IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдиците влязоха в КТБ

Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов не изключи да има още обвиняеми по казуса с банката

13:20 | 27.03.15 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Владислав Горанов (в средата), главният секретар на МВР Георги Костов (вдясно от Горанов) и Радослав Миленков, председател на ФГВБ (вляво от него) дойдоха с двамата новоназначени синдици в сградата на КТБ - Лазар Илиев (най-вляво) и Росен Ангелчев (най-вдясно).&nbsp;<em>Снимка: БТА.</em></p>

Владислав Горанов (в средата), главният секретар на МВР Георги Костов (вдясно от Горанов) и Радослав Миленков, председател на ФГВБ (вляво от него) дойдоха с двамата новоназначени синдици в сградата на КТБ - Лазар Илиев (най-вляво) и Росен Ангелчев (най-вдясно). Снимка: БТА.

В присъствието на финансовия министър Владислав Горанов, зам.-главния прокурор Борислав Сарафов и главния секретар на МВР Георги Костов двамата синдици влязоха в КТБ.

Росен Ангелов и Лазар Илиев бяха назначени от Софийския градски съд преди дни и днес започват работа.

Влизането на временен синдик в КТБ беше одобрено по спешност от депутатите, които приеха извънредни поправки в Закона за банковата несъстоятелност.

Владислав Горанов потвърди, че следващата седмица в КТБ ще влязат още синдици, съобщи агенция „Фокус“.

"Ще има трети синдик, ако трябва и четвърти ще има вероятно следващата седмица. Обемът от работа, който трябва да бъде извършен, е много голям, затова няма да пестим човешки ресурси, за да управляваме процеса на несъстоятелност…Тезите на квесторите не са безспорни. Ако установим, че са нарушили нещо, ще им се търси отговорност”, заяви финансовият министър.

На влизане в банката Горанов припомни, че е било въведено извънредно законодателство по случая, което да уреди статута на временните синдици. "Отговорността за работата на временните синдици до голяма степен е вече отговорност на правителството", каза Горанов.

Той обясни, че финансовият министър по закон вече има пряка отговорност да следи за работата на синдиците и да наблюдава редовно отчетите им по отношение опазването на имуществото на банката, допълва Dnes.bg.

Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов не изключи да има още обвиняеми по аферата КТБ.

По думите му разследването върви интензивно, но делото все още не влиза в съда, защото се разпитват стотици свидетели, включително и кредитори, които са взимали пари от КТБ. Назначени са и много експертизи, които са важни за разследващите.

“Ако се установи, че кредитори или прехвърляния са били свързани с поставени лица, ще има още обвиняеми лица”, категоричен е Борислав Сарафов.

В момента се изяснява дали управителят на БНБ е знаел за действията на Цветан Гунев. “Бившият подуправител на БНБ е единственият високопоставен обвиняем по аферата КТБ. Ако и за това бъдат открити данни, няма да се поколебаем да повдигнем обвинения”, каза още Сарафов.

Според него отсъствието на Цветан Василев, задочно обвиняем за източването на банката, не е проблем за делото, а както той е обвиняем задочно, ако се стигне до обвинителен акт в съда, делото също може да се води задочно. Все пак Сарафов се надява, че в рамките на разумно време сръбските власти ще решат и ще предадат Цветан Василев, когото ние искаме да бъде екстрадиран тук.

Прокуратурата разчита да допълни събраните по случая доказателства и чрез работата на временните синдици.

„Държавата застава зад правилните действия на синдиците в КТБ“. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по-късно днес след срещата си с премиера на Черна гора Мило Джуканович, който е на официално посещение у нас.

„Тези двама души и след седмица още една жена – ще бъдат трима, защото е огромен по обем работа, трябва да защитят 5 млрд. лв. Смятайте тези хора с каква психика трябва да бъдат, колко трябва да бъдат и под какъв натиск ще бъдат. Затова ние искахме да демонстрираме цялата сила на държавата, че заставаме зад техните правилни действия да върнем имуществото и парите на данъкоплатците", заяви Борисов.

„Днес вече синдиците са там и Господ ни запази преди две седмици и многократно съм благодарил на всички политически партии за това, че го направи. Защото видяхте няколко месеца как съдът ни мота, мота, мота. Накрая излезе, че е трябвало предварително да сложим синдик – веднага го дадохме синдика, съдът ни го върна и него, понеже имаше въпрос за върховенството на закона. Четири месеца ние чакахме да се обяви несъстоятелност на банката и да се назначат синдици, то стана, че ще стане април. В същото време видяхме как се разкупуват активи за едно евро", каза още премиерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
tonitov
преди 9 години
Тоя прокурор какво прави там, да следи, да не се разкрие истината и ако не е в състояние да възпрепядства, да сигнализира павителството да се свали, което е заложник на КТБ. Големите червени, ДПС и завоалираните парламентарни маскари са готови да "помислят за народа" и аферата с кеф отново да им плати, както няколкото пъти преди!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
крас
преди 9 години
Да влезнат синдици в банка на която не е отнет лиценза е все едно да влезе ПОЖАРНАТА в къща която не гори, но според премиера - огнеборец може и да се запали!ВСЪШНОСТ СЛЕД КАТО ПЛАТИ ДЪЛГОВЕТЕ НА БАНКАТА ДЪРЖАВАТА СЕ ОТКАЗА ОТ ВЪЗМОЖНОСТТА ДА Я ПРИДОБИЕ КАТО СОБСТВЕНОСТ ЗАЕДНО С ДЕКАПИТАЛИЗИРАНИТЕ ОТ КВЕСТОРИТЕ АКТИВИ.ЗАТОВА ПЪК ХОРАТА НА ЦЕЦО ВАСИЛЕВ НЕ СЕ ПОКОЛЕБАХА ДА ПРИДОБИЯТ СРЕЩУ ЕДНО ПРОБИТО ЕВРО ТЕЗИ ДЕКАПИТАЛИЗИРАНИ АКТИВИ КОИТО КАКТО СЕ РАЗБРА СА СОБСТВЕНОСТ НА БАНКЕРА ВАСИЛЕВ.И ЗАЩО ДА НЕ ГО НАПРАВЯТ СЛЕД КАТО НИКОЙ НЕ ГИ ЗАПОРИРА?!КОЙ ДА ГО НАПРАВИ - КОМИСИЯТА КУШЛЕВ ЛИ , ПРОКУРАТУРАТА ЛИ, ИЛИ ПЪК ПРЕМИЕРА ОГНЕБОРЕЦ ПЛАТИЛ ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА ЕДНА БАНКА С ДЕЙСТВАЩ И КЪМ МОМЕНТА ЛИЦЕНЗ!ЗАПОЧВАМ ДА СЕ ПИТАМ - тези хора луди ли са, или лудите сме ние вярващите им, че представляват държавата!ВСЪШНОСТ КАКВА ДЪРЖАВА КАКВИ ПЕТ ЛЕВА?!Хората си осребряват длъжностите които заемат и изобщо не им пука, че милиардите платени за КТБ са заем който ще плащаме ние данъкоплатците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
THE TRADER
преди 9 години
Много баница има тук и много луди ще се облажат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
fras
преди 9 години
Държавата застава зад правилните действия на синдиците в КТБ. Това каза министър-председателят Бойко Борисов-------------------------------------Интересно как оценява Бойко действията за правилни, след като те още нищо не са извършили.Или са назначени с предварителната уговорка да правят "правилни" действия.Което вероятно според ББ означава да не позволят на никой извън избрания "правилен" кръг "наши" хора да участват в разпределението на активите на КТБ.На "правилната цена", разбира се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още