IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Покритието на валутния борд е 148% към края на февруари

Месечната динамика се обуславя най-вече от нарастването на резервите на банките в БНБ и парите в обращение

16:41 | 01.04.15 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Покритието на валутния борд е 147,8% към края на февруари 2015 г. Това разкрива месечният обзор за развитието на българската икономика на дирекция „Икономическа и финансова политика” към Министерството на финансите.

Докладът, съдържащ информация за динамиката на основни макроикономически индикатори, показва, че международните валутни резерви покриват точно 147,8% от паричната база.

Информация за международните валутни резерви дава сумата на активите на управление „Емисионно“ на Българска народна банка (БНБ), което отговаря за поддържането на валутния борд.

Статиите, които попадат в активната страна на баланса, са парични средства и предоставени депозити в чужда валута, монетарното злато и други инструменти в монетарно злато, както и инвестициите на БНБ в ценни книжа.

От своя страна паричната база, намираща се в пасива на управление „Емисионно“, представлява всички банкноти и монети в обращение, емитирани от БНБ, както и резервите на търговските банки при централната банка.

Към пасивите се причисляват още депозитите на правителството и други държавни институции и депозитът на управление „Банково“, с което фактически се изравнява сумата на актива, съгласно устройството на валутния борд.

Месечен баланс на управление „Емисионно“ към 27 февруари 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 21:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 8 rate down comment 7
alphaomega
преди 8 години
Докато съществува тоя борд в комбинация с гнусната ни корумпирана политическа "класа" България ще си стои най бедната страна в ЕС! После ако приемем еврото ще затвърдим същата позиция. Единствения шанс за България БЕШЕ да имаме стабилни политици и максимално силно вътрешно производство, като всички вносни стоки за които имаме капацитет да бъдат произвеждани в бг. да им се сложат яки мита, например 90% от храните и стоките от първа необходимост, строителните материали....и много други, и на всичкото това да се обезцени лева до 0,1 за евро. Така българската продукция щеше да е най конкурентната в Европа а разходите за труд щяха да са по ниски от тези в Китай, докато в същото време стандарта на живот ще е около средния за ЕС защото ще има почти пълна заетост и много европейски фирми ще си преместят производствата в Бг.. За съжаление това явно ще си остане само една мечта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 15 rate down comment 4
крас
преди 8 години
НЕЩО ПАК СЕ ИЗХОДИ НЕПРАВИЛНО."ролята на една централна банка не е да финансира правителствата" А КАКВА Е РОЛЯТА НА ЦЕНТРАЛНАТА БАНКА?Да инвестира активите си в чужди кредитни институции които да и дават ОТРИЦАТЕЛНА ДОХОДНОСТ , а правителството да приляга за помощ към същите тези ЧУЖДИ МАРОДЕРИ, които да му режат глават с лихви от по 10% ли?!Нещо много сбъркано има не само в борда , но и в главата ти. За съжаление като теб са и останалите ВЕЛИКИ български финансисти, за които БНБ е българска банка само по търговска регистрация, но иначе тя си е една ЧУЖДА КРЕДИТНА ИНСТИТУЦИЯ РАБОТЕЩА НЕ ЗА ПОЛЗУ РОДУ, а за тези които въведоха този нов световен ред. ЗА СЪЖАЛЕНИЕ НИЕ ЗАГУБИХМЕ ФИНАНСОВИЯТ СИ СУВЕРИНИТЕТ ОЩЕ ПРЕЗ 1997 ГОДИНА КОГАТО ВЪВЕДОХМЕ ПАРИЧНИЯ СЪВЕТ. РЕЗУЛТАТА ГО ВИЖДАМЕ - големи активи на БНБ, огромната част от които са превалутизирани ПРАВИТЕЛСТВЕНИ ЗАЕМИ.МАЖЕШ ДА МИ БЛАГОДАРИШ ЗА ЛЕКЦИЯТА КОЯТО ТИ ИЗНЕСОХ! Дай Боже нещо да е влезнало в главата ти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 7
data
преди 8 години
звънкаш ли на спирките ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 3
крас
преди 8 години
