IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво да очакваме от централните банки през 2015 г.

През второто тримесечие вниманието ще е насочено към най-влиятелната централна банка - Федералният резерв на САЩ

13:27 | 19.04.15 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Федералният резерв на САЩ. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Федералният резерв на САЩ. Снимка: Ройтерс

През първото тримесечие на годината Европейската централна банка (ЕЦБ), People's Bank of China (PBC) и редица други централни банки взеха агресивни мерки за разхлабване на паричната си политика, за да подпомогнат забавящите се икономики и ниската инфлация.

През второто тримесечие вниманието на света ще се насочи към американския Федерален резерв (Фед) - най-влиятелната централна банка в света обмисля ход в обратната посока, пише в свой анализ The Wall Street Journal.

Банкерите от Фед ще обсъдят на срещата си през юни дали да не повишат краткосрочните лихвени проценти за пръв път от близо десетилетие. Ниската инфлация в САЩ и бавният ръст може да ги накарат да отложат това решение, но самият факт, че това се обсъжда, може да бъде повратен момент за пазарите през 2015 г. Много други централни банки наблюдават и очакват последствията.

Фед не е поемал различна посока спрямо европейските централни банки и Bank of Japan от 90-те години на миналия век, когато американската икономика се изкачваше, а Европа и Япония се бореха със структурни проблеми. Тогава, както и сега, доларът поскъпваше. За разлика от тогава днес много икономисти се съмняват, че американската икономика може да послужи като двигател за потреблението в останалия свят.

Разгледайте галерията ни, за да разберете какво може да очакваме от централните банки през второто тримесечие на 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:32 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още