IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лукарски: България е в топ 10 по прозрачност на обществените поръчки в ЕС

Страната е в първата петица по електронизация, коментира министърът на икономиката

18:35 | 11.04.15 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Лукарски: България е в топ 10 по прозрачност на обществените поръчки в ЕС

България е в първата десетка по прозрачност на обществените поръчки и в първата петица по електронизация в Европейския съюз (ЕС). Това коментира министърът на икономиката Божидар Лукарски в предаването „Брюксел 1“ по ТВ Bulgaria On Air.

Той заявява, че икономическото ведомство работи под ръководството на вицепремиера Томислав Дончев по създаването на нов Закон за обществените поръчки. Лукарски изразява увереност, че нов закон може да има още през първата половина на годината.

По отношение на прозрачността и прилагането на процедурите в Закона за обществените поръчки според Европейската комисия (ЕК) България се намира в първата десетка по прозрачност на обществените поръчки в ЕС.

Страната е и в първата петица по електронизация на Стария континент, коментира още министърът на икономиката. Той подчерта, че до 2020 г. ЕС ще има напълно единна електронизация.

Лукарски подчертава, че насърчаването на икономическото развитие на северозападния регион се оценява от Брюксел.

„Радвам се, че Еврокомисията одобри така дадените насоки за кандидатстване, в които конкретно се предвижда най-високата степен за финансиране до 60% за средни, до 70% за малки предприятия, които са в северозападния регион и допълнителни 5 точки, които се дават за проекти от този регион на България“, казва той.

По оценки на ЕК северозападният регион е най-слабо развитият в целия ЕС, защото там няма силен областен център. По думите на Лукарски поради тази причина му се дават тези преференции.

Югозападният регион е с най-малко преференции поради това, че столицата София се намира в него. Финансирането за града също преминава през този регион, подчертава икономическият министър.

По отношение на новите насоки и критериите за кандидатстване по ОП „Иновации и конкурентоспособност“ през новия програмен период Лукарски заявява, че субективизмът е избегнат.

„Критериите са изключително балансирани и направени така, че оценяването да бъде чисто обективно и ефективно“, коментира той промените в програмата спрямо предходния период. По негови думи насоките за кандидатстване се отварят за пръв път за публично обсъждане. Срокът за подаване на предложения е 20 април.

„Готови сме на всякакви аргументирани предложения от бизнеса и консултантските компании“, добавя Лукарски.

„Идеята на оперативната програма е да даде тласък за стартиране и развитие на малкия и среден бизнес. Тези фирми, които са правили досега проекти по предишната ОП, могат да участват по сегашната програма, но ще имат по-ниско точкуване. Тези, които са участвали по два или повече проекта, няма да получат точки“, коментира Лукарски.

„Идеята е финансирането да стигне до повече малки и средни предприятия“, подчертава той. Министърът на икономиката е категоричен, че компаниите трябва да използват европейските грантове като начин за стартиране и развитие на бизнеса, а не да се издържат изцяло от тях.

Оценяването по програмата ще прекъсне „абонамента“ на определени фирми, които непрекъснато получават пари по линия на европейските фондове.

След 20 април стартира кандидатстването по първата ос „Подобряване на производствения капацитет на малките и средни предприятия“ на ОП „Иновации и конкурентоспособност“. Средствата по тази ос са за 150 млн. евро от общо 1,39 млрд. евро по програмата за периода до 2020 г.

Фирмите, които са заложили дадени цели в проектите си и които цели не са достигнати, след като проектът е изпълнен, ще връщат от 5% до 25% от отпуснатите средства.

„Този критерий е абсолютно съизмерим и конкретно описан. Свързан е с бизнес плана, с неговата реализация, отразена в чисто финансови и отчетни критерии и резултати в рамките на 3-годишен период от получаването на гранта“, казва Лукарски.

Икономическият министър съветва консултантите и фирмите да мислят реалистично при залагането на амбициозни цели, за да не трябва да връщат финансиране, ако не достигнат целите.

Цялото интервю с Божидар Лукарски можете да видите във видеата от "Брюксел 1"

Част I

Част II

Още видеа гледайте на сайта на ТВ Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:29 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

14
rate up comment 2 rate down comment 1
Сините камъни
преди 9 години
Тоя път той не лъже!А на каква база си въобразявате, че на Запад или в Америка всичко е прозрачно и честно!Примерно в Америка, тия дето правят магистралите са си едни и същи от десетки години, откакто като видяха какви магистрали Хитлер е направил в Германия, взеха та се сетиха да направят същото и в Америка.Първо с държавни пари и после наготово определени хора поеха бизнеса вовеки!Много е готини така!Правят ти трасето, ти после само контролираш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 1
Борисов
преди 9 години
Освен некадърен Лукарски се оказа и комик.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
ХА-ХА!!!Не му ли е поне малко неудобно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 0
pinoccio
преди 9 години
Хахахахахаха, този бърка електронизация с електрификация. Добре, че не е споменал и съветската власт, липсващата грамотност щеше да му изиграе лоша шега. А обществените поръчки са като шкембеджийница - голем казан с навързани чревца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 1
Eon
преди 9 години
Буахаахахахаххаа... оправи ми настроението за деня това заглавие.Не знаех, че вече се пускат вицове в сайта. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 0
Tobywolf
преди 9 години
И аз като колегата по-долу - Хахахаха, хохохо..какво да комнтираме повече...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 0
Kockata_Mitev
преди 9 години
Лукарски не се излагай,я виж колко от бившите и настоящи кметове или шефове карат коли за по 100 бона с 700 лв заплата и тогава ми говори.*** то пък хванати няма така че че и корупция няма.Прав си.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 1
T.A.D.
преди 9 години
Ха-ха-ха-хо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 2
redcretin
преди 9 години
Най-големия цирк - министерски съвет :)Тоя *** за ромските малцинства ли ги прави тия изказвания - че се надява да му върже някой?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 2
ceneto
преди 9 години
наркотиците не прощават
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още