IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ципрас вижда потенциал в отношенията на Гърция с Русия

Санкциите срещу Русия са път за никъде, твърди гръцкият премиер

11:50 | 31.03.15 г. 20
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Гърция не е съгласна със санкциите на Запада срещу Русия, защото те представляват път за никъде. Това твърди гръцкият премиер Алексис Ципрас в интервю за ТАСС във връзка с предстоящото му посещение в Москва на 8 април.

Ръководителят на гръцкото правителство припомни, че веднага след като е поел поста на министър-председател, той е получил съобщение от председателя на Европейския съвет (Доналд Туск), който считал позицията на Гърция в полза на санкциите за даденост.

„Обадих му се, както и и на (върховния представител на ЕС за външната политика и политиката на сигурност) Федерика Могерини и им казах: „Не си мислете, че позицията на Гърция е даденост, ситуацията се е променила, а сега на власт в Гърция е друго правителство. И сега ще трябва да ни питате, преди да вземате решения", каза Ципрас.

"Ние не сме съгласни със санкциите. Смятам, че това е път, който води до никъде. Аз съм привърженик на мнението, че диалогът е необходим, дипломация, трябва да седнем на масата за преговори и да намерим решения за големите проблеми“, каза той.

В отношенията между Русия и Гърция има голям потенциал, особено в енергетиката и туризма, заяви още Ципрас. „Мисля, че възможността да се засили връзката ни е свързана с туризма, както и с различни културни прояви", обясни премиерът.

Очаква се в Русия гръцкият премиер да се срещне с руския си колега Владимир Путин, премиера Дмитрий Медведев и патриарха. Предвидено е също така изказване на Ципрас в един от най-големите университети в Москва. „От тази гледна точка мисля, че възможността за сътрудничество на ниво образование между гръцки и руски университети също е много важен аспект от укрепването на взаимоотношенията ни", казва Ципрас.

Той не пропусна да подчертае, че Гърция и Русия имат общи корени, обща борба, обща религия и култура. "Вашата страна има богата култура, а Гърция е люлката на световната цивилизация. Мисля, че в тези области можем да имаме много специфична комуникация и засилване на връзките между двете страни", каза още гръцкият премиер.

Според него 2016 г. ще бъде добра за Гърция и Русия и ще открие важна възможност за развитие на отношенията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 1 rate down comment 3
rover
преди 8 години
От Русия нищо - но с любов и благопожелания.Много се радвам, че на територията на страната ни започват да се настаняват за постоянно военнослужещи на НАТО. Както и на това, че вече имаме натовска техника у нас. Това говори за необратимост на процесите. Изобщо не съм склонен да продаваме стратегическите си интереси за временни ползи, пък били те и разните му там туристи. Всъщност руските туристи тази година ще са наполовина и в Испания да речем, но то е защото "рублата падна и разказа играта на долара".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 3
Stefan--L
преди 8 години
Ама никой от инвестор не смее да пише за американската техника която всекидневно пристига в БГ ! Нямаше да има военни бази а само едни големи учения дето щели да бъдат повече от 10 седмици а после ще поостанат още малко за 3 години ! Ами какъв туризъм чакате господа управляваащи те към нас ще дойдат и туристи от Русия ама на Миг-31 или на ИСКАНДЕР дето американчената незнаят как да го прихванат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 3
Stefan--L
преди 8 години
Един умен премиер за разлика от нашите *** Бойко и Плевнелиев! Евала на Гърция излязоха 100 пъти по умни от нас затова сега нямата проблем с туризма! А у нас има туристи ама с американски униформи ето днес дойдоха с 12 самолета Ф12 а преди два дни с 200 единци бронирана техника
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 1
Сините камъни
преди 8 години
Това охлюкратите са наистина безмозъчни същества!Подкрепят крадеца и му се възхищават, че е направил "чудо" с откраднотото.В някои щати, 99% от хората не са излизали от щата си, камо ли за Калифорния да тръгнат!И говорим за хора, които познават само долара!А наш охлюкрат, ми се пени и ми дава дирекшън, къде ще почивам!Аз мисля да ида към Аляска, но ще чакам Путин да си я върне!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 4
Ironhorse
преди 8 години
А бе ти още ли коментираш долара ?!!!Нали е хартийка, остави го.Гледай там рублата и се кефи как ще ходиш на почивка в Сибир или Крим, а не в омразната Калифорния, Хонолулу, да не говорим Хавай.*** ***, получаващи смрадливото си заплащне в лева, евро или долари, но не и в дървени рубли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 2
Сините камъни
преди 8 години
Представяте ли си, какво ще стане, ако Обама нареди на американската прокуратура да уточни статута на Федералния резерв и американците разберат, че ФЕД не е американски, а частна корпорация.Само, че Обама е чиновник, той няма право на мнение, той е само говорител.А Путин и екипът му са стратези!Успеят ли и у нас има надежда да се променят нещата и в цяла Европа. Затова бързат да пробутат идеята за европейски щати, която винаги е била крайната цел, но вече бързат, защото доларът изтърве ли еврото заминава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 5
Сините камъни
преди 8 години
Руската централна банка не се подчинява на руската държава.Тя се подчинява на собствениците на ФЕД.Колкото ФЕД е на американците, толкова и руската централна банка е на РусияЗатова в момента Путин е дал задача на руската прокуратура, да се уточни статута на Централната руска банка.Щом политиката на РЦБ не се подчинява на Русия, значи ли това, че е чужда инстанция, която трябва да се самообяви като такава.Такова решение се чака от руската прокуратура.Така, че РЦБ по-скоро печата долари, защото истинските и собственици са идеолозите на световната валута, долара.Затова е и това настъпление на НАТО по границите на Русия.Ако не успеят чрез банката да направят военна суматоха!И разни нашенски некадърници, режат клона на който седят!Евала на Гърция!Може и да не са на сто процента прави, но се опитват да се измъкнат от колонизацията на СБ, МВФ, ЕЦБ!А белите роби у нас, нека си пишат по форумите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 5
Сините камъни
преди 8 години
Фразите вече не вършат работа!Демокрация, цивилизация, това вече са мръсни думи, синоними за бедност, мизерия, банков терор, безизходица!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 3
Сините камъни
преди 8 години
БРИКС не отпуска кредити.Основно се работи на бартер.Отделно Путин и екипът му работят за своя банка, аналог на СБ но на ясни правила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 5
Kockata_Mitev
преди 8 години
Съмнявам се БРИКС да стартира с отпускането на невъзращаем кредит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още