IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов: Идеята за избор за пенсионните вноски не е нито страшна, нито лоша

Предложението за избор между допълнителна пенсия в УПФ и държавното обществено осигуряване влиза в пакета от мерки за пенсионната реформа

13:58 | 31.03.15 г. 7
<p>
	Бойко Борисов и Владислав Горанов при представянето на мерките за развитие на пенсионната реформа днес. <em>Снимка: БТА</em></p>

Бойко Борисов и Владислав Горанов при представянето на мерките за развитие на пенсионната реформа днес. Снимка: БТА

Министерството на финансите не се отказва от предложението си за вноските за втора пенсия, направено в началото на годината, стана ясно от изявлението на финансовия министър Владислав Горанов в Министерския съвет.

Вицепремиерът Ивайло Калфин уточни, че предложението за възможност за свободен избор на лицата, родени след 31 декември 1959 г., да се осигуряват задължително за допълнителна пенсия в универсален пенсионен фонд или изцяло за пожизнена пенсия в държавното обществено осигуряване влиза в настоящия пакет от мерки за пенсионната реформа.

Горанов подчерта, че идеята за тази промяна е негова и тя не е “нито страшна, нито лоша“.

По думите му социологически данни показват, че хората искат да се осигуряват в универсални пенсионни фондове, но около 1-2% не искат и затова трябва да се даде право на избор. Горанов бе категоричен, че промените ще минат през Националния съвет за тристранно сътрудничество и през Министерския съвет и ще бъдат подложени на обсъждане, преди да влязат в парламента.

„Очаквам май-юни да затворим темата за пенсионното осигуряване“, посочи Горанов.

Промените, които предстои да бъдат подложени на обсъждане, предвиждат изборът да не е еднократен, но направен не по-късно от пет години преди достигане на възрастта по чл. 68, ал.1 от КСО. Натрупаните средства по индивидуалните партиди на лицата, избрали държавното обществено осигуряване (ДОО), ще се прехвърлят в Сребърния фонд.

За лицата, които започват да се осигуряват, се предвижда вместо осигурителната вноска да постъпва във фонд „Пенсии“, да постъпва в избран универсален пенсионен фонд (УПФ), като в случай, че лицето не избере фонд в срок от 3 месеца, да се извършва служебно разпределение в УПФ.

Ще се обсъжда служителите в сектор „Сигурност“, които имат индивидуални сметки в УПФ, но нямат достъп до тях, да получат правото за избор за запазването на сегашното положение или еднократно насочване на натрупаните средства към фонд „Пенсии“.

Предлага се принципът на свободен избор да се въведе и за ранното пенсиониране на индустриалните категорийни работници– чрез ДОО или чрез професионалните пенсионни фондове.

Предложенията на КФН за промени, свързани с пенсионните дружества, също ще залегнат в предложения пакет от мерки. Очаква се от регулатора да дадат окончателните си предложения.

Също така се очаква до дни да се дадат предложения за промени по отношение на ТЕЛК-овете и за ограничаване на ранното пенсиониране на работещите в специалните ведомства. За тях Калфин посочи, че във всички случаи ще се върви към въвеждането на пенсионна възраст.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:14 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Няма значение тука какво ще искат или няма да искат хората, има значение, че това, което се случи изглежда като разправия на деца от детската градина. Нещата са неиздържани, недомислени, бих казал НЕМИСЛЕНИ! Предложиха се и се приеха някакви работи които не се прилагат, защото няма как да работят. Приеха се някакви неща през декември, които чакаме да заработят ЕВЕНТУАЛНО през юни. Е за кво ги приехте изобщо бе, циркаджии? А това е пенсионна уредба, нещо, което ти обещава, че ще ти се изплати след 20-30 или даже 40 год. Ами какво да си мислят хората, за нещо, което си им обещал за след 40 год, а сменяш правилата на всеки 5 и то е така, за 2 часа без мислене, без обсъждане написано от някой Горанов с усмивката на някой Борисов, инженер от ВИПОНД. Могат да си помислят само едно - таа пенсия.. З******
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
suniverse
преди 9 години
Практиката от други държави сочи точно обратното - 1-2% ще искат "втората пенсия" като разберат какво всъщност представлява
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 9 години
Нали бяха дадени 3 месеца за обсъждане от началото на 2015г. - каво е това юни юли . То май като здравната реформа стана :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
993
преди 9 години
"Около 1-2% не искали и затова трябвало да им се даде право на избор..." Мухаха! И това как го разбра бе ***? Профсъюзите ли ти го нашепнаха?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 6
misanthrope
преди 9 години
Горанов, *** недоучил, оплетохте се като патета в калчища. Да не било това, да не било пенсионно а да бил специален фонд.. ***!Играете си с пенсиите на хората и се упражнявате върху тях. Добре е, че не можеш да осъзнаеш колко си ***, защото ако го направиш, подозирам, че ще опиташ да се самоубиеш, ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 5
doba
преди 9 години
'около 1-2% не искат и затова трябва да се даде право на избор'Каква грижа за правата на хората, какво внимание !;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още