IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кацанис: Кризата с ликвидността в Гърция няма да се отрази на България

Атина прави всичко възможно да погаси дълговете, но акцентира и върху необходимостта от облекчаване за обикновените хора, посочва пред Investor.bg финансистът

08:11 | 26.03.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bulgaria On Air</em></p>

Снимка: Bulgaria On Air

Христос Кацанис е финансист с 15-годишен опит в българския банков сектор. Бивш изпълнителен директор на Обединена българска банка и управител на софийския клон на банка Xios.

Кацанис е сред създателите на Гръцкия бизнессъвет в България и бивш негов председател. Бил е член на Управителния съвет на Асоциацията на търговските банки и председател на Българската международна бизнес асоциация. Понастоящем се занимава с академична дейност.

Г-н Кацанис, каква е оценката Ви за целия казус около преговорите за дълга на Гърция? Ще успее ли СИРИЗА да постигне в крайна сметка целите си?

Знаете, че на 20 февруари бе постигнато споразумение между представителите на гръцкото правителство и Еврогрупата (групата на финансовите министри от еврозоната – бел. ред.) за четири месеца. Според мен в близките дни комуникацията между гръцкото правителство и кредиторите ще бъде напълно възстановена и Атина ще има готовност да прави предложения в края на този период – т.е. около месеците май-юни. Тогава Атина ще може да обсъди с партньорите всички аспекти на споразумението.

Истината е, че от 20 февруари насам имаше някакви, да речем, недоразумения, които причиниха проблеми, особено такива, свързани с ликвидността на банковата система в Гърция, а и тази изобщо в гръцката икономика. През последните дни изглежда, че това може да бъде поправено.

В тази посока помага и посещението на Алексис Ципрас в Берлин, където той се срещна с германския канцлер Ангела Меркел, както и проведените през миналата седмица срещи, особено с представители на Германия, Франция, Еврогрупата, Европейската централна банка, Юнкер, Туск и т.н. Можем да кажем, че може би един месец бе загубен. Сега обаче можем да се надяваме, че отношенията през следващите месеци ще бъдат по-нормални.

Едновременно с това правителството тези дни трябва да представи на Еврогрупата мерки и реформи, които самата Гърция предлага да бъдат направени. Това беше още един спор кой наистина ще решава реформите, които ще се случат в Гърция. Доколкото съм запознат, Еврогрупата и други институции на Европейския съюз искат реформите и мерките, които ще предприема Гърция, да бъдат ясни. Например, ако не се намаляват пенсии и заплати, да се предприемат други конкретни стъпки, които ще осигуряват някакви фискални плюсове за бюджета.

Какви са настроенията в страната, оптимисти или песимисти са гърците за бъдещето си?

По-голямата част от хората имат сериозни икономически проблеми, или защото те са останали без работа, или защото техните заплати и пенсии са спаднали драстично. Не е лесно да се процедира с допълнително намаление на заплати и пенсии. Основната причина е, че хората на практика вече нямат никакви пари. Това е противопоказно, тъй като населението няма заплати, не харчи за стоки и услуги, търговията умира, а оттам и държавата започва да събира по-малко данъци. В Гърция, знаете, обективно имаме проблеми със събирането на данъците. Правителството обаче прави всичко възможно да погаси заемите, които има да изплаща. 

Какво е най-разумно решение на кризата с дълговите проблеми на Гърция?

Това е предмет на един много дълъг разговор. Според мен този дълг трябва постепенно да се намалява, да има едно истинско сътрудничество между Гърция и партньорите, дори под формата на общи инвестиционни проекти. Определено обаче този дълг не е устойчив.

Целият този казус бе сгрешен още в началото. Трябваше още в началото да се направи едно преструктуриране на гръцките дългове и те постепенно да започнат да намаляват. Ако това бе сторено през 2009-2010 г., смятам, че Гърция нямаше да има никакви проблеми. По различни причини това не се случи. Кредитите, които бяха предложени на страната, бяха при прекалено неизгодни условия в началото, но след това условията бяха подобрени. 

