IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зелена енергия от Норвегия ще захранва домове от Великобритания

До 2021 г. ще бъде завършено строителствоно на най-дългия подводен интерконектор, който ще доставя над 1 мегават енергия на Великобритания

17:10 | 26.03.15 г. 15
Автор - снимка
Редактор
Зелена енергия от Норвегия ще захранва домове от Великобритания

Зелена енергия, произведена в Норвегия, ще захранва стотици хиляди домакинства във Великобритания от 2012 г., заяви британската държавна компания National Grid. Енергията ще пътува по най-големият в света подводен електрически интерконектор, съобщава BBC.

Проектът на стойност 2 млрд. паунда бе одобрен от National Grid и от норвежкия ѝ партньор Statnett. Великобритания цели да внася хидроелектрическа енергия от Норвегия, за да достави 14% от годишните нужди на своите домакинства.

„Достъпът до енергия с ниски въглеродни емисии от хидроелектрическите централи на Норвегия ще ни помогне да посрещнем предизвикателствата на зелената, достъпна енергия“, заяви Алън Фостър, директор на европейското бизнес развитие в National Grid. „То също така ще помогне за диверсификацията на енергийни ресурси във Великобритания и има потенциала да намали пиковите цени, като ще донесе ползи за потребителите и бизнеса“.

Главният директор на Statnett Ауке Лонт заяви: „Това не само е технически впечатляващ проект, който ще постави нов световен рекорд, но е и важен принос за увеличението на производството на възобновяема енергия и от двете страни“.

Интерконекторът North Sea Network се очаква да бъде готов до 2021 г. и да има капацитет от 1,4 гигавата. Подводният електрически кабел ще свързва електрическите пазари на двете страни директно за пръв път в историята.

Новият интерконектор ще е дълъг 730 км и ще доставя енергия за 750 000 домакинства при пиково търсене, заяви говорител на енергийното министерство.

Повечето електричество в Норвегия се произвежда от водни електроцентрали. Кабелът ще свързва норвежката електропреносна мрежа близо до Квилдал, близо до ВЕЦ „Квилдал“, чийто капацитет от 1,240 гигавата го прави най-голямата електроцентрала в Норвегия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 0
markov
преди 9 години
В текста под заглавието което е вярно пък пише :елена енергия, произведена в Норвегия, ще захранва стотици хиляди домакинства във Великобритания от 2012 г., !!!2012 не мина ли отдавна ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
Ricco
преди 9 години
...над 1 гигават (не мегават).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
Ricco
преди 9 години
Това с интерконектора както и да е, но нещо числата и мерките не са наред. В подзаглавието пише "зо 1 мегават" (което е нищо), а долу се споменават 1.4 гигавата (което вече е реалистично). И накрая пак - ВЕЦ Квилдал - най-голямата, а с капацитет само 1,2 мегавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 4
MZ/X
преди 9 години
Норвежците кеф им нефт, кеф им ВЕИ, всичко си имат и могат да го изнасят!Като към всичко това добавиш, че са държавата с най-малка корупция в света и политиците им мислят и за бъдещите поколени, направо стават идеалната държава за живеене! Само да не беше норвежката зима и голямата тъмница.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
Бате Пешо
преди 9 години
Георги би ли разяснил кво й туй чудо подводен интерконектор?Как не ви омръзва да пишете глупост след глупост.Всеки път си мисля че не мое да напишете нещо по тъпо но вие веднага ми го сервирате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още