам се
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още