IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въздушните удари над Йемен не спират

Шиитските бунтовници и проправителствените сили водят битки в северните предградия на южния пристанищен град Аден

17:53 | 30.03.15 г. 8
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Шиитски бунтовници проверяват щетите след един от въздушните удари, нанесени от водената от Саудитска Арабия коалиция. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Шиитски бунтовници проверяват щетите след един от въздушните удари, нанесени от водената от Саудитска Арабия коалиция. Снимка: Ройтерс

Продължават въздушните удари в Йемен, които бяха започнати от коалицията арабски държави, водени от Саудитска Арабия. Според Международната организация по миграция най-малко 45 души са били убити днес в северните райони на страната заради удар, поразил бежански лагер. Ройтерс същевременно цитира хуманитарни работници, които съобщават за 21 жертви.

Коалицията се е целила във военна база в близост до лагера.

Саудитска Арабия и държавите от региона започнаха въздушни удари срещу движението „Хути“, което още миналата година превзе столицата на Йемен – Сана, и напредва към пристанищния град Аден, където доскоро се намираше легитимно избраният президент на страната Абд-Рабу Мансур Хади.

Хади участва в арабска среща в Египет в събота и след това замина за Рияд със самолета на краля на Саудитска Арабия. На срещата арабските лидери се договориха, че коалицията ще продължи с въздушните удари срещу шиитските бунтовници.

Според хуманитарни източници бунтовниците и проправителствените сили в момента водят битки край северните предградия на Аден. Артилерия и ракетен обстрел са нанесли поражения в подстъпите към града.

Боевете предизвикаха гражданска война в най-бедната държава на арабския полуостров. Страната е в хаос още от зората на т.нар. „Арабска пролет“ заради засилващите се сепаратистки движения на шиитското движение „Хути“ с лидер Абдел Малек ал Хути, считан за близък съюзник на Иран, и терористичната организация „Ал Каида на Арабския полуостров“.

Информационната агенция припомня, че само четири години след обединението на Северен и Южен Йемен през 1990 г. избухна гражданска война, като северните сили победиха южните. През 60-те години на миналия век намесата от страна на Саудитска Арабия и Египет на срещуположните страни в гражданската война в Северен Йемен доведе до дълга и вредна военна безизходица.

Саудитска Арабия смята да се фокусира върху въздушни удари и засега не възнамерява да инициира сухопътна операция. Единствено Пакистан все още не е взел окончателно решение каква роля да играе в коалицията.

Нарастващата сила на „Хути“ - част от шиитското малцинство в страната, което съставлява около една трета от населението, означава, че Йемен е новата арена на борбата за власт между Саудитска Арабия и Иран. Регионалните съперници са на срещуположните страни в конфликтите и в Сирия, и в Йемен.

Смята се, че Иран осигурява логистична подкрепа и оръжие на шиитските милиции в Йемен, въпреки че Техеран отрича обвиненията.

Заради задълбочаващия се хаос в страната продължава евакуацията на чужди граждани от Йемен. Китай, Индия и Пакистан спасяват свои граждани, като ги извеждат извън страната.

Междувременно стана ясно, че въпреки хаоса и боевете Пекин е успял да си осигури огромна доставка на петрол от Йемен през почивните дни. Танкерът е напуснал пристанището Аш Шихр в неделя. Това доказва, че все пак някакви количества петрол все още се изнасят от страната, която е сред водещите доставчици на черно злато за Китай въпреки политическата нестабилност и спадащото производство.

Според американската Администрация за енергийна информация добивът на петрол в Йемен се е свил почти наполовина от 2010 г насам.

Същевременно френският гигант Total, който оперира терминал за втечнен газ в страната, съобщи, че са евакуирани всички служители чужденци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 8 rate down comment 1
ДХДО
преди 9 години
хахаха :)) В Укрустан напредничавите граждани, може да протестират и да изгонят законно избрания президент с камъни, кръв и куршуми, обаче в Йемен не може .Отново повтарям по-бавно, за неразбралите : Ха-ха-ха !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
Е нали ние сме "червена ***, *** и т.н." за тва ни трият нас lol :)) Много им разбират *** тикви кво е било преди и за кво става въпрос сега, някви бастуни на 18/20г. както и тея дет преписват тука. Зарежи ги нали е "свобода на словото" :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 0
0pk
преди 9 години
Неезнам батка, обаче нас за малко черен хумор веднага ни трият коментарите, а такива микроби не им обръщат внимание :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
кво се занимаваш с тоя пумпал :))) Мани го да пасе трева там, той не разбира от "демокрация", така се прай бомбардимон и са напълно демократизирани ......А за такива кат тоя "синия демократ" мога да ги излекувам с некоя лопата тамън като го изчеластри лопатата по тиквата и ше му присветне като на Нютон на времето със закона .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
vankata89
преди 9 години
Шиити + сунити = безмозачни *** :D.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 0
0pk
преди 9 години
Трябва да напишеш поне 3 такива последователни коментара от различни акаунти, иначе не се брои.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 20
g502203@trbvm.com
преди 9 години
хаха Пинко, болен червен мозък.. всъщност Ти ТЕРОРИСТ ЛИ СИ ИЛИ СИ ЧЛЕН НА "ИД". А *** ЧЕРВЕНА И НЕУКА И КАКВА ЛИ НЕ.. СРАМ ЗА ЦЯЛАТА НИ 1300 ГОДИШНА ИСТОРИЯ НЯМА ПО БОЛНИ И ПРОДАЖНИ БЪЛГАРИ ОТ ЧЕРВЕНИТЕ..КОГА ЛИ ЩЕ СИ ЗАМИНЕТЕ.. АМИ ТЪКМО КЪМ 50 ГОДИНИ СЛЕД 1989Г. КАТО РАДИАЦИЯ СТЕ.. СРАМ.. СРАМ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 4
0pk
преди 9 години
И там ги застигна демокрацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още