IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Америка е заплашена от застой във фракинг индустрията

Продължителната ниска цена на петрола може да направи спорния метод икономически неефективен

08:14 | 30.03.15 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Америка е заплашена от застой във фракинг индустрията

Дълго време фракингът се считаше в САЩ за енергийно-политически спасител. Последователите на този спорен метод за извличане на шистов газ и шистов нефт се радваха, че в не много далечното бъдеще САЩ ще могат да покриват всичките си енергийни нужди сами. Различни федерални щати, като например Северна Дакота, под чиито прерии са открити огромни шистови петролни залежи, изживяваха икономически бум. Но през последните месеци идва ред и на разочарование. Основната причина за това е спадът в цените на петрола, пише в свой анализ AFP.

В България през последните месеци дебатът за евентуалното вдигане на мораториума върху проучванията и добива на шистов газ отново се разгорещиха, а през тази седмица се очаква кабинетът в Берлин да се занимае също с темата, като очертае при какви правила евентуално може да бъде разрешен фракингът в Германия. 

И докато в Европа технологията се счита за спорна, САЩ вече покриват голяма част от своите енергийни нужди именно по този начин.  В края на 2012 г. проучване на Международната агенция по енергетика (МАЕ) привлече вниманието на експертите, като предсказа, че до 2030 г. САЩ ще са напълно независими от чужбина по отношение на енергийните източници. Още през 2017 г. САЩ биха могли да надминат Саудитска Арабия и Русия като най-големите производители на петрол в света, прогнозира МАЕ.

При фракинга, съкратено от "хидравлично разбиване", в скалите се пресоват вода, пясък и химикали. Чрез полученото налягане се освобождават газ или нефт. Критици предупреждават, че химикалите могат да проникнат през течове в земята. И в САЩ опоненти на фракинга се опълчват на метода за добив. Щатът Ню Йорк наложи забрана за фракинга, позовавайки се на възможните рискове за здравето на населението.

Според скорошно изследване на социологическата агенция Gallup общественото мнение в САЩ е разделено по въпроса за фракинга. Поддръжници и противници са с по 40 процента, а 19% от американците нямат мнение по темата. Поддръжниците на демократите на президента Барак Обама са по-критични спрямо фракинга, докато републиканците са привърженици на метода.

Преди около седмица Обама издаде първи насоки за добива на шистов нефт и шистов газ на федерално ниво. Според New York Times около 100 000 от производствените обекти ще бъдат засегнати. В бъдеще инспектори от федералното правителство ще преразгледат всички мерки за сигурност. В допълнение компаниите трябва да оповестят публично химикалите и да предоставят подробна информация за геоложките условия в местата за сондажите. Освен това ще се прилагат единни стандарти за съхранение и употреба на химичните вещества.

Заплахата от застой във фракинг индустрията в САЩ обаче има най-вече икономически причини. От миналото лято цената на петрола е спаднала с над 50%, редица американски фирми за добив вследствие на това са под финансов натиск. При продължително ниски цени на суровината тази сложна процедура вече няма да е икономически ефективна. Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) представи в средата на март свой анализ, който е в противоречие с оптимистичния възглед на МАЕ и обясни, че петролният бум в САЩ може да приключи към края на годината.

Проучване на Energy Watch Group - международна мрежа от учени и парламентаристи, предупреди предвид последните събития във фракинг индустрията на САЩ, че една експанзия на добива на шистов газ в Германия и Европа може да не е добра идея. „Масовите уволнения и фалити показват много по-различна картина от тази на сигурния възход на икономиката на изкопаемите горива", се казва в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:52 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

9
rate up comment 10 rate down comment 1
michaelis
преди 8 години
Колеги прак правите грешки, че смятате всичко в долари. Хем нон стоп има новини, че почти целия свят отиде в AIIB (а там няма долари) пак ако петрола стигнел еди колко си долара, ми боли ме фара за американците да се опрааат, след време ако им ползват долара и им купуват тая фракинг газ тогава да се надуват, са само мое да мълчат ........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 4
fortiss
преди 8 години
Индустрията няма да загине. Ще изчака цена на лекия петрол 60-65 дол и ще започне пак да работи. Явно тази технология и този добив засега ще стоят в резерв против силно поскъпване на петрола и газта. Няма нищо лошо в САЩ да го правят, но не и тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 1
Internet
преди 8 години
Поправка. Става дума за платформиСори
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 1
Internet
преди 8 години
Поправка. Става дума за платформиСори
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 17
Стоян Петров
преди 8 години
Не бе Русия няма да загине, по същата причина по която и Ботсвана и Сиера Леоне не загиват. А иначе фракинга не е лошо нещо, защото свали цената на петрола наполовин. Доколкото Лукойл продава на едро най-скъпите горива в Европа, това не е важно. Важното е да бием по американците докато "братята ни" бъркат дълбоко в джобовете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 4
Sokratus
преди 8 години
В ерата на Интернет не е хубаво да пишеш измислици: " останали само 863".Ето карта на сондажите намерена от първото търсене - над 63000 кладенци работят в САЩ!http://shalebubble.org/dbd-map/Ако малко се замислиш, как 3.5-4млн. барела се произвеждат от 1650 кладенци на ден и пресметнеш, сам ще се усъмниш в числата1650 и 863!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 6
Internet
преди 8 години
Откакто цената на суровия нефт драстично падна, в САЩ от 1650 сондажа са останали само 863. Пише го Блумбърг, но и те са рубладжии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 8
Internet
преди 8 години
Защо ли липсват надничарчетата, дето обясняваха как Русия ще погине, а САЩ ще се въздигнат заради ниската цена на петролаКъде сте, бре, стотинкаджии...? Егати жалката професия - надничар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 10
bigmamascandal
преди 8 години
Той фракингът си умря, стана ясно още преди месеци... да си дрелкат там, тука нема нужда..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още