А ти представяш ли си какво значи валутен резерв, който служи на чужди кредитни институции, отпускащи заеми на БЪЛГАРСКОТО правителство при лихви десетократно по високи от ДОХОДНОСТТА на БНБ.С новите разпоредби на ЕЦБ бе въведено и ново понятие - ОТРИЦАТЕЛНА ДОХОДНОСТ. Как ти се струва близо 12 млр. ? от активите на У-ние Емисионно да са с отрицателна доходност, а правителството вместо да ползва заем от БНБ припка при тези ЧУЖДИ КРЕДИТОРИ ?! Разбира се, че срущу заема ПРАВИТЕЛСТВОТО не получава валута, а правото да напечата български левове с които да покрие отрицателното си бюджетно салдо. Затова и паричната маса от 0,5 млрд. лв през 1997 година сега е станала над 10 млрд. лв.КРЕДИТИТЕ РАСТАТ, ПАРИЧНАТА МАСА СЪЩО.Иначе стигнахме до лошите СТАРИ ПРАКТИКИ държавата да финансира частни кредитни институции и техните образования наречени ФГВБ.Ако ти на това му казваш банкова система, то тогава аз съм трамвай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 6
data
преди 8 години
по принцип ролята на една централна банка не е да финансира правителствата и това не е само в бг а на всякъде по света ( изключая сегашната ситуация )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 5
data
преди 8 години
нали не си представяш валутни резер на страната като купчина жълтици в сандък ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 5
крас
преди 8 години
Защо Свилене не кажеш, че по Закона за БНБ всички активи на У-ние Емисионно до цент са ИНВЕСТИРАНИ в чужди кредитни институции, които след последните умопомрачителни решения работят с ОТРИЦАТЕЛНА ДОХОДНОСТ, както по депозитите, така и по държавните ценни книги!НА БНБ Е ЗАБРАНЕНО ДА ИЗПЪЛНЯВА ФУНКЦИИТЕ НА НАЦИОНАЛНА БАНКА И ДА ФИНАНСИРА С КРЕДИТИ ПРАВИТЕЛСТВОТО.Затова българските правителства припкат при същите тези банки в които БНБ е "ИНВЕСТИРАЛАПА" парите си за да теглят от тях заеми.В ТОЗИ ОМАГЬОСАН КРЪГ, ПЕЧЕЛИВШИ СА ЧУЖДИТЕ БАНКИ КОИТО ПРАВЯТ ЕДНИ ХУБАВИ МАРЖОВЕ С ЛИХВИ ДОСТИГАЩИ ДО ДЕСЕТ ПРОЦЕНТА!РЕДНО Е КОГАТО ГОВОРИШ ЗА БНБ ДА ДАДЕШ И ОТГОВОР НА ВЪПРОСА - българска банка ли е БНБ след като не подкрепя нито ПРАВИТЕЛСТВОТО , нито пък частните банки които са поставени в условия на невъзможност да теглят от нея заеми!СХВАЩАШ ЛИ, ЧЕ МОДЕЛА ПРИ КОЙТО ПРАВИТЕЛСТВОТО ФИНАНСИРА ЧАСТНИ БАНКИ Е ЕДНА ПОЗАБРАВЕНА ОТ 1996 ГОДИНА ПРАКТИКА КОЯТО САМА ПО СЕБЕ СИ КОМПРОМЕТИРА БОРДА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 7
ДесеткиЛевове
преди 8 години
На мен пък ми е интересно кво ше стане ако всички българи едновременно си счупят краката. Ще помисля неколко часа над този толко важен казус и ще ви уведомя до какво заключение съм достигнал. Всички заинтересовани моля да буукмаркнат страницата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 5
ert
преди 8 години
M2 е интересен въпрос, но не е единствения.За мен е интересно какви точно са тези инвестиции в ценни книжа за 23 млрд.лв.? Предполагам са външните държавни заеми. Е какво правим като станат изискуеми, с борда де?Нещо не изглежда много стабилитетно положението, но дано да греша.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 7
крас
преди 8 години
Защо работиш със стари данни бе Свиленчо.Дай Баланса на У-ние емисионно от 27 март за да видим как след външния ЗАЕМ от 3,1 млрд. ? , който правителството взе на 19 март активите са скочили от 33,6 млрд.лв на 36,3 млрд. лв!!ЗАЩО САМО С ТОЛКОВА МАЛКО СА СЕ УВЕЛИЧИЛИ АКТИВИТЕ И РЕСПЕКТИВНО ФИСКА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО БЕ СМЕХУРКО?Оказва се, че 1,5 млрд. ? са отишли веднага за погасяване на мостовия кредит взет през ноември 2014 година за "СПАСЯВАНЕТО" на КТБ и плащането назадълженията на банката към вложителите й.Ако си спомняш парите от този заем бяха "ДАДЕНИ" на частния ФГВБ който представлява една взаимоспомагателна каса от поделенията на 25 банки работещи на територията България.Редно бе да обясниш на нас простосмъртните с какво този частен ФГВБ е обезпечил задължението си към държавата която му е предоставила тези милиарди и защо тези работещи на ПЕЧАЛБА частни банки не решат проблемите с тяхната ВЗАИМОСПОМАГАТЕЛНА КАСА, която няма никакви АКТИВИ които може да заложи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още