IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България предлага на Westinghouse да е стратегически инвеститор в 7-ми блок в Козлодуй

Предвижда се Westinghouse да притежава 49% от новата ядрена мощност, съобщи енергийният министър

14:31 | 26.03.15 г. 19
България предлага на Westinghouse да е стратегически инвеститор в 7-ми блок в Козлодуй

България предлага на Westinghouse да стане стратегически инвеститор в проекта за изграждане на седми блок в АЕЦ „Козлодуй“. Това съобщи пред журналисти енергийният министър Теменужка Петкова, след като откри международна ядрена конференция в София.

Предложението предвижда Westinghouse да притежава 49% от новата ядрена мощност, съответно компанията трябва да осигури и 49% от финансирането на изграждането на блока.

Петкова подчерта, че в приоритетите на правителството е изграждането на нова ядрена мощност да става само при ясен и икономически обоснован модел, който да носи ползи за България.

По време на официалното откриване депутатът от ГЕРБ и бивш директор на АЕЦ „Козлодуй“ Валентин Николов припомни, че в ядрената стратегия на страната за периода 2010 – 2020 г. е било предвидено изграждането на 2000 мегавата ядрени мощности. Основната причина това да не се случи е липсата на финансиране. Когато няма стратегически инвеститор, финансирането на ядрените мощности става чрез държавна гаранция.

Николов припомни, че това директно ще увеличи дълга на страната, а срещу последната такава операция имаше силно негативно отношение от страна от обществото, затова той препоръчва търсенето на стратегически инвеститори за новите ядрени мощности, които да донесат свежи пари.

България е атрактивна страна за инвестиции в ядрена енергетика, защото има добри специалисти, традиции в сектора и е член на ЕС, смята Николов.

Според него проектът за седми блок може да стане атрактивен, ако цената на произведената от него енергия бъде обвързана с тази от пети и шести блок. Цената на пети и шести блок е по-ниска, защото инвестицията в тях вече е изплатена. Когато се повишат цените в региона, седми блок може да излезе самостоятелно на пазара, посочи той.

Припомняме, че през миналото лято България и Westinghouse подписаха стратегическо споразумение за изграждането на седми блок в АЕЦ „Козлодуй“. То предвижда американската компания да бъде доставчик на оборудването, но не и инвеститор в проекта. Споразумението тогава не влезе в сила с презумпцията, че новото правителство ще вземе решение как да продължи работата по този проект.

Днес Теменужка Петкова уточни, че ексклузивитетът на споразумението изтича на 31 март 2015 г. Това обаче не означава, че работата ще приключи и преговорите с Westinghouse продължават.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 21 rate down comment 3
ДХДО
преди 9 години
We're here for your f***cking freedom: https://youtu.be/Syrv6eygmNY
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 21 rate down comment 1
Pyramid
преди 9 години
То пари поначало в природата няма. Пари се правят.По-скоро, управляващите следва да вземат мерки не за "икономия" /разбирай "удушаване на народа"/ а за генериране повече и по-ефективно на принадена стойност, дето да донесе печалба та, да забогатеят гражданите и да си изравнят енергийния баланс. Да, ама не - само реват за снижаване на цените и никаква мисъл за това, че по-бедни или по-богати ни правят не нетните стойности на едно-второ-трето, ами процентът, който остава за лично потребление след неминуемите разходи за храна, вода, дрехи и т.н.При такова положение, не против АЕЦ, аз съм против идиотското управление. Изчистим ли *** в законодателна , изпълнителна и съдебна власт, останалото ще се нареди. Факт е за цял свят, само за нашите тиквеници - Велико Откровение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 19 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 9 години
Винаги съм бил против АЕЦ Белене, защото реактора е второ поколение(без пасивна защита) и е много скъп. Винаги ще бъда против седми реактор в Козлодуй, макар че е три плюс поколение, защото е много скъп. Предлагам и останалите ми сънародници да слезнат на земята и да не се подвеждат по Московската пропаганда. Огледайте се и разберете, че нямаме пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 17 rate down comment 2
Сините камъни
преди 9 години
Forever!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 19 rate down comment 2
Сините камъни
преди 9 години
Тъкмо ще има нещичко за национализиране, че нищо не остана!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 28 rate down comment 2
Ricco
преди 9 години
Това с Белене е неописуем провал - не стига всички разходи и неприятности досега (и евентуално предстоящи заради арбитража), но и хамериканците си казаха "Охо, значи имате пари за АЕЦ, я вземете тук един от нашите. И няма не искам, няма не ми трябва - щом за Белене имаше и ви трябваше, значи и от нас може да вземете. Точка!". И ние какво - хъката, мъката, ми добре, бял маса, както кажеш, бял маса... Мъка...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 26 rate down comment 4
pecan
преди 9 години
Аз не съм специалист в ядрената енергетика,но си мисля че такива мощности за сега не ни трябват,а и при цени на пазара от под 40 евро мегават както са в момента международните защо да строим мощност с себестойност от близо 70 евро мегавата без транспортните разходи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 24 rate down comment 3
Pyramid
преди 9 години
Отделно, че не видях с какво, аджеба, този тук вариант ще да е ммммм...по - евтин?...или по-безопасен?...или по-печеливш от "руския". Ами той реакторът-същият, хората, които /искат да/ гепят - и те...Ние къде сме в схемата, българският интерес къде е ? ...и тишина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 22 rate down comment 4
Pyramid
преди 9 години
Удължаването на живота на реакторите зависи от съдържанието на фосфор в стоманата и /донякъде/ от това, кой как взема пробите и кой провежда анализите. в ТАЗИ схема, дори България, като държава, БИ МОГЛА да има само символично влияние. Моите уважения към г-н Николов, ама ако производителят /от руска страна/ заяви, че "при ТЕЗИ резултати, не можем да гарантираме сигурността на реакторите", дори и да викаме, да крякаме и т.н., решението няма да се вземе в София, а в Брюксел и......познайте, дали няма да затворят АЕЦ-а. Просто обяснение: "Проектен срок-толкова, изслужила си го е, производителят не може да гарантира оттук насетне"...После, и 100 митинга да направи Волен Сидеров, и да иде да се бие в Брюксел, все тая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 27 rate down comment 2
user##
преди 9 години
Последните визити на американските "представители" вече дават резултат, а лакеите вече чакат да получат своя дял.....а ние дружно ще плащаме през годините... честито
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още