IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма пари за 7-ми блок в АЕЦ "Козлодуй", ако Westinghouse откаже да е инвеститор

Кабинетът няма да подкрепи споразумението, подписано от предишните управляващи, заяви Бойко Борисов

12:46 | 01.04.15 г. 8
Няма пари за 7-ми блок в АЕЦ "Козлодуй", ако Westinghouse откаже да е инвеститор

Няма да подкрепим споразумението, подписано от правителството на Пламен Орешарски, за стратегическо партньорство с Westinghouse за седми блок в АЕЦ „Козлодуй”, съобщи от парламентарната трибуна премиерът Бойко Борисов, който участва в блиц контрола на Народното събрание.

Причината е, че страната няма достатъчно финансови средства да построи сама новата мощност. Затова и предложението ни е американската компания да е инвеститор, а не „търговец”, в проекта, обясни премиерът.

„Като търговец нямаме финансовата възможност (да построим блока – бел. ред)”, каза премиерът и обвини предишните управляващи, че ненужно са подписали в последните дни на кабинета „Орешарски” споразумението, съзнавайки че страната не може да вземе голям кредит и да увеличава дълговете си. 

Борисов посочи още, че за да бъде реализиран планът на кабинета "Орешарски" за изграждането на седмия блок, трябва да бъде теглен нов заем в размер на 10 млрд. "евро или долара".

В споразумението, чийто ексклузивитет изтече на 31 март, Westinghouse не е инвеститор, а само изпълнител на проекта или „търговец”, от който ще купим оборудването, уточни още Бойко Борисов. Ако проектът е изгоден – би трябвало да намерят работеща схема, допълни той в коментар дали компанията може да намери нужното финансиране.

Припомняме, че преди дни енергийният министър Теменужка Петкова посочи, че се водят преговори с Westinghouse, като предложението на България е американската компания да получи дял от 49% от проекта. Късно снощи американската компания съобщи, че не е съгласна да придобие части от капитала на бъдещия 7 блок, допълва Dnes.bg.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 5 rate down comment 1
Сините камъни
преди 8 години
Айде, Бе!Чак сега ли разбраха, че Уестингхаус са търговци!Покажете някъде американците да са истински инвеститори, да вкарват наистина собствени пари!При тях няма ли далавера и то стабилна, няма договор.Виж, да ни прекарат с базите си и да ни накарат да си плащаме за членството нв НАТО, там са майстори.Колко месеци нашите баламурници, за какво си говореха с Уестингхаус?За постановката Лебедово езеро?И ББ се разпъшкал, че му създали работа!Тоя май наистина си въобразява, че в България са останали само жени и пенсионери!Що за поведение!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 6
pecan
преди 8 години
международните цени на тока правят в момента неизгодни и АЕЦ Белене и 7 блок на АЕЦ Козлодуй .Борбата да се реализират проектите се подкрепя от група комисионери в България.Единият проект отпадна дано отпадне и другия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 4
pecan
преди 8 години
Макар да са писани повече минуси на MZ/X той е прав .Ако не се огъне пред американците браво на Бойко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 10
MZ/X
преди 8 години
Най-добрият сценарий за България е да не се построи нито Белене, нито 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй, а да се продължи живота на сегашните блокове, като успоредно да премине към ВЕИ и да се инвестира в енергийна ефективност!Преминаването към ВЕИ и инвестирането в енергийна ефективност не трябва да става бързо, а бавно и на пазарен принцип.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 0
Tobywolf
преди 8 години
Импе, само една забележка.. кои са тия ромове? Той ромът се пие, не се отглежда... Тия са ***, сами също така се наричат, а и смятат, че сме длъжни да ги отглеждаме! Защо?? Ами просто така, длъжни сме и туй то!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 25 rate down comment 1
Императорът
преди 8 години
Пари ИМА - но е въпрос на ПРИОРИТЕТИ !!!!По времето, когато още не ни бяха заповядали от САЩ да спрем проектът Белене бях сметнал, че САМО за мандатът на бойкоборисов, т.нар. "роми" са изяли и изпили чрез помощите си цяла атомна централа с два реактора !!! Само дето за управляващите очевидно отглеждането на ромове е основен приоритет, въпреки че те не спазват законите и не произвеждат нищо, освен нови ромове !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 3
Макс
преди 8 години
АЕЦ Белене 2000МВТ-6млрд. евро. АЕЦ Козлодуй 1000МВТ-10 млрд. евро. Вестингхаус предлага да изгради 1МВТ над 3 пъти по-скъпо... Освен това 7-ми блок тепърва трябва да се лицензира. Ако Боцката не се огъне пред пиндо посолството заслужава адмирации
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 7
Българофил
преди 8 години
Ами нисколихвен заем от Германия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още