Интересно е, че дори самият Международен валутен фонд предупреждаваше, че по този начин не може да станат нещата. Еврозоната и всичките ѝ структури направиха голяма грешка, може би защото тогава нямаха още опит. Гръцката икономика спадна с 25% - подобно нещо не се бе случвало никога в мирен период. Дори и в САЩ по време на Голямата депресия през 1929 г. не се е случило подобно нещо. Официалната безработица нарасна до над 25%, а неофициално тя дори е и още по-висока. Младите хора масово напускат страната, защото младежката безработица надхвърля 50%. Губим най-доброто нещо, което имаме, точно както в България през 90-те години на миналия век.

Станахме свидетели на значително теглене на депозити от гръцките банки. Има ли риск за състоянието на банковия сектор в страната?

Това е един много интерес въпрос. Когато хора от най-високи позиции в европейската администрация казват, че евентуално в Гърция би могло да стане това, което видяхме в Кипър – т.е. пропадане на банковия сектор, а оттам и задължаването на депозантите да участват в спасяването на системата, това провокира негативни нагласи в страната. Обикновеният човек чува това и съвсем нормално бърза да изтегли своите пари, защото се страхува за тях.

Разбира се, има и други коментари. Наскоро президентът на ЕЦБ Марио Драги каза, че гръцките банки са стабилни и нямат никакви проблеми. Естествено това хората окуражава да запазят техните пари под формата на депозити в банките.

Истината е, че положението е много деликатно. Всички трябва да бъдат много внимателни с това, което казват публично. Гръцките банки по принцип са в относително добро състояние. От друга страна обаче и заради ликвидността, и заради много други причини са много въздържани да предоставят кредити на икономиката и това, разбира се, не помага за развитието на бизнеса.

Възможно ли е ситуацията около банките в Гърция да намери своето отражение и у нас? Връзката между банковите сектори в двете страни е особено тясна.

Едва ли. Смятам, че сегашните условия са много по-добри, отколкото бяха преди 3-4 години. По никакъв начин не смятам, че това може да се отрази негативно върху българските дъщерни кредитори на гръцките банки. В България има централна банка (Българска народна банка – бел. ред.), която наблюдава ситуацията много внимателно. Има добро сътрудничество между БНБ и Централната банка на Гърция. Има и добри ръководства на българските банки, които са част от гръцки групи. Не смятам, че ще има особен ефект върху България.

Какви са очакванията Ви за българския банков сектор? Възможно ли е да станем свидетели на някаква консолидация с оглед на проблемите в сектора, които имахме през миналото лято?

Смятам, че банковата система в България работи добре. Да, наистина имаше проблем с една от големите банки (КТБ – бел. ред.), който не съм в състояние да коментирам. Човек трябва да направи задълбочен анализ, за да може да излезе с обективна позиция по въпроса.

Относно консолидациите – винаги ставаме свидетели на подобни неща в банковите сектори на всяка европейска страна, а и не само. Видяхме подобно нещо във Великобритания, в Белгия и в други страни. По мое мнение едва ли в България ще стане нещо извънредно, нещо повече от това, което се случва в останалите части на Европа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 9 години
Ми да направят 50 - 100 доларов чадър над соц слабите и безработните . Той Ципрас затова реши да въведе купонната система и да защити най-бедните , затова не срещна съпротива в Европа и всичко мина с мнозинство. Трябва предварителна подготовка някаква .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 22 rate down comment 1
nobel
преди 9 години
Гръцките проблеми се отразяват много лошо на Германия, както и на целия евросъюз. Как така само ние ще останем НЕЗАСЕГНАТИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 0
pinoccio
преди 9 години
"В България има централна банка (Българска народна банка бел. ред.), която наблюдава ситуацията много внимателно."А това как ви звучи, не ви ли напомня на внимателното наблюдаване на КТБ? Смешници! Ако татко Карло беше жив, щеше да ви извае носове на лъжата по-дълги от шампионските прътове на Сергей Бубка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 0
Tobywolf
преди 9 години
Кириос Кацанис, Тия ми разсъждения на фона на данните, че сал в Швейцария, "бедните" гърци били скътали едни 80 млрд !!! евро, предимно незаконни?!?!А корабче, плува ли??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 4
bigmamascandal
преди 9 години
Нагъл, по-нагъл, грък!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още