IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси пропаднаха в края на тримесечието

Търговията остана под натиск въпреки положителните данни от Стария континент

20:15 | 31.03.15 г. 1
Европейските борси пропаднаха в края на тримесечието

Европейските акции се сринаха във вторник, след като инвеститорите реагираха на последните икономически данни от еврозоната и изтеглиха част от печалбите си в последната сесия за тримесечието.

Общоевропейският бенчмарк EuroStoxx 600 отстъпи с 0,65% въпреки ръста в началото на търговията. Акциите поскъпнаха силно в понеделник след индикациите за по-големи от Китай.

Данните от континента показаха, че спадът на потребителските цени в еврозоната се е забавил през март. Инфлацията в 19-членната еврозона се покачи до отрицателните -0,1% през третия месец на годината, което представлява ръст спрямо оценката от -0,3% през февруари.

Същевременно, като се изключат по-волатилните групи продукти, като енергия и хранителни стоки, базисният индекс на потребителските цени достигна 0,6%, както предвиждаха и анализаторите. Оценките за февруари обаче бяха ревизирани в посока нагоре от – 0,6% на 0,7%.

Междувременно безработицата в еврозоната спадна леко до 11,3% през февруари от 11,4% през януари. Това е най-ниското равнище от май 2012 г.

Китайската централна банка посочи в изявление, че необходимото авансово плащане за второ жилище се понижава до 40% от 60%. Експертите разглеждат хода като значителен стимул за имотния пазар в Поднебесната империя. Мини реформата е част от "по-широк пакет от политики на Пекин за стабилизиране на икономическия растеж и разширяване на инфлационния натиск", според анализ на HSBC.

През изминалото първо тримесечие на 2015 г. инвеститорите бяха съсредоточени върху нестабилността на петролния пазар и загрижеността за дълговите проблеми на Гърция. Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви в понеделник, че правителството му е готово да осъществи сделка с кредиторите от еврозоната по предложението от февруари, но няма да го направи на всяка цена

В петък Гърция изпрати списък с реформи, но представител на еврозоната заяви, че документът е по-скоро съвкупност от идеи, отколкото нещо, което би могло да представя ангажимент.

Акциите на продавача на дребно Kingfisher поскъпнаха с 3,3% след по-добрия от очакваното годишен отчет на дружеството.

Междувременно гигантът в корабоплаването Moller-Maersk изтри 11 на сто поради предстоящото изплащане на дивиденти на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 1
Батя
преди 9 години
"Европейските акции се сринаха във вторник"...пък то спадчето било -0,65%Бива ли такава манипулация бе Инвесторе!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още