IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хората в трудоспособна възраст в Германия ще намалеят с 1/3 до 2050 г.

За да запази просперитета и икономическа си активност страната трябва да увеличи имиграцията от страни извън ЕС

10:57 | 28.03.15 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Хората в трудоспособна възраст в Германия ще намалеят с 1/3 до 2050 г.

Броят на хората в трудоспособна възраст в Германия ще намалее с една трета до 2050 година, ако не се увеличи имиграцията от страни извън Европейския съюз към най-голямата европейска икономика, предаде Ройтерс, цитирайки публикувано днес изследване. 

Нетната имиграция към Германия ще трябва да бъде между 276 000 и 491 000 души годишно от страни извън ЕС, за да запази Германия равнищата си на просперитет и икономическа активност, сочи изследването на фондация Бертелсман, цитирано и от БТА.

Експертите прогнозират, че населението в трудоспособна възраст ще намалее до под 29 милиона спрямо около 45 милиона сега, ако имиграцията не се увеличи. Повишаването на пенсионната възраст до 70 години и на броя на работещите жени ще увеличат работещите само с около 4,4 милиона.

Според най-новите статистически данни броят на чужденците, живеещи в Германия, е нараснал с 519 340 или 6,8 процента през 2014 година спрямо предходната година. Голяма част от тях са сирийци, бягащи от гражданската война, или българи и румънци, търсещи работа.

Близо 60 процента от новите имигранти идват от други членки на ЕС. Общият брой на чужденците, регистрирани в Германия в края на 2014 година, е 8,2 милиона - най-големият, откакто през 1967 г. започва да се води тази статистика.

Авторите на изследването прогнозират намаляване на квалифицираните работници на фона на спадащата раждаемост в Европа и застаряването на населението. Поради тази причина Германия ще трябва да се насочи към привличане на квалифицирани работници от страни извън ЕС.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
Stefan--L
преди 9 години
Ами да вземат тогава *** който влизат у нас те и без това в Германия вече са Туркишланд ще станат арабишланд и готово
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 9 години
ходи блъскай по цял ден, пък после и деца да правиш и да гледаш ... как мислите че става тая работа ? време е да се намали работния ден посъвместно на 6 часа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
Sakamano
преди 9 години
Много ми е интересно как си я представяш тази "инвестиция в раждаемост". Това може да стане в някоя страна от третия свят, където работоспособното потомство е единствения ресурс на бедните родители - детето започва да работи от най-ранна възраст, за да помага на семейството си. Също и при любимата ти малцинствена група, в която прибират помощите и оставят децата да подивяват. Но в развитите страни нещата са различни. "Инвестицията в раждаемост" никога няма да се изплати и всеки го знае. Минава цяла вечност, докато детето ти започне работа, а дотогава дребния пикльо само ти опустошава кредитните карти и ти обсебва всичкото свободно време. Никаква държавна помощ не може да те компенсира за това. Добре че все още ги има инстинкта за възпроизводство и некачествените презервативи, иначе Европа отдавна да е обезлюдена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
Ricco
преди 9 години
Напълно логично развитие на нещата за работещите - от една страна подложени на невиждана в историята на света репресия от страна на държавата (данъци + осигуровки + свръхрегулации), а от друга страна предадени от синдикатите, които (или поради застаряване на ръководствата си или поради исторически рефлекс да защитават по-слабите) се насочиха в осигуряване на все повече и повече средства за неработещите (най-вече пенсионерите), работещите се топят и топят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
Тялото
преди 9 години
В предвид че всичко се автоматизира и копютъризира с все по-голяма скорост, няма да има работни места за много повече оставащите. И в момента има много работещи ненужни и безмислени неща, не помня по-статистика колко са, но не са малко.В един момент повече хора трябва да се осъзнаят, че сегашната икономическа схема вече е неприложима, дано стане преди да опустошим планетата непоправимо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
mpy_yordanov
преди 9 години
Вариант 1, е роботизацията да намали нуждата от хора и икономиката им да е все така ефективна.С Имиграцията наистина ще им се влоши обществото.Иначе си представям, с каква сила ще привличат българи. Горко на България, Германия ще засмуче и последните останали тук. Другият месец едни познати се преместват (семейство с момчета на 20 и 8 г.)Сега висшето образование в Германия и Австрия е безплатно, и ти дават право да работиш. След време, дори ще ти плащат за да учиш там, докато бг университетите взимат такса. Къде ще предпочиташ да си студент, в бг и да си плащаш или в Германия и да ти плащат? :)Мисля, че навсякъде по-света се търсят хора с бяла кожа... Във Франция и Германия със сигурност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още