IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тайната история на Apple Watch

Новите технологии отвличат вниманието на хората от наистина важните неща, а с часовника си Apple иска да поправи това

12:00 | 13.04.15 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Тим Кук при представянето на устройството. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Тим Кук при представянето на устройството. Снимка: архив Ройтерс

В началото на 2013 г. Кевин Линч приема предложение за работа от Apple. Странното нещо в офертата: не му е казано какво точно ще прави той. Толкова силно пазена е тайната на Apple, че всичко, което Линч знае, е титлата му - вицепрезидент по технологиите, и че ще работи върху нещо напълно ново.

Доста странно е дори, че Apple му предлага работа. През осемте си години в Adobe, за последно като главен технологичен директор, той стана известен като единственият човек, достатъчно глупав, за да контрира публично Стив Джобс за липсата на поддръжка на Flash видео в iPhone. Когато Линч обяви промяната в професионален аспект, реакцията е светкавична: Те искат този човек? Блогърът по темите за Apple Джон Грубер нарича Линч „пълна боза, лошо попадение за калифорнийците", пише в свой анализ Wired.

Линч трябва да се доказва и очевидно има доста задачи. Когато той се появява на първия си работен ден на ул. Infinite Loop 1, той е бил инструктиран да прескочи обичайните процедури за новите служители. Неговият шеф по онова време, хардуерният цар Боб Мансфилд, му казва да иде директно до дизайнерско студио и да се захваща за работа.

Веднага след като влиза в студиото, той разбира, че проектът, за който е бил нает на работа, вече е пред т. нар. дедлайн. В действителност той дори изостава от графика. След два дни е планиран и преглед на проекта, така че е по-добре Линч да побърза с работата.

Няма налични работещи прототипи, няма и софтуер. Става дума само за експерименти – екипът на Ipod е създал устройство с кликване на колело и много идеи. Очакванията обаче са ясни: старши вицепрезидентът на Apple по дизайна Джони Айв ги е натоварил със задачата да създадат революционно устройство, което може да се носи на китката.

При това не става дума нито за надменност, нито за напълно оправдано очакване. Или и за двете. В крайна сметка през последните 15 години Apple преобърна представите ни за три основни категории на потребителска електроника, а впоследствие се превърна в най-ценната компания на земята. Преди iPod имаше MP3 плейъри, но Apple направи така, че потребителите да искат само едното. iPhone трансформира смартфона от бизнес устройство в поп култура. iPad вкара таблетите от периферията в основата, като направи безсмислена работата на Nokia и Microsoft през последните години. За четвъртия си акт Apple избра часовника. Това е трябвало да бъде следващата стъпка в династията – първата без ръководството на Стив Джобс. Очакванията са невероятно високи, часовникът е трябвало да бъде, според разговорния език на компанията, безумно велик.

Последна актуализация: 10:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 4 rate down comment 9
Илко
преди 9 години
*** *** бъркат нещата! Русофилите сме си в час(в курсе) с нещата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 1
bigmamascandal
преди 9 години
На мен пък точно такива материали са ми също интересни. има нужда и от такива. Иначе за троловете - прав си :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 11
khao
преди 9 години
аз не съм толкова краен, мисля че има и добри статии(верно често преведени от други места, но ....), въпреки че последно време им падна нивото и все по често почнаха да пускат подобни рекламни статии, но да се надяваме че е временен спад на формата :):)Другата ми критика е че до скоро в коментарите можеше да се заформи стойностен спор и човек да научи нещо, но напоследък с тея руски *** вече ми се повръща....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 6
Илко
преди 9 години
Инвестора има един плюс за мене- не ми губи много времето, просто със заглавието и статията е изчерпана(прочетена). Това е в 98% от случаите , тука рядко съм чел цяла статия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 4
khao
преди 9 години
то и аз не прочетох цялото рекламно съобщение :) след третия абзац като почна мистичната част се отказах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 4
Илко
преди 9 години
Само като прочетох заглавието и ми призля, в тоя сайт рядко чета на пълно статия (и тоя път не го направих). Ужас! Сравнявате го сякаш е програма, по кацането на Слънцето. Стига с тия тапни и тая "мистика" покрай Ябълката, те са масов продукт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
FNM
преди 9 години
Евала Бойчо, АПОЛОГЕТ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 4
khao
преди 9 години
я ми кажи според теб Епъл уотч колко ще струва след 10 год ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 7
ДесеткиЛевове
преди 9 години
> често даже цената му се качва защото е бижуЧесто, често, колко да е често. Качва се само цената на такива които са в малки серии. Купи си оригинален Ролекс днес и утре и след 10 години ще струва по-малко от колкото си дал за него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 4
khao
преди 9 години
малиии, цели 5 страници тайни .... продукта им ще успее, защото имат твърда линия последователи. иначе ако трябва да сме обективни това е поредната безсмислена играчка. Мъжки ръчен часовник, това е бужу и всеки знае че като си купи скъп такъв от известна марка, той е ВЕЧЕН и често даже цената му се качва защото е бижу и произведебние на изкуството един вид. А тук кво имаме, джаджа която ще ще се ъпдейтва през 6 месеца и която след 2-3 години ще е технологично остаряла. Продукт за позьори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още